ZAVRŠENA 11. MEĐUNARODNA IZLOŽBA INOVACIJA ARCA 2013

06.10.2013
Više od 200 domaćih i svjetskih inovacija predstavljeno je na Međunarodnoj izložbi inovacija – ARCA koja se od 3. do 5. listopada održavala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Ive Josipovića te pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i Ministarstva poduzetništva i obrta. Pored domaćih inovatora na izložbi su se predstavili i inovatori iz Irana, Rusije, Poljske, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Rumunjske, Srbije i Bosne i Hercegovine,

Ministar Maras otvorio izložbu

Ovu već danas najpoznatiju hrvatsku izložbu inovaciju otvorili su ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i predsjednik Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora Andras Vedres koji su se prisutnima obratili i s prigodnim riječima.

Ministar Maras na otvorenju je rekao kako je Ministarstvo poduzetništva i obrta kroz projekt jačanja inovativnog poduzetništva i jačanja poslovne konkurentnosti poduzetnika sufinanciralo 128 inovativnih projekata u vrijednosti 78.7 milijuna kuna. Najavio je da će Ministarstvo u narednih šest godina za poticanje poduzetništva izdvojiti oko 1.2 milijardi eura, od toga 240 milijuna eura za istraživanje, razvoj i inovacije.

Na izložbi ponajbolji hrvatski inovatori

Predsjednik Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora Andras Vedres u svom je pak govoru istaknuo je kako je osnovni cilj ovakvih izložba prenijeti informacije javnosti o novim inovacijama, kojih Hrvatskoj ne manjka, što kako je rekao predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš, pokazuju i uspješne tvrtke poput Tehnixa, HS produkta, Šestan Buscha i drugih čije su inovacije konkurentne na svjetskom tržištu. Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš je istaknuo i kako hrvatski inovatori već više od 13 godina čekaju Zakon o inovacijama te kako je vrijeme da se on konačno i donese.

Okupljenima se na otvorenju obratio i predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture , inače suorganizatora ARCE, rekavši kako bismo još bili u kamenom dobu da nije inovatora i inovacija i dodajući kako ARCA danas okuplja ponajbolje hrvatske inovatore i tvrtke.

Od inovativnog školskog zvona do pomagala slijepima

Poseban naglasak na ovogodišnjoj izložbi stavljen je na mlade inovatore. Solarni automobil, mini mlin za preradu cjelovitih žitarica, automatizirano školsko zvono, elektroničko pomagalo slijepima i energetski samodostatna kuća na vodi samo su neke od inovativnih ideja i izuma koje su na ovogodišnjoj ARCI predstavili mladi inovatori, učenici osnovnih i srednjih škola i tehničkih fakulteta iz Osijeka, Požege, Siska, Ogulina, Karlovca i drugih dijelova Hrvatske. Unatoč godinama, većina ovih inovatora već broji niz domaćih i inozemnih nagrada za svoje izume.

Proglašeni vitezovi inovatorstva

Na svečanom otvorenju izložbe, predsjednik Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora Andras Vedres dodijelio je najviša priznanja ove organizacije - titulu viteza inovatorstva vlasnici i direktorici tvrtke Bernarda d.o.o. Bernardi Cecelj i vlasniku i direktoru tvrtke PIP d.o.o. Ivanu Bračiću za provedbu izuzetnih inovacijskih aktivnosti i postignuća u proteklim godinama.

Konferencija Inovacijama do konkurentnosti

Uvod u ovogodišnju izložbu bila je 4. konferencija Inovacijama do konkurentnosti. O motiviranju inovacijskih aktivnosti u tvrtkama, inovacijama i intelektualnom vlasništvu u akademskoj zajednici te potrebi donošenja kvalitetnog Zakona o inovacijama na konferenciji su govorili pomoćnica ministra gospodarstva Sabina Škrtić, voditeljica Službe za inovacije, intelektualno vlasništvo i nove tehnologije Ministarstva poduzetništva i obrta Antonija Mršić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš, voditeljica Odjela za regionalni i ruralni razvoj te strateško planiranje Razvojne agencije Podravine i Prigorja Tihana Kraljić, profesor Sveučilišta u Zadru Petar Čovo te Nelka Fikeys Krmić iz tvrtke Ericcson Nikola Tesla te predsjednik Uprave HAMAG INVEST-a Darko Liović.

POPIS NAGRAĐENIH INOVACIJA IZLOŽBE ARCA 2013. MOŽETE VIDJETI OVDJE.

Nagrade najuspješnjima; Grand Prix tvrtki Šestan – Busch

Izložba inovacija već tradicionalno je zatvorena svečanim uručivanjem nagrada najuspješnijih inovatorima. Najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix pripao je jedinstvenoj inovaciji na tržištu – modularnoj hrvatskoj kacigi tvrtke Šestan - Busch. Kaciga je prvi puta javnosti predstavljena upravo na ovogodišnjoj ARCI. Među ovogodišnjim nagrađenim inovacijama su i Concept one Mate Rimca, C@N motion interaktivni multimedijalni kiosk upravljan pokretom tijela tvrtke Citus, energetski naponski transformator s otvorenom jezgrom tvrtke Končar Elektroindustrija, bioreaktorska postrojenja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda tvrtke Tehnix i crna kutija za električne strojeve Končar Instituta za elektrotehniku koja je za ovu inovaciju dobila i specijalnu nagradu i priznanje Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora. Zlatna medalja uručena je i najmlađem inovatoru sajma, 12-godišnjem Filipu Bezeti iz Popovače za uređaj za bombone od lego kocki. Nagradu ARCE dobilo je čak pet inovatora i organizaciju, a zlato 18 inovatora. Čak 28 inovacija zasluženo je nagrađeno srebrnom medaljom, a 34 inovacije dobile su brončanu medalju. I ove godine inovatorima su specijalne nagrade za inovacije dodijelile i inozemne organizacije inovatora iz Irana, Mađarske, Poljske, Slovenije te Svjetska federacija nacionalnih organizacija inovatora.

FOTO GALERIJU IZLOŽBE ARCA 2013. MOŽETE VIDJETI OVDJE

KATALOG IZLOŽBE ARCA 2013. MOŽETE VIDJETI OVDJE

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259