Inventum 2009 – tehnička kultura za gospodarstvo

Fotografije uz članak 9
14.05.2009

U organizaciji Udruge inovatora „TESLA” iz Iloka od 07. - 10. svibnja 2009 godine održan je u Iloku 3. međunarodni sajam inovacija, tehničkog stvaralaštva i gospodarstva „INVENTUM 2009”. Potpora sajmu bili su Hrvatska zajednica tehničke kulture i Udruga inovatora Hrvatske. Pokroviteljstvo nad sajmom prihvatili su Ministarstvo gospodarstva,rada i poduzetništva, Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva te Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Grad Ilok bio je domaćin sajma.

Posebna značajka sajma bio je veliki odaziv udruga inovatora članica Udruge inovatora Hrvatske iz trinaest hrvatskih županije među kojima su se posebno kvalitetno predstavile Savez udruga Istarske županije, Centar za inovacije i transfer tehnologije iz Rijeke,Udruge inovatora iz Vukovarsko srijemske županije, Udruga inovatora Virovitičko podravske županije, Društvo inovatora Osijek i Udruga vitezova Hrvatskog inovatorstva. Na sajmu su bili nazočni i inovatori iz Republike Srbije, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

Na sajmu je izlagalo 142 domaća izlagača i 49 inozemnih izlagača, a koji su izložili više od 240 inovacija, novih proizvoda i tehnologija.

Sudionike sajma pozdravili su u ime organizatora gospodin Damir Remenar, predsjednik Udruge inovatora „TESLA” iz Iloka, gospodin Vlatko Drinovac zamjenik gradonačelnika Grada Iloka.

Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, prof.dr.sc. Ante Markotić, u svom nadahnutom govoru, ukazao je na nužnost održavanja ovakvih manifestacija kojima je cilj još značajnije pokretanje i unapređivanje gospodarske aktivnosti. Ukazao je i na nužnost većeg angažmana svih relevantnih čimbenika na stvaranju kvalitetnijih uvjeta za bavljenje tehničkom kulturom koja u velikoj mjeri može utjecati na svijest o nužnosti održavanja i povećanja proizvodnje u svim dijelovima gospodarskih aktivnosti. Uz brojne goste i uzvanike na svečanosti otvaranja „INVENTUM 2009” bili su još nazočni i gospođa Marija Dujmović, glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture, Đani Pincan član Izvršnog odbora Udruge inovatora Hrvatske i Vojislav Raušević, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske.

Sajam je posjetio i gospodin Ivan Krpan, načelnik za posebne programe u Upravi za poduzetništvo Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva koji je razgledavajući sajam organizatore i nazočne inovatore podsjetio na aktivnosti Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva u poticanju i razvitku inovacija. Pozvao je asocijacije inovatora ali i inovatore pojedince da iskoriste mogućnosti koje nudi Projekt INOVACIJE za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih za razvoj i komercijalizaciju inovacija.

Organizatori „INVENTUM 2009” i ovom prigodom pokazali su da, unatoč nizu nepovoljnih okolnosti kojima su oslabljene ukupne gospodarske aktivnosti u Republici Hrvatskoj, posjeduju dovoljno potencijala i znanja za realizacijom ovog nadasve značajnog projekta koji ima izravnog upliva u razvitak inovatorstva,tehničkog stvaralaštva i gospodarstva u najistočnijem dijelu Lijepe naše.

Sudionici „INVENTUM 2009” bili su i učenici i gospođa Lucija Prskalo, voditeljica Hrvatske dopunske škole iz Belgije koji su aktivno sudjelovali u radionicama robotike i aviomodelarstva. Posjetili su Grad Vukovar, Memorijalni muzej Vukovarske bolnice i Muzej na Ovčari te park prirode Kopački rit.

Za vrijeme trajanja sajma posjetitelji i izlagači obavili su niz poslovnih kontakata, održano je na desetke promocija novih proizvoda, degustacija poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, degustacije vina i poznatog Iločkog vinjaka. Sajam je posjetilo i razgledalo više od četiri tisuće posjetitelja, a bio je i organizirani posjet učenika osnovnih i srednjih škola iz Vukovarsko srijemske županije.

Ocjenjivački sud sajma u sastavu dr.sc. Ljiljana Markuš – Cizelj, predsjednica suda, prof. Marčelo Marić, član i prof. Marijan Križanić imao je odgovoran i nadasve zahtjevan posao, odabrati pedeset izložaka, od 240, koje treba nagraditi. Po mišljenju članova suda ove godine kvaliteta izložaka je na bitno većoj razini nego proteklih godina. Najveći broj nagrada dodijeljen je inovatorima i poduzetnicima iz Istarske županije.

Informaciju pripremio Vojislav Raušević

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259