ISTARSKI INOVATORI I UDRUGA INOVATORA HRVATSKE NA 3. MEĐUNARODNOM SAJMU BRODSKE OPREME I BRODOVA - BOAT FAIR

Fotografije uz članak 10
25.10.2012

U pulskoj marini Veruda otvoren je 3. međunarodni sajam brodske opreme Pula Boat Fair. Tijekom četiri dana sajam je ugostio 250 tvrtki i 120 izlagača iz 12 zemalja. Novost ove godine je to što se sajam proširio i na more. Organizator sajma je HGK – Županijska komora Pula, a tehničku organizaciju vodi tvrtka Morortech consulting. Prvi čovjek te tvrtke Livio Bolković je naglasio da je sajam izrastao u pravi međunarodni sajam.- Prošle godine smo obećali da će se naš sajam spustiti u more. To smo i učini . Imamo goste iz Albanije, Grčke, Turske, Slovačke Njemačke, Srbije, BiH, Italije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore. Jedini smo sajam u regiji koji od prethodnog izdanja bilježi rast u brojkama. Ovaj novi ambijent u marini Veruda daje dodatni čar sajmu. Izrasli smo u pravi međunarodni sajam i nadamo se da ćemo dogodine imati još više izlagača, rekao je Bolković. Predsjednica iz Županisjke komore Pula Jasna Jaklin Majetić je istaknula da je komora uložila puno truda za ovaj projekt.

Pula Boat Fair je prava prilika za promoviranje znanja i struke. Pula ima višestoljetnu tradiciju i ponos jer znamo što je more i što je brod. Tijekom sajma će više od 170 tvrtki imati poslovne susrete Business to business. To su provjerene tvrtke sa sigurnim bonitetom i ono što je najvažnije radi se o ozbiljnim tvrtkama koje su došle u Pulu ozbiljno razgovarati o svojim potencijalima i budućem poslovanju. Posebno se zahvaljujem gospodarskoj komori iz Veneta u Italiji koji su postali naši partneri sajma. Također kolege iz turskog sajma u Izmiru su prepoznali naš sajam i tako došli vidjeti kako mi to radimo. Od svih njih ćemo moći puno naučiti, istaknula je Jaklin Majetić. Pulski gradonačelnik Boris Miletić je u svom govoru istaknuo da Pulu simbolizira brodogradnja.Pula ima veliko i mala brodogradilišta koji su velika razvojna šansa naše zemlje. Usto imamo dugu tradiciju u brodogradnji i stoga gradska uprava želi Pulu približiti moru. Želimo oživiti pulski zaljev, urediti rivu kako bi doista društveni život grada vratili na more. Ovaj sajam iz godine u godinu se poboljšava i Grad će zasigurno i dalje potpomagati taj projekt, zaključio je Miletić. Uzvanike su pozdravili potpredsjednik HGK za regionalni razvoj Šime Vidulin, predsjednik skupštine Istarske županije Dino Kozelevac i pomoćnik ministra mora Perica Šolić.

Nakon svečanog otvaranja, kako dolikuje pravim međunarodnim sajmovima, u akvatoriju marine Veruda dogodila se svjetska premijera plovila. Riječ je o vatrogasnoj brodici izgrađenoj u Tehnomontovom brodogradilištu Pula za potrebe marine. Izvedena je i pokazna vježba gašenja požara na plovilu. Uz taj, na sajmu izlažu i domaći mali brodograditelji kao što su Grašo i Leidi. Predstavljaju se i jedrilice Elan te 14-metarske luksuzne nizozemske jahte Linssen.

Na posebnom štandu na prostoru od 12.m2 izlagala je i Udruga inovatora Hrvatske 10 inovacija s područja Rijeke. Istarski inovatori izložili su u okviru štanda Zajednice tehničke kulture Istarske županije dvije inovacije i to

  • BRODSKU KUKU S NAPRAVOM ZA PROVLAČENJE KONOPA autora Dinka Krkača iz Pule
  • UREDAJ ZA BESKONTAKTNO MJERENJE DIMENZIJA BRODSKOG VIJKA- Bojana Blagonića iz Pule

Na posebnom štandu tvrtke ''TEMA'' inovator Dr. Branimir Ružojčić izložio je cijelu paletu Elektronički komutiranih motora promjenljive brzine i smjera, bez četkica i ugrađenim permanentnim magnetima specifično pozicioniranim na površini rotora. Namijenjenih prvenstveno kao glavni za manja plovila te kao hibridni i pomoćni pogon većih plovila. Izuzetno velik interes iskazali su posjetioci sajma za brodsku kuku s napravom za provlačenje konopa autora Hrkač Dinka iz Pule pa očekujemo uskoro i komercijalizacije ove inovacije.

Na kraju moramo naglasiti izuzetno dobro praćenje događaja od strane sredstava javnog priopćavanja a posebno svih televizijskih kuća i lokalnih glasila.

Zamjenik tajnika: Leo Pincan

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259