MI NE ČEKAMO PRILIKE – MI IH STVARAMO – moto sajma INVENTUM 2011

Fotografije uz članak 6
09.09.2011

U najistočnijem gradu naše domovine Iloku od 02. do 04. rujna 2011. održan je jubilarni 5. međunarodni sajam inovacija i gospodarstva INVENTUM 2011, pod pokroviteljstvom Ministarstva pojoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Sajam je organizirala Udrugai inovatora Tesla iz Iloka. U organizaciji ovog značajnog projekta, ne samo za Ilok već i za Vukovarsko srijemsku županiju ali i šire, sudjelovala je i Udruga inovatora Hrvatske. Grad partner sajma bio je grad Slatina.

„Moramo naglasiti i uputiti zahvalnost čelništvu Udruge inovatora Tesla iz Iloka kao i njezinom predsjedniku Damiru Remenaru na predanom i ustrajnom radu što su u ovim teškim i složenim gospodarskim uvjetima uspjeli okupiti istomišljenike i dragovoljce kako bi organizirali ovogodišnji peti jubilarni sajam inovacija INVENTUM 2011.“ naglasio je gradonačelnik grada Iloka Miroslav Janjić u svom prigodnom obraćanju.

S nekoliko riječi obratila se je i gospođa Vera Radaš, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo grada Slatine, grada partnera sajma. Da se radi o jednom respektabilnom sajmu naglasio je i gospodin Zoran Barišić, zamjenik direktora Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore. Sajam je otvorio gradonačelnik grada Iloka Miroslav Janjić.

INVENTUM 2011 još jednom se dokazao kao izvanredan projekt koji je uspio u svojoj osnovnoj zadaći okupljajući inovatore, mlade tehničare, poduzetnike i obrtnike da u najistočnijem gradu Hrvatske, često puta nepravedno zaobilaženom, promoviraju svoje uradke, inovacije, nove proizvode i tehnologije. Na sajmu su izlagala 132 izlagača koji su predstavili 104 izloška u čijem je ostvarenju sudjelovalo 128 autora. Svoje inovacije predstavile je i desetak udruga inovatora iz Hrvatske. Na sajmu su se i ove godine, već tradicionalno predstavili inovatori i gospodarstvenici iz Mađarske i Srbije. Tehničko stvaralaštvo mladih bilo je zastupljeno putem pet osnovih i pet srednjih škola i Centrom tehničke kulture iz Osijeka.Voditelj izlaslanstva Mađarskih inovatora bio je gospodin NAGY ZOLTAN.

Na sajmu su se predstavili i promovirali značajni gospodarstvenici i proizvođači izvrsnih iločkih vina. Bila je to prigoda da posjetitelji sajma uživaju u okusima izvrnih vina, a cijeli grad je živio u proslavi i obilježavanju poznate Iločke berbe.

Za vrijeme trajanja sajma organizirano je nekoliko radionica i tribina.

Prva prezentacija je održana odmah poslije svečanosti otvorenja sajma INVENTUM, a predstavila se Osnovna škola Eugena Kumičića iz Slatine grada partnera sajma INVENTUM 2011. s projektom: Proizvodnja električne energije i zbrinjavanja otpada.

Osnovna škola Josipa Kozarca iz Slatine Grada partnera sajma prezentirala je rad robotskih kolica i izradu modela aviona.

Nove ideje za novi posao predstavio je Zoran Kozjak, prof., a temu „Inovacijama do zaposlenja“ prezentirao je Goran Nikolašević iz Društva inovatora Osijek.

Sajam je obogatio i program prezentacije OLD TIMER vozila u organizaciji Old timer kluba iz Slavonskog broda.

Moramo reći da se sajam INVENTUM 2011 ne bi mogao održati da u organizaciji nije pružena potpora sponzora IT Iteks iz Iloku, Iločki podrumi, Grad Ilok, Turistička zajednica grada Iloka, a sve to pratili su medijski pokrovitelji Radio Ilok i Iločki vjesnik.

Svi izloženi radovi su bili i ocjenjivani, a Povjerenstvo za ocjenjivanja izložaka vodio je prof. Marčelo Marić.

Svečanosti otvorenja sajma INVENTUM 2011 prisustvovali su i predstavnici Udruge inovatora Hrvatske, Vojislav Raušević, glavni tajnik, Silvana Svilar, stručni suradnik i Branko Horvat.

Silvana Svilar, stručni suradnik

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259