Svečano otvorenje Multimedijskog centra brodogradnje i istraživanja morskog okoliša s Institutom Ruđer Bošković i Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Dalmatinskoj 12 u Zagrebu

20.07.2023

Otvorenje MCBIMO: Glavni tajnik HZI-a Matija Žugec, dipl. oec.

Sa zadovoljstvom objavljujemo vijest da je danas u 9 h održano svečano otvorenje Multimedijskog centra brodogradnje i istraživanja morskog okoliša na EU projektu UP.04.2.1.10.0163 “Jačanje kapaciteta HZI za provođenje STEM programa u radu s mladima” čiji je Nositelj Hrvatska zajednica inovatora, u suradnji s partnerima na projektu Institutom Ruđer Bošković i Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu te osnovnoškolcima i učiteljima Osnovne škole Augusta Harambašića iz Zagreba. Otvorenje je održano u prostorima Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske zajednice inovatora, Dalmatinska 12 u Zagrebu te predstavnicima za medije Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Multimedijski centar brodogradnje i istraživanja morskog okoliša omogućit će po prvi put u Hrvatskoj inovativne i multimedijski praćene sadržaje iz STEM područja znanosti s naglaskom na brodogradnju i istraživanje mora za srednjoškolce i opću populaciju – ekologija i biologija, te brodogradnja, a u okviru suvremeno opremljenog Multimedijskog centra za brodogradnju i istraživanje morskog okoliša (MCBIMO). Centar je smješten u prostorima projektnog partnera Hrvatske zajednice tehničke kulture u ZeGe STEM centru za mlade u Zagrebu. U okviru centra je kao trajni dio postave opremljena e-učionica sredstvima Europskog socijalnog fonda s 10 prijenosnih računala i središnjim server računalom, projektorom, multifunkcijskim printerom i pametnom pločom te 10 tableta za virtualni obilazak centra i TV-om za prikaz interaktivnih sadržaja. Tijekom trajanja projekta planirana je posjeta 300 osnovnoškolaca i 100 srednjoškolaca za predstavljanje interaktivnih multimedijskih STEM sadržaja.

Prisutne je na otvorenju Centra pozdravio Glavni tajnik Hrvatske zajednice inovatora Matija Žugec ističući ulogu kvalitetne suradnje između udruga, odgojno-obrazovnih ustanova i znanstveno-istraživačkih institucija s ciljem popularizacije znanosti i jačanja tržišne konkurentnosti mladih naraštaja u vrijeme kad je tehnologija sastavni dio velikog broja segmenata privatnog i poslovnog života.

U nastavku programa znanstvenici partnerske institucije Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba doktorandica Karla Orlić i dr. sc. Damir Kapetanović su održali radionicu iz STEM programa za istraživanje biologije mora “IRB Labos: istražujem vodu” pod nazivom “Morski okoliš kao životni okoliš”” i predstavili su program STEM zanimanje znanstvenika biologa u okviru programa za popularizaciju STEM zanimanja “ZeGe centra za razvoj STEM karijere mladih on-line”.


Doktorandica Karla Orlić na radionici “Morski okoliš kao životna sredina” s učenicima OŠ Augusta Harambašića iz Zagreba

Po završetku radionice na kojoj je sudjelovalo 25 učenika, učenici su provjerili stečena znanja rješavanjem kviza te su podijeljene simboličke nagrade za postignute najbolje rezultate.


Podjela prigodnih nagrada na kvizu IRB radionice

1. PREDAVANJE: pilot program brodogradnje FSB Labos “Kako napraviti brod?”

U okviru otvorenja Multimedijskog centra brodogradnje i istraživanja morskog okoliša 20. lipnja 2023., također je održano prvo predavanje iz Pilot programa brodogradnje FSB Labos “Kako napraviti brod?” tijekom kojeg je voditelj projekta ispred Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Neven Hadžić, izvanredni profesor, srednjoškolcima suradničke srednje škole 1. tehničke škole Tesla predstavio osnove provođenja 13-satnog programa uz korištenje video sadržaja za demonstriranje hidrodinamičkih svojstava brodova i video materijala iz “ZeGe centra za razvoj STEM karijere mladih online”- STEM zanimanje mag. ing. brodogradnje.


Učenici 1. tehničke škole Tesla tijekom predstavljanja multimedijskih sadržaja iz hidrodinamike brodova

Tom prilikom je održan i prvi sat mentoriranja iz područja popularizacije brodogradnje za mentora iz srednje škole prof. Ružicu Lončar uz korištenje multimedijskih materijala za program obuke srednjoškolskih mentora iz brodogradnje.


Program mentoriranja srednjoškolskih mentora iz područja brodogradnje


Partneri na projektu su pored Instituta Ruđer Bošković i Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu Hrvatska zajednica tehničke kulture i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Sredstva na projektu odobrena su u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava UP.04.2.1.10. Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt je sufinanciran u ukupnom iznosu od 259,169.35 EUR (Europska unija 220,293.95 EUR (85%) i Državni proračun 38,875.40 EUR (15%)). Trajanje projekta je 24 mjeseca, a projekt završava 16. kolovoza 2023.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259