Istarski inovatori oduševili posjetitelje izloženim inovacijama na 12. obrtničkom sajmu Istre

03.11.2009

Na pulskoj Karolini od 08. do 11.10.2009.g. održavao se 12. Obrtnički sajam Istre gdje su svoje proizvode izložili obrtnici iz Hrvatske,Iitalije i Slovenije. U četiri dana sajma posjetiteljima i potencijalnim partnerima sebe i svoje proizvode predstavilo je na bruto izlagačkoj površina 2.000 m2 natkrivenog i cca 600 m2 otkrivenog (otvorenog) izložbenog prostora; -Neto izlagačka površina bila je 922 m2 natkrivenog prostora, 475 m2 otkrivenog prostora.

Broj izlagača: 187 (118 obrta, 27 poduzeća, 3 škole, 24 komore i udruženja, 10 inovatora, te 12 iz kategorije „ostalo”), od toga: 94 izlagača iz Istarske županije, 76 iz ostalih hrvatskih županija, 17 izlagača iz inozemstva (Slovenija, Italija);

Sudjelovalo je 122 starih (koji su već nastupali na Obrtničkom sajmu Istre) i 65 novih izlagača; -105 izlagača bili su proizvođači!

Na 2.600 kvadrata sajamskog prostora izlagači su četiri dana sklapali nove poslove, dok su posjetitelji imali prilike po povoljnim cijenama sa sajamskim popustom nabaviti atraktivne izloške. Sajam je bio namijenjen proizvodnji i svatko je mogao naći nešto što ga zanima, od gastronomske ponude preko umjetničkog obrta do industrijskih proizvoda.

Organizatori ovogodišnjeg sajma bili su Obrtnička komora Istarske županije, Grad Pula i Istarska županija, Hrvatska obrtnička komora te Županijska komora Pula, dok je partner sajma bila Obrtnička komora Zagreba . Nakon otvorenja, najviše gužve bilo je na štandovima Županijske komore Pula koja je predstavila velik broj domaćih izlagača s autohtonim proizvodima. Među njima svoje je inovacije prodavao inovator Darko Špelić koji je prodavao sve svoje vrste mirisa za automobile i brodice te novi proizvod „Mirisne granule za usisavače”

Posebno interesantan štand od 18 m2 imao je Savez udruga inovatora Istarske županije u okviru kojeg se izlagalo 10 već nagrađenih inovacija

„Mirisne granule za usisavače” Špelić Darka iz Pule, „Elektromotor sa smaknutim permanentim magnetima u vanjskom rotoru i magnetskim klinovima u statorskom utoru” i „Elektromotor sa višeslojnim permanentnim magnetima ugrađenim u rotorski laminat profiliran za veliki doprinos reluktancije ukupnom momentu motora” Dr.sc. Branimira Ružojčića iz Pule, Aparat za visokofrekventnu elektromagnetsku terapiju - „I V E M T 2.” Marić Marčela i Zorana Črnje iz Kanfanara, „Postupak za proizvodnju mednih pripravaka sa biljem” Marija Sandrića iz Pule, „Protuklizni uređaj za gume” Saše Đorđevića iz Pule, „Jedrilica koja jedri bez uzde i škote”, „Veslo membrana” i „veslo membrana sa klapnom” Blaža Pitona iz Fažane, „Automatski protupožarni sustav za motorna vozila i manja plovila” Mitanovski Zorana iz Pule te „Kolica–dizaličar” Blaža Ilića iz Fažane.

Na posebnom štandu izlagao je inovator Hekić Valter iz Svetog Petra u šumi koji je izložio sve proizvode svojeg obrta.

Masimo Jenkel inovator iz Labina na posebnom štandu „MERANIA” izložio je sve zaštićene proizvode od gline s kojima je osvajao značajne nagrade na izložbama inovacija ARCA.

Dodjelom nagrada najboljim izlagačima završio je 12. Obrtnički sajam na kojem su istarski inovatori izuzetno dobro prošli kako po interesu za izložene inovacije, tako i po osvojenim nagradama.

Pulski obrt „Prestige” vlasnika I inovatora Špelić Darka iz Pule dobio je treću nagradu za najbolji proizvod sajma „Mirisne granule za usisavače” Za najbolju prezentaciju na sajmu od tri dodijeljene nagrade jedna je pripala inovatoru i vlasniku bravarskog obrta „Hekić” Valteru Hekiću iz Svetog Petra u šumi.

Vjerujemo da će i ovo izlaganje inovacija izazvati velik broj novih inovatora da prijave i zaštite svoje inovacije, te da ih ubuduće nude korisnicima i kao novi proizvod. To vjerujemo jer sve dane sajma bilo je velik broj upita o tome što se i kako može zaštititi u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Neki su inovatori ostvarili i poslovne rezultate prodajući svoje inovacije koje imaju već kao proizvod za tržište. Ovo predstavljanje istarskih inovatora ocjenjujemo uspješnim a i omogućili smo građanima da vide inovacije koje na svim izložbama vrlo visoko kotiraju i nagrađene su najsjajnijim odličjima.

Moramo naglasiti da je sve dane sajma bio izuzetno velik interes za izum „Protuklizni uređaj za gume” autora Saše Đorđevića kod kojeg se kontinuirano stvarala gužva posjetitelja koji su se propitivali o detaljima i vremenu kad će moći kupiti izloženi uređaj za gume.

Svoje inovacije na ovogodišnjem sajmu izlagali su i drugi inovatori iz Hrvatske koji su s svojom inovacijom otvorili obrt i koji inovaciju nude kao proizvod.

Među takvim izlagačima našli su se Branko Kokić inovator iz Šibenika s svojom inovacijom „električna peka” te Josip i Anđelka Tadić iz Čađavice s svojom inovacijom „grah salata” i drugim proizvodima na štandu Obrtničke komore Virovitičko Podravske županije, koji su s ovog sajma otišli izuzetno zadovoljni s količinom proizvoda koji su prodali posjetiocima.

Na kraju moramo reći da je u četiri dana sajmovanja kroz sajam prošlo oko 10.000 građana što je sve izlagače učinilo zadovoljnim, jer su pored sklopljenih poslova mogli i izuzetno dobro prodavati izložene proizvode.

LEO PINCAN

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259