Završna informacija sa ARHIMED 2008

Fotografije uz članak 9
11.06.2008

Završna informacija sa ARHIMED 2008

8. Nacionalna izložba odabranih maturalnih radova učenika elektrotehničara i elektroničara Hrvatske "Arhimed 2008 – mladi za 21. stoljeće"

Originalna i inventivna tehnička rješenja maturanata Pod Pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Agencije za strukovno obrazovanje i Grada zagreba – Gradskog ureda za odgoj, obrazovanje i šport u Zagrebu, u zagrebačkoj Elektrotehničkoj školi održana je od 6. do 8. lipnja 2008. godine, 8. Nacionalna izložba odabranih maturalnih radova učenika elektrotehničara i elektroničara Hrvatske "Arhimed 2008 – mladi za 21. stoljeće".

Priprema i izvedba ovog projekta na nacionalnoj razini, osmu godinu za redom logičan je slijed u ukupnosti proaktivne politike Udruge inovatora Hrvatske u izgradnji inovatorskog sustava i rada s mladim, kreativnim i inventivnim ljudima koji svojom invencijom osiguravaju budućnost hrvatskog gospodarstva i njegovu prepoznatljivost u svijetu.

Ovim projektom potičemo škole, nastavnike i mentore kako bi u neposrednom odnosu i radu usmjerili učenike na izradu što kvalitetnijeg i inovativnog maturalnog rada u obliku prototipa ili funkcionalnog modela.

Organizatori su Hrvatska zajednica tehničke kulture, Udruga inovatora Hrvatske i Elektrotehnička škola Zagreb, a suorganizatori Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Tehnološki park – Zagreb i Altpro d.o.o. Zagreb, a supokrovitelji Končar - Institut za elektrotehniku d.d. Zagreb i Hrvatska obrtnička komora. Medijski pokrovitelj je Vjesnik.

Prigodnoj svečanosti u povodu početka izložbe prisustvovali su Ivan Krpan, ispred Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Darko Belović, ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Miroslav Jurković, iz Agencije za strukovno obrazovanje, Madeleine Wolf, ispred Gradskog ureda za obrazovanje, prof. Ivan Klarić ravnatelj Elektrotehničke škole, najviši dužnosnici Hrvatske zajednice tehničke kulture predsjednik prof. dr. sc. Ante Markotić i Glavna tajnica Marija Dujmović, te iz Udruge inovatora Hrvatske predsjednik dr. sc. Stanislav Čajavec i Glavni tajnik Vojislav Raušević.

Zajednička je poruka svih govornika da je poticanje mladih, proširivanje njihovih znanja i podupiranje njihove kreativnost bitna zadaća inovatorskih udruga i zajednica tehničke kulture u izvannastavnim aktivnostima učenika i mentora u strukovnim školama diljem Hrvatske. Konkretan je cilj ovog projekta poticanje kreativnog pristupa izradi završnih radova učenika srednjih škola u području elektrotehnike i elektronike i izbor najboljih radova pojedinih škola, te prezentacijom odabranih radova na zajedničkoj izložbi isticanje darovitosti, inovativnosti i kreativnosti njihovih autora i kvalitetan rad mentora.

O značenju te izložbe, ali i njezinoj prihvaćenosti govore i sljedeći podaci o ovogodišnjim sudionicima: 83 odabrana maturalna rada iz 26 škola iz 18 gradova Hrvatske. Autori su 93 učenika koji su svoje uratke izveli po vodstvom 53 mentora. Samo iz Zagreba sudjelovala su 44 maturanata iz 7 škola s 45 radova.

Tijekom izložbe održan je niz stručnih i obrazovnih skupova i predavanja u radionicama, a predavači su bili: Dr.sc. Stanislav Čajavec, predsjednik udruge inovatora Hrvatske, Zvonimir Viduka dipl. Inž., direktor tvrtke Altpro d.o.o. Zagreb, Ivan Matuna, (sudionik te izložbe prije nekoliko godina, a danas student Fakulteta elektrotehnike i računarstva) direktor tvrtke MATUNA d.o.o. Zagreb, Ivo Klarić, prof. ravnatelj Elektrotehničke škole Zagreb, Sanja Mitrović, dipl. inž. i Zdravko Jašarević, inž. nastavnici Elektrotehničke škole Zagreb, Marijan Ožanić, direktor Tehnološkog parka Zagreb, prof. Hrvoje Duvančić i prof. Vesna Anđelić.

Za mentore je organiziran rad u laboratorijima Elektrotehničke škole na najnovijoj opremi kojom raspolaže ta škola, a koja još nije uvedena u drugim školama Hrvatske, kao i obilazak i prezentacija laboratorija ETŠ sa stručnim vođenjem prof. Sanje Mitrović i nastavnika ETŠ.

Težak posao za Prosudbeno povjerenstvo

Rad Prosudbenog povjerenstva izložbe, u kojem su bili: prof. dr. sc Petar Biljanović, Fakultet elektrotehnike i računarstva – predsjednik, mr.sc Vladimir Siladi, KONČAR – institut za elektrotehniku d.d. Aleksandar Grozdanić, Tehnološki park Zagreb, prof. Marčelo Marić, Udruga inovatora Hrvatske, nije bio ni lagan ni jednostavan. Prema riječima članova Povjerenstva radovi su bili na izuzetno visokoj stručnoj razini i neki od njih mogu se uspoređivati i sa završnim studentskim radovima na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

1.Zagreb TEHNIČKA ŠKOLA RUĐERA BOŠKOVIĆA, Zagreb Upravljanje robotskom rukom putem interneta Neven Maleš
Darko God
Goran Jagetić
Nikola Božić
Dario Iličić
2.Zagreb TEHNIČKA ŠKOLA RUĐERA BOŠKOVIĆA, Zagreb HELP ALARM – Pomoć za nepokretne i teško pokretne Ognjen Čučković Davor Gusić
3.Rijeka SREDNJA ŠKOLA ZA ELEKTROTEHNIKU I RAČUNALSTVO, Rijeka Led pokazivač popunjenosti parkirališta Ružica Kamenjašević Albin Polak
4.Zagreb STROJARSKA TEHNIČKA ŠKOLA FAUSTA VRANČIĆA, Zagreb Separator Mladen Marušić Filip Blagus
5.Ogulin OBRTNIČKA I TEHNIČKA ŠKOLA, Ogulin Upravljanje brzinom vrtnje koračnih motora Zdravko Borić Tomislav Pribanić
6.Labin SREDNJA ŠKOLA MATE BLAŽINE, Labin Uređaj za snimanje raspodjele jakosti svjetlosti žarulja Željko Brenčić Mauro Vozila
7.Osijek ELEKTROTEHNIČKA I PROMETNA ŠKOLA, Osijek Pametna kuća Antun Kovačić Tomislav Bandić
Marko Pintarić
8.Rijeka ELEKTROINDUSTRIJSKA I OBRTNIČKA, Rijeka Digitalni parking alarm Boris Caput Luka Grubišić
9.Šibenik TEHNIČKA ŠKOLA, Šibenik Upravljanje semaforima za potrebe hitne pomoći Ante Duvančić Ante Žaja
10.Zagreb I. TEHNIČKA ŠKOLA TESLA, Zagreb RIS-robotski istraživački sustav Zvonimir Vađon
Zoran Krivačić
Vjekoslav Cerjan

Za tri najbolja rada Končar - Institut za elektrotehniku d.d. Zagreb osigurao je i novčane nagrade u iznosima 2.000, 1.500 i 1.000 kuna. Uz to prva tri nagrađena rada Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture, će o svom trošku predstaviti tradicionalno u Nuernbergu na međunarodnoj izložbi inovacija "IENA", koja se održava od 30. listopada do 2.studenoga 2008. Autori prva tri nagrađena rada biti će gosti Hrvatske zajednice tehničke kulture i Udruge inovatora Hrvatske na studijskom boravku u Belgiji (Bruxelles i Antwerpen) u studenom 2008, a u sklopu Projekta - razmjene učenika s Hrvatskom dopunskom školom u Belgiji.

Deset nagrađenih radova biti će predstavljeno na Međunarodnom sajmu inovacija "ARCA 2008." u Zagrebu u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture i Udruge inovatora Hrvatske od 16. – 21. rujna 2008.

Istaknimo na kraju da je ovogodišnja izložba obilježena i dvojicom izuzetnih ljudi Đanijem Pincanom i Zdravkom Jašarevićem.

Đani Pincan, donedavni tajnik Društva inovatora Pule je prije 13 godina utemeljio ovu izložbu u Puli, a Zdravko Jašarević je ove godine preuzeo izuzetno kvalitetno njegove zadatke u organizaciji ove izložbe. Prigodni poklon u ime sudionika Pincanu je uručio Mladen Marušić, nastavnik Strojarske tehničke škole Faust Vrančić iz Zagreba.

Informaciju pripremio:
Pavao Havliček

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259