Zlatna kuna

05.03.2010

9 ČLANOVA UDRUGE INOVATORA HRVATSKE DOBILO PRIZNANJA I NAGRADE

Hrvatska gospodarska komora, kao predstavnica hrvatskoga gospodarstva sa 158 godina starom tradicijom, i ove je godine nagradila najbolje primjere i kandidate u hrvatskom gospodarstvu vrijednim priznanjem Zlatna kuna, u želji da im oda priznanje, ali i potakne na održavanje kontinuiteta uspješnosti.

Priznanje Zlatna kuna dodjeljuje se za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskom gospodarstvu u cjelini još od osamostaljenja Hrvatske.

Hrvatski su inovatori svake godine do sad bili uvijek među nagrađenima.

No, ova je posebna za Udrugu inovatora Hrvatske, jer je 9 naših članova dobilo priznanja i nagrade.

ZLATNIM KUNAMA ZA INOVACIJE NAGRAĐENI SU VJEKOSLAV MAJETIĆ IZ ZAGREBA I DR. BRANIMIR RUŽOJČIĆ, DIPL. ING. IZ PULE.

Vjekoslav Majetić i Dr. Branimir Ružojčić su inovatori – poduzetnici čija je inovativnost bila presudni čimbenik za uspjeh njihovih proizvoda na domaćem i stranom tržištu. Oni su predstavnici velike skupine domaćih uspješnih inovatora – poduzetnika koji vlastitim izumima i poslovnim sposobnostima omogućuju razvoj novih proizvoda, povećanje proizvodnje i izvoza te zapošljavanje.

Zlatna kuna inovatoru Vjekoslavu Majetiću kruna je svih dosadašnjih nagrada i priznanja za poslovne uspjehe u proizvodnji i izvozu na osnovi vlastitih zaštićenih inovacija. To je priznanje naporima inovatora pojedinca, koji je ujedno i uspješni poduzetnik i izvoznik, čiji su se stvaralački i poslovni uspjesi dokazali upravo u 2009. godini prodorom na svjetsko tržište u zahtjevnom području rudarske opreme.

„Zlatnom kunom“ za inovatorstvo Branimiru Ružojčiću Hrvatska gospodarska komora istaknula je uspješni primjer povezivanja znanstveno-istraživačkog rada i poduzetništva odnosno mogućnosti dohodovnog poslovanja temeljenog na vlastitim zaštićenim inovacijama i znanju. U današnjim uvjetima domaće proizvodnje i počecima nastojanja povezivanja akademske zajednice s gospodarstvom u svrhu povećanja proizvodnje i izvoza, tvrtka Tema i njezin osnivač koji je ujedno znanstvenik, inovator i poduzetnik služe za primjer poduzetnicima, znanstvenicima i mladim naraštajima.

Dvojica nagrađenih inovatora pronašli su i način kako vlastite inovacije objediniti u novi proizvod.

HRVATSKI ELEKTRIČNI AUTOMOBIL NA ŽENEVSKOM SALONU AUTOMOBILA

Električna vozila više nisu novost, ali jest električni automobil hrvatske proizvodnje. Još nije službeno potvrđeno da će se početi proizvoditi, no pulska tvrtka Tema napravila je električni motor, a zagrebački Dok-ing, tvrtka specijalizirana za proizvodnju strojeva za razminiranje, otkupio je njenu licencu te razmišlja o proizvodnji električnih vozila. Prototip vozila izložen je na Salonu automobila u Ženevi


DOBITNICI SREDSTAVA ZAKLADE “IZVORNO HRVATSKO” 2010. GODINE


Hrvatska gospodarska komora osnovala je 1997. godine Zakladu “Izvorno hrvatsko” putem koje dodjeljuje sredstva i pruža potporu projektima čiji je cilj stvaranje kvalitetnih hrvatskih proizvoda te njihova imidža na domaćem i stranom tržištu.

Ovogodišnji dobitnici – inovatori koji su članovi Udruge inovatora Hrvatske su:

Delibor Jakičić, Slavonski Brod
Postupak plaćanja administrativnih pristojbi putem mobilnog telefona SMS porukom. Povratni kod za autorizaciju je potrebno prilagoditi elektroničkim standardima i propisima koji su strogo definirani.

Sredstva Zaklade koristit će se za pokrivanje troškova zaštite intelektualnih prava.

Stanko Bezek, Varaždin
Cijevni turbulator za protok vode, pare, zraka te agresivnih medija služi za tjeranje taloga i nečistoća koje se hvataju za stijenke cjevovoda te se talože u upravljačkim i regulacijskim armaturama. Time se sprečava naprezanje sustava, omogućuje točno doziranje, ne oštećuje se armatura te se štedi energija i snižavaju troškovi održavanja.

Sredstva Zaklade koristit će se za pokrivanje troškova međunarodne zaštite intelektualnih prava te za izradu prototipa.

Damir Remenar, Ilok
Eko-term ploča s odličnim toplinskim i vatrootpornim svojstva i čvrstoćom koristila bi se kao ploča za toplinsku izolaciju. Sastoji se od ovčje vune i starog papira (sekundarnih sirovina) bez primjesa ljepila te kemikalija i lužina, pa pri proizvodnji nema većeg utroška energije ni zagađivanja atmosfere i otpadnih voda.

Sredstva Zaklade koristit će se za potrebna ispitivanja za certificiranje proizvoda te za izradu prototipa.

Elektro-tehnika d.o.o., Slavonski Brod
Proizvodnja dizala za kupače s invaliditetom - Aqualifter. Aqualifter sadrži nekoliko inovativnih rješenja, a omogućuje siguran, jednostavan, automatiziran i samostalan ulazak/izlazak u vodu osoba s invaliditetom.

Sredstva Zaklade koristit će se za izradu prototipa, pokretanje proizvodnje te promociju novog modela.

Nataša Radas, Split
SilabusS je program didaktičkih i metodičkih inovacija za čitanje, pisanje i matematiku. Odličan je za djecu s teškoćama, za redovitu populaciju i za darovite.

Sredstva Zaklade koristit će se za proizvodnju didaktičkih sredstava te promociju u suradnji s Udrugom najklinci Hrvatske.

Quarnero d.o.o., Ičići
Tvrtka Quarnero d.o.o. je kreirala i promovirala na tržište prvi hrvatski certificirani ekokozmetički proizvod: ulja za njegu tijela i profesionalnu masažu Opatijska kamelija, Miris Kvarnera, Miris Učke i Miris Istre.

Sredstva Zaklade koristit će se za promociju ekoeteričnih ulja s otoka Cresa (lavande, lovora, kadulje, brek , smilja, komorača) te ekoulja gospine trave.

"IZVORNO HRVATSKO"

Znak "Izvorno hrvatsko" ima dodatnu vrijednost i njega nose hrvatski proizvodi koji su nastali kao rezultat hrvatske tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacija i invencija. Proizvodi koji nose znak "Izvorno hrvatsko" moraju biti najmanje na razini kvalitete proizvoda nosilaca znaka "Hrvatska kvaliteta". Sustav ocjenjivanja nadograđuje se kriterijima izvornosti hrvatske tradicije i inventivnosti.

Shake - osvježivač zraka za automobile i ostale zatvorene prostore

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259