Sajam Inventum 2010.

Fotografije uz članak 5
31.05.2010

MI NE ČEKAMO PRILIKE – MI IH STVARAMO – MOTO SAJMA INVENTUM 2010.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i supokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva u Iloku je, od 28. do 30. svibnja ove godine održan tradicionalni sajam inovacija i gospodarstva INVENTUM 2010.

Na više od 500 četvornih metara uređenog prostora predstavljeno je 90 inovacija i novih proizvoda 105 autora. Ove su godine sudjelovali izlagači iz deset hrvatskih županija kao i izlagači iz Republike Srbije, a prikazano je i desetak inovacija iz Rusije, Irana i Bugarske kojesu bile predstavljene na nedavnoj AGRO ARCI u Slatini.

Sajam je otvorio gradonačelnik grada Iloka gospodin Miroslav Janjić koji je naglasio da je sretan što se, unatoč teškoj ekonomskoj situaciji u državi i ove godine održao sajam INVENTUM i da se nada da će i ove godine sajam ostaviti poruku da sve počinje od inovacije i da će se u Iloku donijeti konstruktivni prijedlozi kako komercijalizirati inovaciju.

U ime Udruge inovatora Hrvatske i predsjednika dr. sc. Stjepan Cara prisutnima se obratio gospodin Marčelo Marić, predsjednik Nadzornog odbora Udruge inovatora Hrvatske. Naglasio je da je Udruga inovatora Hrvatske od samog početka prepoznala značaj organiziranja sajma INVENTUM u Iloku i u okviru svojih kadrovskih i materijalnih mogućnosti potpomagala organiziranje sajma. Zadovoljan je činjenicom da su se u Iloku predstavile udružene članice Udruge inovatora Hrvatske i na taj način pokazale da podržavaju INVENTUM i da mu se redovito vraćaju.

Pozdravio je i premijerni nastup najmlađe članice Udruge inovatora Hrvatske, nastup Udruge inovatora iz Belog Manastira.

Program Udruge inovatora Hrvatske i najavu najvećeg godišnje projekta u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske - ARCA 2010 promovirao je glavni tajnik Vojislav Raušević kroz neposredne razgovore s gradonačelnikom grada Iloka i izlagačima sajma Inventum 2010.

Razgovore s predstavnicima udruženih članica Udruge inovatora Hrvatske oko najavljenih događanja po udrugama obavila je Silvana Svilar, stručna suradnica u Udruzi inovatora Hrvatske.

Tijekom sajma održano je nekoliko tematskih radionica, a prvi dan sajma obilježio je Forum na temu: „Inovacije i poduzetništvo“ održan u organizaciji Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. i Udruge inovatora Tesla iz Iloka.

U prekrasnoj multimedijskoj dvorani Nikole Iločkog u Muzeju grada Iloka Forum je otvorio dožupan Vukovarsko – srijemske županije Mato Golubičić. Prisutne su pozdravili gradonačelnik grada Iloka Miroslav Janjić i predsjednik Udruge inovatora Tesla Damir Remenar koji su zaželjeli da Forum pridonese stvaranju povoljne klime za razvoj inovatorstva i poduzetništva na području cijele županije.

Direktor Agencije za razvoj Vukovarsko – srijemske županije Hrast d.o.o. Zvonimir Čordašić u svom je predavanju naglasio značenje Razvojne agencije u poticanju bolje suradnje između poduzetnika i potpornih institucija, kao i ohrabrivanju ulaganja gospodarstvenika u inovacije i njihov daljnji razvoj.

Direktor Razvojne agencija Zagreb - Tehnološki park Zagreb mr. Marijan Ožanić i stručni suradniku Agenciji Saša Grozdanić kroz svoja su predavanja predstavili Agenciju i način potpora same Agencije prema inovatorima i poduzetnicima. Kristina Cappucci iz Hrvatske gospodarske komore govorila je o Programu za inovacije i konkurentnost – CIP.

Predstavila se i Regionalna razvojna agencija Međimurja REDEA d.o.o i prikazala svoju koncepciju poticaja i pomoći inovatorima u njihovoj županiji. Antonija Mršić, viša suradnica za projekte EU pri Poslovno inovacijskom centru Hrvatske BICRO prikazala je usluge koje BICRO pruža za potporu inovacija i transfer tehnologije. Forumu je prisustvovala 40-tak inovatora, poduzetnika, predstavnika udruga. Zaključak je Foruma i svih sudionika da zajedno pridonesu stvaranju boljih uvjeta za razvoj inovatorstva i poduzetništva, kao i da potaknu djelotvorniju suradnju inovatora, poduzetnika i institucija.

Posebno ističemo veliku potporu koju su sajmu pružili generalni sponzor Iločki podrumi, te grad Ilok, Udruga inovatora Hrvatske,Hrvatska zajednica tehničke kulture, kao i Hrvatska gospodarska komora i IT Iteks d.o.o iz Iloka, te Komunalije Ilok. Sva događanja na sajmu i samu organizaciju sajma pratili su medijski pokrovitelji radio Ilok, Iločki Vjesnik, Radio Vukovar i Vinkovačka televizija.

Silvana Svilar
Vojislav Raušević

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259