ISTARSKI INOVATORI USPJEŠNO PREDSTAVILI SVOJE IZABRANE INOVACIJE U KARLOVCU

Fotografije uz članak 7
09.06.2013

ISTARSKI INOVATORI USPJEŠNO PREDSTAVILI SVOJE IZABRANE INOVACIJE U KARLOVCU

U Tehničkoj školi Karlovac od 04. do 08.Lipnja 2013 održavala se 10. iKA-Izložba inovacija Karlovac. Na izložbi su izložene 62 inovacije, čiji su autori 130 članova udruga inovatora iz Karlovačke, Varaždinske, Primorsko – goranske i Istarske županije te grada Zagreba, a po prvi put na izložbi sudjeluju inovatori i iz Bihaća, što izložbi daje međunarodni karakter.

Posebnu dimenziju izložbi daju brojni radovi mladih inovatora, među kojima su studenti i profesori karlovačkog Veleučilišta, Tehničke i Šumarsko drvodjeljske škole iz Karlovca, Tehničke škole iz Ogulina te najmlađi, učenici osnovne škole Dubovac.

Na službenom otvaranju izložbe predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTH) Ante Markotić istaknuo je da je tijekom 56 godina djelovanja HZTK izrasla u najjaču civilnu udrugu u Hrvatskoj, s više od 85 tisuća članova koji djeluju u 17 nacionalnih saveza, 39 gradskih i 19 županijskih zajednica. Hrvatska zajednica tehničke kulture okuplja 856 udruga, među kojima Udruge inovatora imaju poseban značaj i ugled, koji je redovito potvrđivan nagradama na međunarodnim izložbama inovacija."Danas je ovdje u Karlovcu krema inovatora Hrvatske sa svojim izlošcima na 'salonu uma' ", rekao je Markotić, ocijenivši da su u medijima uspjesi hrvatskih inovatora u svijetu uvelike zapostavljeni. "Mi kao da nismo dobra vijest, a bez inovacija nema ni budućnosti", dodao je. Poticanje inventivnog rada imalo je i ima nemjerljivu ulogu u razvoju karlovačkog gospodarstva. Sustavno poticanje inventivnog rada je važno zato što samo tako možemo osigurati dodatnu konkurentnost našim tvrtkama na tržištu. U odnosu na pad izvoza u zemlji, Karlovačka je županija prošle i u prvom mjesecima ove godine zabilježila rast izvoza za 19,5 posto, što se može zahvaliti inovacijama, naglašava Zlatko Kuzman, predsjednik Organizacijskog odbora 10. iKA-e. O značaju ove izložbe, inovacija i inovatora u društvu govorio je Marko Bubaš, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske i predsjednik Udruge inovatora Karlovačke županije, kazao je da je mnogo od izloženih inovacija, uz svjetske nagrade, zaštićeno patentima i drugim oblicima zaštite intelektualnog vlasništva. Dodao je kako ga posebno raduje što je velik broj izloženih inovacija već u primjeni u gospodarstvu, podsjetivši na razvojni program HS-Produkta iz Karlovca. Izložbu su svojom nazočnošću uveličali brojni inovatori i poduzetnici Karlovačke županije, predstavnici udruga inovatora, te predstavnici Grada i Županije.

Izložbu je otvorio predsjednik još jednog organizatora izložbe, Županijske gospodarske komore Karlovac, Zlatko Kuzman, koji je ujedno i predsjednik organizacijskog odbor. Inovatorstvo samo po sebi ne bi imalo nikakvu svrhu, ako ne bi bila uspostavljena veza između inovatora i onih koji to znaju, mogu i hoće prodati. Samo komercijalizacija inovacija donosi širu korist društvenoj zajednici i zbog toga, neki će reći jednostavnog i banalnog razloga, mi godinama organiziramo izložbe kakva je ova ovdje. Mi u Karlovačkoj županiji imamo tu sreću da su nam gospodarski pokazatelji već drugu godinu, iako svi govorimo o krizi, pozitivni i znatno bolji od hrvatskog prosjeka. Moram reći da je to zahvaljujući najvećim našim tvrtkama koje su sve redom nastale na inventivnom radu i čiji djelatnici, neću reći da vise po ovim zidovima, ali su ovdje na ovim plakatima pokazani, rekao je Kuzman.

Posjetiteljima izložbe istarski inovatori predstavili su 5 izabranih i već na drugim izložbama nagrađivanim inovacijama;

IZLOŽENE SU:

1. DIZALICA ZA ŠKOLSKE TRPEZARIJSKE STOLOVE - autora SERGIA BUDICINA

2. BRODSKA KUKA S NAPRAVOM ZA PROVLAČENJE KONOPA -- autora; HRKAČ DINKA

3. GRAĐEVINSKI ELEMENT ZA SUHO ZIDANJE – autora MILISAVLJEVIĆ MIŠE

4. MIKROKONTROLERSKI VIŠEKANALNI DIGITALNI TERMOMETAR- autora SEADA INAJETOVIĆA

5. JEDNODJELNA GLAVA KOSILICE TRIMERA- autor BLAŽA ILIĆA


Poseban ocjenjivački sud od 5 izloženih istarskih inovacija nagradio je dvije i to:

1 .GRAĐEVINSKI ELEMENT ZA SUHO ZIDANJE – autora MILISAVLJEVIĆ MIŠE iz Valbandona - srebrnom medaljom

2. MIKROKONTROLERSKI VIŠEKANALNI DIGITALNI TERMOMETAR- autora SEADA INAJETOVIĆA iz Pule srebrnom medaljom.

Svi ti izumi posjetioce a i poslovne ljude iz karlovačkog gospodarstva posebno su zanimali i vjerujemo da će neki od izloženih izuma postići i poslovni uspjeh na tom području. Posebno zanimanje za BRODSKU KUKA S NAPRAVOM ZA PROVLAČENJE KONOPA -- autora; HRKAČ DINKA iz Pule iskazali su predstavnici HS PRODUKTA iz Karlovca koji su imali izloženu inovaciju slične funkcije.




Zamjenik tajnika SUIIŽ-a

Leo Pincan

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259