ZAVRŠENA 12. MEĐUNARODNA IZLOŽBA INOVACIJA ARCA 2014

19.10.2014
U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske od 15. do 18. listopada ove godine u Boćarskom domu u Zagrebu održana je 12. Međunarodna izložba inovacija ARCA 2014. Na ovogodišnjoj izložbi predstavljeno je više od 250 inovacija iz Hrvatske i 17 zemalja svijeta, a izložbu je već tradicionalno otvorio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Pored ministra, na otvorenju ARCE nazočnima su se prigodnim govorima obratili i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr.sc.Tome Antičić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture prof.dr.sc. Ante Markotić te predstavnici ovogodišnje države partnera Islamske Republike Iran, predsjednik Prvog iranskog instituta istraživača i inovatora IR Irana dr.sc. Alireza Rastegar, predsjednik gospodarske komore Alborza Hossein Tousi, gradonačelnik Tabriza Sadegh Najafi Khezerlou te veleposlanik IR Irana u Republici Hrvatskoj Mohammad Taherian Fard.

Predstavljene inovacije iz svih područja djelovanja

Na ovogodišnjoj ARCI s najnovijim proizvodima i inovacijama predstavile su se hrvatske tvrtke poput Končar Elektroindustrije, Tehnixa, HS produkta, Šestan-Buscha i Altproa te udruženja inovatora i samostalni inovatori sa zanimljivim rješenjima za gotovo sva područja od energetike, strojogradnje i zaštite okoliša do praktičnih rješenja za svakodnevnu uporabu. Među izlagačima je bio i velik broj mladih tvrtki i start-upova te učenika i studenata iz cijele Hrvatske. Među inozemnim izlagačima ove su se godine predstavili inovatori iz Islamske Republike Iran, Iraka, Kine, Egipta, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, preko Rusije, Rumunjske, Ukrajine, Mađarske, Poljske, Malezije, Kirgistana do susjednih Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Održan Hrvatsko-iranski gospodarski forum

U suradnji s partnerskom državom Iran, drugog dana izložbe u Boćarskom je domu održan je i Hrvatsko-iranski gospodarski forum. Ondje se iranskoj gospodarskoj delegaciji predvođenoj čelnikom Islamskog vijeća istočnog Azerbajždana Ehteshamom Hajialilouom, gradonačelnikom Tabriza Sadeghom Khezerlouom, čelnikom gospodarske komore Alborza Hossein Tousiem te iranskim veleposlanikom u Hrvatskoj Mohammadom Farda predstavilo desetak domaćih tvrtki, među kojima i tvrtke DOK-ING, Tehnix, Bernarda, Altpro, PIP, Adriadiesel, Šestan- Busch. Gospodarske potencijale u poljoprivredi predstavila je i Razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije te Grad Trilj. Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković Tome Antičić predstavio je brojne inovacije iz područja energetike, zaštite okoliša i optoelektronike, prehrambene industrije te farmaceutike i biomedicine, među kojima i najveći Akceleratorski sustav u regiji, kao i najtanji dijamantni detektor na svijetu razvijen upravo na IRB-u. Iranska delegacija oduševila se inovacijama i proizvodima predstavljenima na forumu, što je rezultiralo i daljnjim pregovorima o suradnji s predstavljenim tvrtkama.

Nagrađene najperspektivnije inovacije – Grand prix Končaru

Ovogodišnja 12. ARCA zatvorena je dodjelom nagrada najboljim inovacijama izložbe. Grand prix, najznačajnija nagrada izložbe pripala je Končarevom niskopodnom dizelelektričnom vlaku, a dodijeljene su i zlatne, srebrne i brončane medalje u kategorijama domaćih izlagača, inozemnih izlagača i mladih izlagača. U kategoriji domaćih izlagača dodijeljeno je ukupno deset zlatnih, 15 srebrnih i 11 brončanih medalji. Među zlatom nagrađenim inovacijama su naprava za vezanje plovila u marini Marka Vukovića, Končar BIM-monitoring provodnog izolatora Končar - instituta za elektrotehniku, uređaj za višerednu proizvodnju, oblikovanje, transport i rezanje čevapčića, keksi i pljeskavica Klaudia Šturmana, edukativni nautički peljari Sanje Vale Čupić, MBO-T – mehaničko biološka obrada miješanog otpada tvrtke Tehnix, zaštitni balistički prsluk i oklop za tijelo za suzbijanje nereda tvrtke Šestan-Busch, stroj za pročišćavanje otpadnih voda grupe autora među kojima su Rober Kollar, Višnja Oreščanin, Karlo Nađ, Nenad Mikulić i Vjekoslav Majetić. Zlatom je nagrađen i bipolarni tranzistor s horizontalnim tokom struje (HCBT) za 180 nm BICMOS tehnologiju grupe autora s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu te dvije inovacije Instituta Ruđer Bošković - metode za slijepo razdvajanje signala s primjenom u NMR spektroskopiji i spektrometriji mase i geliranje nafte, naftnih derivata i ulja.

POPIS NAGRAĐENIH INOVACIJA IZLOŽBE ARCA 2014. MOŽETE VIDJETI OVDJE.

Mladi inovatori oduševili ocjenjivački sud i posjetitelje

Mladi inovatori ove su godine predstavili zanimljiva rješenja iz različitih područja rada i privukli pažnju posjetitelja, ali i stručnog ocjenjivačkog žirija. Onim najboljima dodijeljene su nagrade. Tako je zlatom nagrađena inovacija 3D hologramski displej Ivana Kožara iz Elektroničkog i računalnog kluba i inovacija upravljanje procesima Tee Lončarević iz I. tehničke škole Tesla. Srebrnu medalju dobio je mladi Tin Biršić iz Elektroničkog i računalnog kluba za cloud sigurnosni sustav, Luka Bošnjak iz Tehničke škole Zagreb za CNC gravirku, Dino Orešković iz tehničke škole Požega za električni skateboard, Bruno Iviček iz I. Tehničke škole Tesla za LED display te mentor Stevče Arsoski i grupa učenika Tehničke škole Sisak za SC 1200 – solarna centrala – didaktički set. Pet inovacija mladih inovatora nagrađeno je pak broncom.

MINPO pokrovitelj 12. ARCE

Podršku održavanju ove 12. Međunarodne izložbe inovacija ARCA u Zagrebu dale su brojne institucije i pojedinci. Suorganizatori su ove godine bili Institut Ruđer Bošković, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Prvi institut inovatora i istraživača Islamske Republike Iran. Izložba se održavala pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Ive Josipovića i pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

FOTO GALERIJU IZLOŽBE ARCA 2014. MOŽETE VIDJETI OVDJE

KATALOG IZLOŽBE ARCA 2014. MOŽETE VIDJETI OVDJE

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259