ZAVRŠEN 22. NATJEČAJ ZA NAJBOLJU INOVACIJU DALMACIJE

Fotografije uz članak 5
15.07.2009

Na redovitoj godišnjoj skupštini Društva inovatora DIATUS Split, koja je održana dana 19.06.2009. godine, objavljeni su rezultati 22. natječaja za najbolju inovaciju Dalmacije. Nakon kompjutorske prezentacije radova uručene su plaketa, diplome i priznanja pobjednicima.

Također su uručena priznanja članovima Društva za inovacije izložene na međunarodnim izložbama inovacija u 2009 godini: AgroARCA u Slatini i INVENTUM u Iloku.

Inovatoru MILJENKU PAVLIĆU uručena je posebna POVELJA za dugogodišnju vjernost i doprinos razvoju inovatorstva.

Na tradicionalnom 22. natječaju za najbolju inovaciju Dalmacije, koji Društvo inovatora DIATUS Split organizira svake godine, sudjelovalo je 32 inovatora s ukupno 33 inovacije. Kod 30 prijava podnositelji su fizičke osobe, a kod 2 prijave pravne osobe. Prijavitelji su iz više mjesta s područja tri dalmatinske županije. Kvalifikacijska i dobna struktura prijavitelja kreće se od srednje do visoko obrazovanih, zaposlenih i umirovljenika.

Zastupljene su gotovo sve djelatnosti kao: strojarstvo, elektrotehnika, Internet, informatika, graditeljstvo, ribarstvo, energetika, zdravstvo, svakodnevne životne potrebe, ekologija, zabava i dr.

Osnovni cilj natječaja je poticanje stvaralaštva i inovatorstva kako kod pravnih osoba tako i kod građana svih stručnih i dobnih struktura.

Autorima inovacija se dodjeljuju pismene plakete, diplome, posebna priznanja i priznanja za sudjelovanje na natječaju.

Autori čije se inovacije razvrstavaju u jednu od slijedećih pet kategorija: izumi, tehničko-tehnološka unapređenja, racionalizacije, novi proizvodi i ideje, dobivaju zlatnu, srebrnu ili brončanu diplomu.

Autori čije inovacije posebno doprinose pojedinoj djelatnosti ili svakodnevnim ljudskim potrebama, dobivaju posebna priznanja.

Svim ostalim autorima se dodjeljuju priznanja za sudjelovanje na natječaju.

Osnovni kriterij pri vrednovanju pojedine inovacije bio je stupanj novosti, razvijenosti i primjene, te njezin značaj za širu društvenu okolinu.

Sve radove ocjenjuje i vrednuje Stručni odbor za kategorizaciju i ocjenjivanje inovacija kojeg imenuje Izvršni odbor: Stručni odbor radio je u sastavu:

 • Ante Zekić,dipl.ing., predsjednik,
 • Mr. sc Petar Čovo, dipl.ing., član,
 • Petar Mandić, dipl.ing., član,
 • Mr. sc Ivan Majer, dipl.ing., član, i
 • Mihajlo Čizmić, ing., član.

Članovi Stručnog odbora za kategorizaciju i ocjenjivanje inovacija i Stručna služba su obavili dodatne nužne konzultacije s autorima i vanjskim stručnim suradnicima radi boljeg sagledavanja biti predloženih inovacija.

Članovi Stručnog odbora obišli su nekoliko autora radi boljeg uvida u njihove radove.

Pojedini autori dostave manjkavu dokumentaciju o svojoj inovaciji, a neki se nisu odazvali pozivu da daju dopunska objašnjenja.

Na temelju dostavljene dokumentacije i navedenih kriterija, te pet održanih sjednica, Stručni odbor je ocijenio radove i predložio strukturu i broj dobitnika, a Izvršni odbor, na sjednici održanoj 12. lipnja 2009., donio odluku kako slijedi:

 • Priznanje za sudjelovanje: dobiva 9 autora za 10 inovacija.
 • Posebno priznanje: dobiva 9 autora za 7 inovacija.
 • Zlatnu, srebrenu i brončanu diplomu u kategoriji IZUM – dobivaju 3 autora za 3 inovacije.
 • Zlatnu, srebrenu i brončanu diplomu u kategoriji THNIČKO-TEHNOLOŠKA UNAPREĐENJA – dobivaju 3 autora za 3 inovacije.
 • Zlatnu, srebrenu i brončanu diplomu u kategoriji RACIONALIZACIJE – dobivaju 3 autora za 3 inovacije.
 • Zlatnu, srebrenu i brončanu diplomu u kategoriji NOVI PRIZVODI – dobivaju 3 autora za 3 inovacije.
 • Zlatnu, srebrenu i brončanu diplomu u kategoriji IDEJE – dobivaju 3 autora za 3 inovacije.
 • ZLATNU PLAKETU, kao ukupni pobjednik 22. natječaja za najbolju inovaciju Dalmacije, dobiva 1 autor za 1 inovaciju.

Pokrovitelj 22. natječaja za najbolju inovaciju Dalmacije je tvrtka GIDEON d.o.o. iz Splita kojima se iskreno zahvaljujemo i čije vam proizvode i usluge toplo preporučujemo.

Organizaciju i provedbu 22. javnog natječaja za najbolju inovaciju Dalmacije, pored ostalih izvora financiranja, novčano je pomogla i Hrvatska zajednica tehničke kulture sredstvima od igara na sreću i nagradnih igara za tehničku kulturu i Splitsko-dalmatinska županija.

Dopustite da se najiskrenije zahvalimo na razumijevanju i novčanoj potpori svima koji su spoznali korist od našeg tradicionalnog javnog natječaja za najbolju inovaciju Dalmacije, kojim se na najbolji način potiče inovatorstvo i stvaralaštvo, kako u našoj županiji, tako i cijeloj Hrvatskoj..

Nadamo se takvom priznanju i razumijevanju i na narednim natječajima.

Pozivamo vas da uzmete učešća i na 23. javnom natječaju za najbolju inovaciju Dalmacije koji ćemo uskoro javno objaviti.

DIATUS
Predsjednik Ante Zekić, dipl.ing.

Datoteke uz članak
POBJEDNICI 22. NATJEČAJA ZA NAJBOLJU INOVACIJU DALMACIJE 105.89 kB

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259