ODRŽAN KVIZ ZNANJA O NIKOLI TESLI, USKORO NOMINACIJE ZA NAGRADU

Fotografije uz članak 12
12.03.2013Kviz znanja iz fizike i znanja o Nikoli Tesli za učenike osnovnih i srednjih škola te studente održan je u utorak 12. ožujka 2013. na Tekstilno - tehnološkom fakultetu u Zagrebu, u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost. Na kvizu je prisustvovalo više od 90-ak učenika i studenata iz cijele Hrvatske, a uoči kviza održana je i prigodna svečanost otvorenja kviza.

Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli jedna je od triju kategorija Nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost, koja će se četvrtu godinu zaredom dodijeliti 10. srpnja na svečanosti proslave Teslinog rođendana; manifestaciji "Tesla & friends 2013" u hotelu Esplanade u Zagrebu. Nagrade se još dodjeljuju u kategorijama kreativnog i inovativnog proizvoda, uporabnog predmeta ili suvenira inspiriranog likom i djelom Nikole Tesle ili replike Teslina izuma te projekata iz područja Teslina proširenog djelovanja (čist planet, zaštita okoliša, korištenje novih obnovljivih izvora energije, edukacija o kreativnosti i inovativnosti).

Na Tekstilno – tehnološkom fakultetu učenicima, studentima i svim gostima obratili su se prodekanica fakulteta Tanja Pušić, potpredsjednica Skupštine grada Zagreba Tatjana Holjevac, direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić ,prošlogodišnja dobitnica nagrade Nikola Tesla  -Genij za budućnost te Silvana Svilar ispred Udruge inovatora Hrvatske. Otvorenju Kviza prisustvovali su i predstavnici Grada Zagreba, Grada Gračaca te mnogi znanstvenici, sveučilišni profesori i inovatori. U sklopu programa prikazana je najava dokumentarnog filma o Tesli "Tower To The People - Tesla's Dream at Wardenclyffe Continues" (trailer filma možete vidjeti OVDJE), svjetski poznatog redatelja Sikorskog, prijatelja Udruge, koji je osobno uputio ovaj snimak Udruzi sa obećanjem da će biti gost u Hrvatskoj u sklopu manifestacije "Tesla & friends 2013". Program je završio s mladom umjetnicom Ljerkom Končar, koja je na violončelu izvela J. S. Bacha - preludij iz II i V cello suite.

Član udruge prof. dr. Mladen Martinis upoznao je prisutne s inicijativom osnivanja Instituta Nikole Tesle u Zagrebu u suradnji s znanstvenicima i inovatorima iz Beograda i Brazila, dok je predsjednica Udruge Dragica Mihajlović pozvale Hrvatski sabor i prisutne da podrže inicijativu proglašenja 10. srpnja Danom Nikole Tesle u Hrvatskoj. U udruzi se nadaju proglašenju Dana Nikole Tesle u njegovoj rodnoj zemlji prije proglašenja 10. srpnja Međunarodnim danom izumiteljstva. Ovu inicijativu UN-u uputila je također i Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost, a potporu su joj dali glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, Skupština grada Zagreba, hrvatski predsjednik Ivo Josipović te predstavnica UN-a u Hrvatskoj Louisa Vinton.

Stručni žiri sastat će se ovog će vikenda, 16. ožujka u 9:00 sati u prostorima Udruge (Ulica grada Vukovara 274/I kat) kako bi ocijenio testove i pristigle prijave na natječaj za Nagradu "Nikola Tesla – Genij za budućnost".


Više o kvizu možete vidjeti OVDJE.

Cijelu foto galeriju možete vidjeti OVDJE.

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259