ZATVOREN 5. MEĐUNARODNI SAJAM INOVACIJA U POLJOPRIVREDI I PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI – AGRO ARCA 2012

Fotografije uz članak 5
07.05.2012

Agro Arca otvorena je 4. svibnja 2012. u Slatini, gradu stoljetne tradicije u kojem se i sama tradicionalno održava već petu godinu za redom.

“Država nam mora osigurati pravedno natjecanje, ali na poduzetnicima je i na inovatorima da stvaraju novo, i da na tržištu konkuriraju ne samo cijenom, nego i s inovativnošću i kreativnošću i na taj način pridobiju kupce i ostvare dobit.” – bile su riječi dr. Stjepana Cara, predsjednika Udruge inovatora Hrvatske uoči svečanog otvorenja.

Sajam je otvorio Adam Rilsky, generalni direktor Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora IFIA, izaslanik predsjednika Andrasa Vedresa.

Sudionike sajma i goste pozdravili su i gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš, župan Tomislav Tolušić, Evgenij Kainov, predstavnik Rusije, zemlje partnera sajma, Željka Lukačević Dominko, izaslanica gradonačelnika Varaždina, grada partnera sajma, Gordana Županec pročelnica odjela za poljoprivredu Zagrebačke Županije i drugi uglednici koji su istaknuli veliki značaj inovacija u poticanju razvoja obrta i gospodarstva u Hrvatskoj.

Sajam je održan uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva poduzetništva i obrta, a u suorganizaciji s Virovitičko - podravskom županijom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Hrvatskom gospodarskom komorom - Županijska komora Virovitica, Hrvatskom obrtničkom komorom - Obrtnička komora Virovitičko - podravske županije, IFIA-om - Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatora i Hrvatskom udrugom poslodavaca.

Prema riječima župana Tomislava Tolušića, područje Slatine i Virovitičko-podravske županije izrazito je poljoprivredno područje i ta činjenica dovoljno kazuje zašto se Agro Arca održava upravo u Slatini.

- Ovaj sajam ne treba biti veliki sajam, nego ciljani, na kome će se predstavljati upravo inovacije. I ako samo jedna inovacija od onih koje se danas predstavljaju bude primijenjena u praksi, imat ćemo velike koristi.

Sajam usko specijaliziran, fokusiran na ulogu i značenje inovatorstva kao pokretačke snage društva i ove godine okupio je 230 izlagača koji su se predstavili sa 220 inovacija na 3500 četvornih metara otvorenog i zatvorenog prostora. Na sajmu su se predstavili i inovatori iz čak 11 stranih zemalja, Rusija kao zemlja partner počastila nas je sa svojie 22 inovacije. Imali smo priliku vidjeti radove inovatora koji dotiču različite aspekte života ljudi, od proizvodnje hrane, do njene prerade, zatim rješenja za zaštitu okoliša i primjere inovativnih pomagala u svakodnevnom životu. Brojni su primjeri kako je na inventivan način povezana tradicija i ekološka kvaliteta nekih prehrambenih proizvoda koji su brendiranjem postali prepoznatljivi diljem Hrvatske, a uskoro će biti prisutni i na europskom tržištu.U sklopu sajma organizirala su se stručna predavanja i skupovi u sklopu kojih su razmatrane aktualne teme vezane uz primjenu inovacija u praksi te važeću zakonsku regulativu. Dan uoči sajma održana je međunarodna konferencija „Europski dan agro i eko inovacija“ na temu „Prava industrijskog vlasništva i poljoprivredni proizvodi" u suorganizaciji s Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo. Konferencija je održana na Pustari Višnjici. Pozdravljajući sudionike i goste, zamjenik predsjednika Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš istaknuo je da samo Panonska Hrvatska može nahraniti 4,3 milijuna stanovnika i još 11 milijuna turista, koliko godišnje posjeti Hrvatsku, a mi još uvijek uvozimo hrane za više od sedam milijardi kuna. Zamjenik gradonačelnika Slatine, dr. Miroslav Venus podsjetio je na 205 godina dugu tradiciju sajmovanja u Slatini i na Slatinsku izjavu, koju su na 3. Agro Arci potpisali predstavnici deset županija, gradova i međunarodnih asocijacija, a koja poziva na zajedničko djelovanje radi očuvanja ljudskog zdravlja i zaštite okoliša.

Agro Arca 2012. ima svoj tradicionalni pristup i organizaciju u koju su uključene brojne udruge, organizacije i znanstvene institucije. Na sajmu je nastupilo i nekoliko poduzetnika iz zemlje i inozemstva s proizvodnim programima koji su nam prezentirali tehnologiju i način proizvodnje svojih proizvoda. To je važno za naše poduzetnike ili OPG-ove, koji razmišljaju o novoj proizvodnji i preradi voća ili povrća. Možda će neka rješenja koja smo vidjeli označiti početak udruživanja malih poduzetnika u veće organizacijske cjeline koji jedino imaju šansu na tržištu. Upravo taj spoj inovacija i "prakse" na djelu, u kontekstu novih ulaganja, posebno je značenje ovogodišnjeg sajma Agro Arca. Posebnost sajma bila je manifestacija Dan općine Vižinada koja se predstavila svojim gospodarskim projektima i programom "Slatka Istra".

Već tradicionalno za posjetitelje se pripremao riblji paprikaš i čobanac, predstavili su se i učenici obrtničko-ugostiteljskih škola Virovitičko-podravske županije u pripremi koktela i napitaka. Najnoviji dio programa bio je TORTAfest „Slatka Slatina“ u sklopu kojeg je održano natjecanje slastičara profesionalaca, amatera i učenika u dizajniranju torti. S ovim smo natjecanjem željeli pokazati da inovacija je zaista svuda oko nas.

„Ova manifestacija može i mora trasirati put prema primjeni postignuća inovatora koji prezentiraju svoje inovacije, ali ne samo preko njih, nego i preko poljoprivrednih proizvođača i proizvoda prehrambene i prerađivačke industrije na putu kojim Republika Hrvatska kroči, a to je punopravno članstvo u Europskoj uniji“ - rekao je u Slatini Tugomir Majdak, načelnik Sektora za upravljanje programima ruralnog razvoja EU u Ministarstvu poljoprivrede, jednom od pokrovitelja ovogodišnjeg, 5. međunarodnog sajma inovacija, ekoideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Agro Arca 2012. Majdak je naglasio da je i Agro Arca “prilika da kroz dostignuća pokažemo zemljama sudionicama sajma do kojeg smo stupnja stigli, ali i da razmijenimo iskustva s inovatorima iz tih zemalja”. Načelnik Majdak čestitao je Udruzi inovatora Hrvatske, Gradu Slatini i svim institucijama koje su pridonijele uspješnosti ne samo ovog sajma, nego i svih dosadašnjih.

Na ovogodišnjoj Agro Arci titulu najljepšeg prostora odnijela je Hrvatska gospodarska komora Virovitičko – podravske županije, a po prvi puta dodijeljene su i nagrade posjetiteljima.

Sajam je zatvoren 6. svibnja u 18 sati i to svečanom dodjelom nagrada inovatorima za njihove inovacije. Nagrade su dobitnicima uručili i izrazili svoje čestitke gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš, predsjednica Ocjenjivačkog povjerenstva Katica Boban i zamjenik predsjednika Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš. Sveukupno je dodijeljeno 55 plaketa, 6 nagrada i Velika nagrada.

Eterik - prva mobilna destilerija

Idealna za samozapošljavanje

Eterik je stroj za preradu aromatičnog bilja u eterična ulja i druge derivate privatne tvrtke Altpro, Zvonimira Viduke, prva mobilna destilerija te vrste na svjetskom tržištu. Izrađeni prototipovi isprobani su na kamilici, lavandi i ružmarinu. To je inovacija, potpuno domaći razvijeni proizvod, za koji je tvrtka dobila patent i već ima iskazane prve interese iz inozemstva. Predstavljanje na Agro Arci prvo je izlaganje toga stroja u javnosti.

- Njegova je osobita pogodnost to što omogućava samozapošljavanje velikog broja ljudi. Ako se poljoprivrednici u selu udruže u klaster s približno 50 hektara, svi mogu raditi jednim strojem, jer on je rentabilan ako radi za najmanje desetak domaćinstava. Dodatna pogodnost jest i činjenica da je mobilan pa je njegova efikasnost proizvodnje eteričnih ulja i derivata daleko veća od stacionarnih strojeva. Znatno je prihvatljiviji i po cijeni - kaže Viduka.

Stroj može raditi 24 sata na dan, a primjerak izložen u Slatini može na dan "izbaciti" do sto litara ulja. Pogodan je za samozapošljavanje, jer više seoskih gospodarstva može proizvoditi istu kulturu i zajednički koristiti destileriju. To znači da jedno selo od eteričnih ulja može zaraditi više nego u cijeloj sezoni od pšenice ili kukuruza. Viduka naglašava da EU nema kvota za izvoz ovakvih strojeva, eteričnog ulja, niti eteričnog bilja, što osigurava budućnost ovog posla.

BIORAD – KREMA OD PROPOLISA

Aktivni prirodni sastojci kreme na bazi propolisa hrane i omekšavaju kožu, potiču perifernu cirkulaciju na mjestima aplikacije, te imaju blago antibiotičko djelovanje.

Redovitom primjenom smanji će se potreba za kortikosteoridima preparatima kod tvrdokornih lišajeva, kroničnih ekcema i nekih oblika psorijaze. Čisti bagremov med hidratizira i obnavlja stanice, prodire u dublje slojeve kože transportirajući pri tome ljekovite sastojke, sadrži aminokiseline, enzime, organske kiseline, vitamine, mineralne tvari te proteine iz žlijezda slinovnica pčela.

Propolis pospješuje prokrvljenost i bržu izmjenu tvari u stanicama, a rezultat toga su obnova površinskih stanica kože i brže zacjeljivanje ozljeda na njoj.

Zbog svojeg protuupalnog djelovanja pomaže kod zacjeljivanja manjih rana, ogrebotina i opekotina, koristi se i nakon brijanja ili depilacije.

Sitne porezotine će brže zacijeliti, spriječiti će se iritacija, a koža će biti duboko nahranjena.

Pospješuje zarastanje manjih ozljeda, ogrebotina i rana na koži, zacjeljuje opekline, umiruje iritiranu i opečenu kožu nakon dužeg boravka na suncu, uklanja gljivične infekcije (između prstiju, na noktima, na tijelu), umiruje pelenski osip, i sprječava njegovo nastajanje, ubrzava zacjeljivanje i suprinfekciju kod herpesa i inficiranih uglova usana (tzv. žvala), smanjuje svrbež i iritaciju kod popucanih kapilara i pojačane venske staze, omekšava tvrdu kožu na laktovima i petama.

EKO KOMPOSTER TVRTKE TEHNIX D.O.O.

Kompostiranje je najstariji i najprirodniji način recikliranja organskog otpada (biootpada).

Svi vrtlari poznaju vrijednost kvalitetnog komposta. Moguće ga je proizvesti na mnogo načina. Kompost je od presudne važnosti za ekološku proizvodnju bilja i najbolji način za poboljšanje kvalitete vrtnog tla.Postoje ljudi koji ipak misle tri koraka unaprijed.

Eko komposter tip TEHNIX ispunjava sve što očekujete od stroja za usitnjavanje granja i pripreme za kompostiranje sa svojim optimalnim, simetričnim rasporedom noževa sjecka, usitnjava i reže drvo, granje i ostali bio-otpad, te ga kao izlaznu frakciju, različitih veličina, idealno priprema za kompostiranje. Dizajniran je s mogućnošću pogona elektro-motorima snage 7,5 kW ili 11 kW, a kao opcija može biti i pogon putem traktorskog kardana.

Eko komposter ima ugrađena dva vertikalno podesiva bubnja pogonjena hidro-motorima namijenjena za dodavanje različitih debljina granja.

Na rotacionom disku Eko kompostera simetrično su smješteni noževi, te ciklonske lopatice koje osiguravaju veliko strujanje zraka kroz prostor kućišta prema izlaznoj cijevi što omogućuje kompostiranje sitnijeg bio otpada kao što je vrtni otpad i sl.

Izlazna cijev ima mogućnost zakretanja za 360° čime se olakšava pristup eko komposteru vozilom ili kontejnerom

Specifikacija, karakteristike i cijena kombinirane su na način da osiguraju nisku cijenu korištenja uređaja, a nivo buke kao i trajanje procesa ovise o vrsti materijala koji se obrađuje.

To je koncept visoke ekološke vrijednosti koji ima mnogostruke pozitivne učinke. Među ostalim doprinosi smanjenju količine kućnog otpada izdvajanjem biootpada u svrhu kompostiranja. Proizvedeni kompost se koristi kao supstrat za uzgoj povrća i drugog bilja. Korisnici takvog eko-vrta imaju svježe, zdravo, ekološki uzgojeno povrće, jagode, maline, začinsko bilje na kućnom pragu.

MOBILNA NAFTNA PUMPA TEHNIX D.O.O.

Mobilne naftne pumpe od 1000 do 2000 litara - SUVREMENI UREĐAJI ZA VAŠE POTREBE

Mobilna naftna pumpa pruža ekonomičnost, sigurnost i zaštitu okoliša. Sastoji se od

agregata za istakanje naftnih derivata, mjeračem protoka i automatskim pištoljem, a najčešće se primjenjuje u industriji - za punjenje viljuškara i kamiona; poljoprivredi - za traktore i strojeve; javnim poduzećima, šumarstvo, marine, otoci, izgradnji autoputeva, gradilišta raznih namjena.

Sve mobilne naftne pumpe dobivaju kompletnu tehničku, atestnu i ispitnu dokumentaciju, te uputstvo za korištenje, održavanje i servisiranje.

Garancija na proizvod 12 mjeseci ! Rok trajanja minimalno 20 godina.

MED U SAĆU

ROJ želi okupiti pčelare iz cijele Hrvatske i u svom novouređenom prostoru organizirati edukacije, razna predavanja koja bi pomogla pčelarima te ono što je najvažnije ostvariti razmijenu iskustva i gospodarsko udruživanje kako bi što bolje plasirali svoje proizvode. Trenutno zadrugari imaju 300 košnica i med koji proizvode je vrhunske kvalitete i potpuno ekološki.

Ovaj proizvod predstavlja med upravo onakvim kakvim ga vrijedne pčele spravljaju. I kod ovog proizvoda smo napravili neke inovacije tako da jedini u Hrvatskoj možemo ponuditi med u saću koji je potpuno ekološki.

Zadrugari su osmislili i izrađuju dva tipa inox vrcalice za med s horizontalnom osovinom kapaciteta osam LR okvira. Vrcanje je u jednom smjeru bez da se okreću okviri.

VINOGRADARSTVO I VINARSTVO VELEUČILIŠTE U POŽEGI

Studijski program stručnog studija vinogradarstva–vinarstva–– voćarstva, koji se od 1998. godine neprekidno odvija u gradu Požegi ustrojen je tako da studentima tijekom šest semestara daje potrebitu razinu teoretskoga znanja i vještina te cjelovito i kvalitetno praktično znanje koje ih osposobljava za neposredno i samostalno uključivanje u sve radne, poslovne i proizvodne procese.

Studenti se osposobljavaju za:

· neposredan rad u vinogradarskoj, vinarskoj i voćarskoj proizvodnji,

· planiranje i zasnivanje vinograda i voćnjaka na malim obiteljskim gospodarstvima,

· pravilno i pravovremeno primjenjivanje fitomedicinskih mjera zaštite vinograda i voćnjaka,

· organizaciju prijevoza, dorade i skladištenja poljoprivrednih proizvoda,

· izgradnju i opremanje manjih pogona za destilaciju jakih alkoholnih pića ili pripravu voćnih sokova i voćnih prerađevina,

· vođenje i gospodarenje malim poduzećima u vinogradarstvu, vinarstvu i marketing poljoprivrednih proizvoda, grožđa, vina, voća, alkoholnih pića i sokova te prerađevina

MINI SIRANA TVRTKE PRIAMO

Goran Zgrablić predstavio je proizvodni program mljekarske i sirarske opreme tvrtke Priamo iz Italije. Kaže da je mini sirana koncept tvrtke za male proizvođače i prerađivače mlijeka: “Ovisno o potrebama i količinama mlijeka prerađivača, kapacitet mini sirane kreće se između 300 i tisuću litara, a kapacitet ove izložene je 600 litara mlijeka. Izrađena je od inoksa i udovoljava svim normama EU, a može se dobiti certifikat kako bi proizvodi ušli u mrežu distribucije trgovačkim lancima umjesto prodaje u dvorištu. Pogodna je za mala poljoprivredna gospodarstva, a savjet je OPG-ima gospodarstvima da se udruže i podignu ovakvu siranu.” Cijene mini sirana kreću se između 25 i 30 tisuća eura.

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259