INOVACIJE MLADIH NA 2. MEĐUŽUPANIJSKOJ IZLOŽBI INOVACIJA IVANIĆ GRAD

Fotografije uz članak 8
19.05.2015

Nagrađeni na 2. Međužupanijskoj izložbi inovacija Ivanić Grad

Automatsko zalijevanje biljaka, napa s osjetilom vlage, pametni poštanski sandučić, detektor kozmičkih zraka i automatizirani mješač koktela, to su samo neke od stotinjak zanimljivih rješenja koje su u Ivanić Gradu predstavili nadareni učenici i mladi inovatori iz nekoliko županija. Ondje je drugu godinu zaredom u organizaciji Elektroničkog i računalnog kluba Ivanić Grad, Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije i Udruge inovatora Hrvatske, 14. i 15. svibnja održana Međužupanijska izložba inovacija na kojoj su sudjelovali učenici 15-ak osnovnih i srednjih škola te poduzetnici i obrtnici iz 10-ak tvrtki.

Sedam inovacija zaslužilo je i najbolje nagrade izložbe, zlatne medalje. Zlatom nagrađen rad u kategoriji osnovnih škola Android je aplikacija za daljinsko upravljanje lego robotom mladog robotičara iz Inovatorskog kluba Popovača, Dorijana Ledvaja. U kategoriji srednjih škola zlatnu medalju dobili su Martin Sokolović iz Srednje strukovne škole Samobor za uređaj za automatsko mjerenje prostora i Kristijan Vein iz Tehničke škole Kutina za ICEWEAR – zaštitu zrakoplova od leda. Zlatom su nagrađeni i mladi ivanićgradski inovatori Tin Biršić za Cloud Security System i Ivan Kožar za 3 D hologramski displej. Tin i Ivan za ove su inovacije proteklog mjeseca zlatom nagrađeni i na najprestižnijem svjetskom inovatorskom skupu – Ženevskom salonu inovacija.


Ivan Kožar i Toni Milun na 2. Međužupanijskoj izložbi
inovacija Ivanić Grad
U kategoriji tvrtki zlato su dobili Jovica Hardi i tvrtka Samo tako d.o.o. Osim zlatnih, dodijeljeno je i 11 srebrnih te 14 brončanih medalja u ove tri kategorije, a nagrade su im dodijeli gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš, poznati profesor matematike i dobitnik nagrade Ponos Hrvatske Toni Milun te tajnik Elektroničkog i računalnog kluba Ivanić Grad Josip Kožar.

Osim inovacija i inventivnih rješenja izlagača, pažnju posjetitelja ovogodišnje izložbe izazvao je i popratni program događanja na kojem se govorilo o inovativnim rješenjima u poduzetništvu, ali i obrazovanju. Tako je za poduzetnike održana panel diskusija na temu „Inovacije i poslovni uspjeh poduzetnika“ dok je za učenike i profesore bilo namijenjeno predavanje „Where math is fun“ Tonija Miluna. Za najmlađe su tijekom oba dana bile organizirane i radionice iz robotike i radio-gonimetrije.Ovo drugo izdanje izložbe održano je pod pokroviteljstvo Zagrebačke županije i Ivanić Grada, a sponzorstvom su je podržale i tvrtke INA d.d., Elektrocentar Petek te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Izložbu je ove godine otvorio je Vjeran Štublin, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije, a u programu otvorenja govorili su i tajnik Elektroničkog i računalnog kluba Ivanić Grad Josip Kožar, ravnateljica I. tehničke škole Tesla Ivanka Sluganović, ravnateljica Srednje škole Ivan Švear Ksenija Pavlović, tajnik Udruge inovatora Hrvatske Vojislav Raušević, predsjednik Zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić, predsjednik Programskog odbora za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku – MIPRO prof.dr.sc. Petar Biljanović, direktor proizvodnje regije zapadna Hrvatska Dubravko Novosel, voditeljica Hotela Sport Maja Krnjević te predsjednik Gradskog vijeća Ivanić Grada Željko Pongrac.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259