Sustavni rad s mladim inovatorima

Proteklih godina Hrvatska zajednica inovatora poklanja značajnu pozornost radu s mladima. Program rada s mladim inovatorima dobio je zamah u 1996. podizanjem županijske izložbe maturalnih radova u Puli na međužupanijsku razinu, a posebno 2001. na nacionalnu, organiziranjem izložbe radova mladih inovatora na ARCI i predstavljanjem nagrađenih radova na svjetskim izložbama inovacija IENI i INNOVI. Iskustvo, iako ne preveliko, pokazuje da se u radu s mladima, kada je u pitanju HZI, na žalost javljaju i teškoće organizacijske prirode. Naime, najbolje organizacijski to ima postavljeno Savez pedagoga tehničke kulture, ali u srednjim školama na žalost nema tog predmeta. Profesori u srednjim školama koji bi trebali biti nositelji osnivanja i djelovanja udruga mladih inovatora-srednjoškolaca, previše su opterećeni redovitim nastavnim programima i nemaju vremena baviti se time.

  1. Osnivanje sekcija mladih inovatora pri društvima inovatora, visokoškolskim institucijama i u srednjim školama vodit će Udruga inovatora Hrvatske i društva inovatora na temelju rezultata iskazivanja o prinosu nastavnih programa oslobađanju stvaralačkog potencijala mladih u tehničko-tehnološkom području
  2. Udruga inovatora Hrvatske prikazat će rezultate tehničkog stvaralaštva mladih stvorenih u redovitom procesu obrazovanja i u centrima tehničke kulture Hrvatske zajednice tehničke kulture te omogućiti nastup mladih inovatora na sljedećim izložbama:

    • Središnjoj nacionalnoj izložbi inovacija "Međunarodna izložba ARCA"
    • Izložbama inovacija u svijetu: Međunarodna izložba inovacija u Ženevi (Švicarska), IENA (Nürnberg, Njemačka), Svjetski salon INNOVA (Bruxelles, Belgija)

  3. Hrvatska zajednica inovatora priprema javni natječaj za izbor najuspješnijih mladih stvaratelja/inovatora u dobi do 30 godina te osigurava nagradni fond za autore najboljih radova na smotrama tehničko-tehnološkog stvaralaštva mladeži Republike Hrvatske na području poljoprivrede, graditeljstva, strojarstva, elektrotehnike i samogradnje

Mišljenja smo da bi srednje strukovne škole u Slavoniji i Baranji uz pomoć naših udruga inovatora u Iloku, Ivanić-Gradu i Osijeku mogle biti nositelji organizacije izložbe odabranih maturalnih radova na području poljoprivrede i prehrane. Uvjereni smo da među učenicima tih škola nije mali broj darovitih, kreativnih koji se ne zadovoljavaju samo pukim svladavanjem obveznog gradiva, već u sebi nose potrebu proširivanja znanja, znatiželju za novim, manje poznatim. Na izložbi se izlažu radovi koji imaju visoku razinu invencije te nakon provedene selekcije u školama kao najkvalitetniji sudjeluju na izložbi.

Pored izložbe, kako zamišljamo, održavale bi se "stručne radionice", "škola kreativnog razmišljanja" te popularna predavanja, a prema interesu sudionika nastavnika i učenika.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259