Vrijedan trud izlagača – inovatora nagrađen priznanjima na netom završenoj 11. po redu Agro Arci, GRAND PRIX sajma AGRO ARCA dodijeljen tvrtki Majo commerce d.o.o. za paletu proizvoda

29.04.2019

AGRO ARCA 2019 - 11. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji završio je uručivanjem medalja i priznanja u subotu 27. travnja 2019. u Gradu Karlovcu u Domu OSRH Zrinski.

Na ovogodišnjem sajmu inovacija predstavilo se oko 200 inovacija i preko 500 autora. Predstavljene su inovacije iz Republike Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Italije, Rumunjske i Islamske republike Irana.

Udruga inovatora Hrvatske i Grad Karlovac bili su organizatori sajma, a organizaciju su pomogli i suorganizatori Međunarodna federacija nacionalnih asocijacija inovatora IFIA, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Sveučilište u Zagrebu.

Organizatorima podršku u ovoj sjajnoj promociji inventivnog i inovativnog djelovanja u području poljoprivrede podršku su dale i brojne ugledne institucije i organizacije i to pokrovitelji: Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, partneri Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Karlovac, Inovacijski centar Nikola Tesla, Državni zavod za intelektualno vlasništvo i sponzor tvrtka HS Produkt.

Glavna tema događanja ovogodišnje AGRO ARCA bila je konferencija: Ambalaža – njen utjecaj na kvalitetu proizvoda i očuvanje okoliša koja je održana u HGK Županijskog komori Grada Karlovca. Sudionici Konferencije poslušali su prezentacije sjajnih predavača (dr. sc. Bojan Matijević, prof. v.š. – Veleučilište u Karlovcu, Mario Tomljanović iz Tvrtke DS Smith, dr. Sc. Jasna Halambek, pred. - Veleučilište u Karlovcu, sc. Nevenka Gašparac iz HGK Samostalne službe za obrazovanje, kvalitetu i informacijsku sigurnost, Odjel za upravljanje kvalitetom i doc. dr. sc. Branka Lajić nositelj kolegija Ambalaža i ručna izrada kutija s Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu) .

U istom prostoru održano je i predavanje gospođe Tanje Milović iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo s temom «Kako koristiti intelektualno vlasništvo kao alat u vlastitom poslovanju». Na predavanju je putem praktičnih primjera bilo prezentirano kako nam intelektualno vlasništvo kao važan alat u poslovanju može pomoći u osmišljavanju i stvaranju novih proizvoda, njihovog pozicioniranja na tržištu te povećanju konkurentnosti.

Tijekom sva tri dana održane su edukativne radionice za učenike osnovnih škola. Prvi dan je održana radionica: Izrada inovativne igračke od ambalaže. Učenici su na svoj inovativan i kreativan način izrađivali kukce od starih kutija za jaja, rola papira i tuljaca. Radionicu je vodila Tara Beata Racz.

Viši razredi osnovnih škola sudjelovali su u radu edukativne radionice: Izrada uređaja za kontrolu vlage i temperature. Voditelj radionice bio je Zvonimir Vađon.

Edukativna radionica: toMAgo tehnika izrade minijaturnih cvjetnih kolaža bez upotrebe ljepila bila je namijenjena za sve uzraste, ali najveći odaziv je bio od strane učitelja, profesora, djelatnika knjižnice i učeničkog doma. Voditelj radionice bila Marija Igaly, prof.

Sajam je obogatila i izložba Čudesan svijet latica autorice Marije Igaly.

Za izlagače i inovatore najiščekivaniji trenutak bio je uručivanje medalja i priznanja, kao i najveće nagrade sajma AGRO ARCA uručivanje GRAND PRIX sajma.

Prigodnim govorom svim izlagačima obratio se gradonačelnik Grada Karlovaca Damir Mandić koji se zahvalio svim izlagačima u ime gradske uprave i Odjela za gospodarstvo i poljoprivredu. Naglasio da je suradnja s Udrugom inovatora Hrvatske bila izazovna. Izlagačima je poručio da ne odustaju od svojih ideja i da se bore svatko za svoj prostor. Vjeruje da su svi na AGRO ARCI našli neku svoju inspiraciju za daljnji napredak. Grad Karlovac je idealno mjesto za ovakve susrete i razmjenu iskustava i ideja.

Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić je zahvalio svim inovatorima i izlagačima na sudjelovanju i čestitao svima bez obzira jesu li dobitnici medalje ili ne. Naglasio je da se uvijek ne ostvare očekivanja i ne dobijemo uvijek ono što želimo ali najbitnije je da uspije tržišni efekt i da inovacije sažive na tržištu. Ovim sajmom smo željeli i pobuditi svijest za inovativnost, promišljanje i pogotovo mlade naučiti kako da promišljaju.

Prisutnima se obratio i Zoran Barišić koji je bio u dvojakoj funkciji, kao izaslanik Svjetske federacije nacionalnih asocijacija inovatora IFIA i predsjednik Ocjenjivačkog suda AGRO ARCA.

Zoran Barišić, predsjednik Ocjenjivačkog suda predstavio je rad Ocjenjivačkog suda i njegove članove (članovi: dr. Ljiljana Markuš Cizelj, dr. Ana Matin, dr. Zlatko Janječić, Rene Kajp, Zvonimir Vađon i Zoran Barišić, predsjednik). Svi članovi su s bogatim međunarodnim iskustvom u evaluaciji projekata u području svojih ekspertiza. Ocjenjivački sud je imao zahtjevan zadatak prepoznati i vrednovati dvjestotinjak ideja u različitim fazama realizacije: od zamisli pa sve do proizvoda, tehnologija ili brendova koji su već na tržištu uvažavajući pri tom standardne kriterije Udruge inovatora Hrvatske i IFIA (Međunarodne Federacije Asocijacija Inovatora).
U ovogodišnjoj AGRO ARCI zamjetan je trend kreiranja novih inventivnih prehrambenih proizvoda OPG-a koji se time dodatno pozicioniraju na zahtjevnijim tržištima.
Posebno raduju prezentacije mladih inovatora koji su svojim nastupom pokazali kreativnost koja će vrlo brzo prerasti u inovativni potencijal, koji će hrvatskom gospodarstvu dati dodatni zamah.

Na svečanosti se uručilo 13 brončanih, 16 srebrnih i 16 zlatnih medalja.

Svaku AGRO ARCU a tako i ovu u Gradu Karlovcu završili smo s uručivanjem najveće nagrade GRAND PRIX AGRO ARCA.

GRAND PRIX – osvojila je tvrtka Majo commerce d.o.o. za paletu proizvoda od PVC plastificiranih poliesterskih tkanina.

Na nagradi se zahvalio gospodin Tomislav Pokrajčić iz tvrtke Majo commerce koji je rekao da je impresioniran ovako velikom nagradom. Zahvalio se Ocjenjivačkom sudu i Gradu Karlovcu, i gradonačelniku Damiru Manciću, predsjedniku Udrug einovatora Hrvatske Ivanu Bračiću.

Tvrtka Majo-commerce je osnovana 1991. godine u Zagrebu i bavi se isključivo proizvodnjom tekstilnih proizvoda poput šatora za zbrinjavanje, skladišnih šatora, šatora za telad, nadstrešnica, zaštitnih mobilnih brana, kedere za profile, ventilacionih cijevi za tunele, brodove, za provjetravanje poljoprivrednih hala, cijevi za pretakanje, spremnike za vodu, plin i naftu, hala tunela u koju se stavlja sijeno i svi poljoprivredni materijali, izolacijom tunela, troslojnim trakama kamiona koja je ušla u EU standarde, raznim PES/PVC torbama, galanterijom, rolo vratima za poljoprivredne hale.

Tvrtka izvozi 90% svoje proizvodnje u Srbiju, Njemačku, Austriju, Švicarsku, BIH, a 10% svoje proizvodnje se odnosi na hrvatsko područje.

Izaslanik Svjetske federacije nacionalnih asocijacija inovatora IFIA – Zoran Barišić uručio je i IFIA NAGRADU za X-BIN multifunkcionalno ambalažno rješenje – HEAVY DUTY d.o.o.


POPIS NAGRAĐENIH SAJMA AGRO ARCA 2019.


FOTO GALERIJA

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259