XX. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu

05.09.2016

U Splitu je u terminu 1.-2. rujna 2016. u hotelu Radisson Blu Resort održano XX. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu.

Tom prilikom ministar Darko Horvat izrazio je zadovoljstvo odazivom poduzetnika na Nacionalnom savjetovanju, u panel diskusiji održanoj 02.09.2016. rekao ono što je važno za inovatore,

„Svijet kapitala nas prepoznaje po broju patenata odnosno isprava kojom se zaštićuje isključivo pravo iskorištavanja nekog izuma.“

Kapitalu je potrebno podneblje koje obiluje izumima s karakteristikama patentibilnosti kroz proces prijave i priznanja patenta, te dobivanja patentnih zaštita.

Na savjetovanju je naznačeno da je cilj biti konkurentan u Republici Hrvatskoj, Europskoj uniji te svijetu. Svi projekti u RH trebaju biti u službi upravo ovog cilja.

Ministar Darko Horvat, koji je i sam nagrađivani inovator, naznačio je kako Ministarstvo poduzetništva i obrta u okviru svoje nadležnosti putem različitih mjera aktivno djeluje u cilju stvaranja pozitivne investicijske klime i otklanjanju administrativnih barijera s motom „Poduzetništvo bez prepreka“.

U izlaganjima sudionika savjetovanja naznačena je važnost umrežavanja proizvodnog sektora i obrazovanja s ciljem da se kroz tri, četiri godine prilagodi obrazovni sustav potrebama tržišta rada, tako da se više ne događa da se reproducira radna snaga koja nije potrebna tržištu rada. Plan je da će ministarstvo poduzetništva i obrta stipendirati deficitarna zanimanja i to sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Za to je učenicima i studentima osigurano 2000 stipendija ukupne vrijednosti 18 milijuna kuna.

Na savjetovanju je predstavljen i Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoisočne Europe (South East European Centre for Entreprenurail Learning SEECEL) koji je osnovan je na inicijativu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva – Uprave za poduzetništvo i u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom. U ovaj projekt uključene su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Srbija i Turska

Cilj projekta je razvoj poduzetništva kao ključna kompetencija u svim razinama i oblicima obrazovanja. Kako je ovaj je centar jedinstven, UIH treba uspostaviti suradnju jer je inovacija zametak iz kojeg nastaje i razvija se poduzetništvo.

Kroz poticanje suradnje stručnjaka zemalja jugoistočne Europe i razmjenu dobre prakse, SEECEL podržava unapređenje učenja poduzetništva, poticanje poduzetničkog duha i poduzetničkog razmišljanja kod svih generacija. Ciljana područja aktivnosti su:

1) Osnovnoškolsko obrazovanje

2) Srednjoškolsko obrazovanje

3) Visokoškolsko obrazovanje

4) Sustavno praćenje potreba za edukacijom malih i srednjih gospodarstava.

Uloga UIH-a prepoznata je u aktivnostima razvoja i unapređenja kurikuluma i syllabusa te nastavnih materijala, obrazovanja profesora, nastavnika, dekana i ravnatelja te suradnje obrazovnih institucija i gospodarstva, a sve u cilju jačanja konkurentnosti kako hrvatskog tako i gospodarstva zemalja u okruženju.

Predstavnik UIH-a na Savjetovanju bio je mr. Sc. Petar Čovo, član Izvršnog odbora Udruge inovatora Hrvatske.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259