DRUŠTVO INOVATORA DIATUS DODIJELILO NAGRADE ZA „NAJBOLJE INOVACIJE DALMACIJE“

Fotografije uz članak 9
13.05.2015


U sklopu 8. Međunarodnog sajma inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA u Trilju su po 27. put dodijeljene nagrade za „Najbolje inovacije Dalmacije“. Ovu dodjelu nagrada od 1986. godine organizira splitsko Društvo inovatora Diatus i spada među najuspješnije i najpoznatije inovatorske aktivnosti na području Dalmacije. U proteklih 27 godina kroz natječaj je prošlo preko 1000 inovacija, od kojih su mnoge i komercijalizirane.

Ove se godine na natječaj prijavio 30 inovatora s 30 inovacija s područja sve četiri dalmatinske županije. Na natječaju su bile zastupljene i sve djelatnosti, od strojarstva, energetike i elektrotehnike, preko računalstva, ekologije, fizike, do zdravstva, prehrane, pomorstva i svakodnevnih životnih potreba. Osnovni kriteriji pri ocjenjivanju pristiglih inovacija bili su novost, kreativnost, stupanj razvijenosti, vjerojatnost komercijalizacije i značaj inovacije za širu okolinu. Nagrade je ove godine dobilo ukupno 19 inovacija i to zlata, srebra i bronce u nekoliko kategorija.

Nagrade za najbolje autorske projekte dobili su Branko i Stipe Belak za Belak2Model – proizvodnju i pohranu električne energije iz obnovljivih izvora, Goran Bakalar za sustav daljinskog upravljanja automatskom detekcijom balastne vode satelitskom komunikacijom s kopna, Damir Krstinić, Ivan Lelas i Karlo Lelas za sustav za ciljanje ručnim oružjem primjenom proširene stvarnosti i Toni Borovac za SpaceSys operativno sučelje računala za virtualnu stvarnost.U kategoriji tehničko-tehnološkog unapređenja nagrađeni su Karlo Vranješ za protupožarnu ekspandirajuću zaklopku sa zaklopnim prstenom, Duško Jurić za čelične kotače za multikultivatore i drvoredi zagrtač te Mita Mičić za informativne reklamne panoe s QR kodom.

Zračna brusilica sa zamjenskim motorom i sa dvodijelnim statorom Zvonka Bilandžića, univerzalna naprava za bojanje Mirka Bošnjaka i plutajuća naprava za označavanje pozicije predmeta i objekata pod vodom Nenada Babića nagrađeni su u kategoriji racionalizacija, dok su nagrade u kategoriji novih proizvoda dobili Dario Marinov za vršu za ribolov u obliku djeteline, Simona Fabijanović za zaštitnu masku za dječji krevetić i Dragica Brstilo za kvačice – štipalice za rublje.

U kategoriji ideja koje još čekaju svoju realizaciju nagradu su dobili Goran Pavlov za sustav za nadzor privezišta temeljen na radio-komunikacijskim senzorima za detekciju privezanosti plovila, Kristijan Jozić i Tibor Rak za CroWaweEnergy – linearni generator električne energije i Jure Vakić za Zračne jastuke za brodove.Osim nagrada u ovim kategorijama Društvo inovatora Diatus posebnim je priznanjima nagradilo još pet autora. Najkreativniji dalmatinski suvenir tako je glazbena kutija Željka Brizića, a melem šafrana sa ružmarinom i kantarionom i sapun lavanda s kozjim mlijekom i medom Berislave Ćurčina najkreativniji su izvorni otočni proizvodi. Posebno priznanje za inovativni proizvod dobio je i Marinko Biškić za punjenu tamnu čokoladu s drenjaninama i punjenu tamnu čokoladu s glogom. Osam autora dobilo je i priznanja za sudjelovanje.

Splitsko inovatorsko društvo ove je godine dodijelilo i specijalnu povelju za dugogodišnji doprinos razvoju inovatorstva u Dalmaciji i Hrvatskoj uopće i to prof.dr.sc. Jozi Čizmiću, profesoru splitskog Pravnog fakulteta koji je prvi u hrvatsko visokoškolsko obrazovanje uveo 1989. godine predmet industrijsko vlasništvo, a autor je četiri knjiga i više stotina radova iz industrijskog vlasništva.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259