VITEZOVI INOVATORSTVA OKUPILI SE U TVRTKI TEHNIX I PORUČILI: „INOVATIVNOM I IZVOZNOM GOSPODARSTVU TREBA PRAVNA SIGURNOST, TRANSPARENTNOST, PREDVIDLJIVOST I PODRŠKA

Fotografije uz članak 5
13.07.2015
Osnivanje Zaklade za stipendiranje mladih inovatora, promocija i povezivanje inovatora s tržištem te povezivanje gospodarstvenika i akademske zajednice, neke su od glavnih zadaća na kojima će Udruga vitezova hrvatskog inovatorstva raditi u 2015. godini, rečeno je tako na Skupštini udruge održanoj početkom srpnja u tvrtki Tehnix u Donjem Kraljevcu.

Ondje je pored redovne Skupštine Udruge održan i okrugli stol na temu pokretanja i jačanja domaćeg inovativnog izvoznog gospodarstva. U okruglom stolu sudjelovali su uspješni domaći inovativni poduzetnici i vitezovi inovatorstva, Zvonimir Viduka koji je i predsjednik udruge, Đuro Horvat, Alojzije Šestan, Ivan Bračić i Bernarda Cecelja te predstavnici institucija i inovatorskih organizacija, prorektor za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Miljenko Šimpraga, direktorica Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore Tajana Kesić Šapić, predstavnice HBOR-a Marija Jerkić i Koraljka Perutka, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš i tajnik UIH-a Vojislav Raušević, profesor zadarskog Sveučilišta i predstavnik splitskog udruženja inovatora Diatus Petar Čovo, Emil Kuhtić iz Hrvatske udruge poslodavaca i Rene Kajp iz Hrvatskog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Sudionici okruglog stola složili su se da su glavni problemi domaćih poduzetnika pravna nesigurnost, netransparentnost - osobito javne nabave, nepredvidljivost i neefikasnost sustava.

„Većina nas inovativnih poduzetnika izvozi, no nemoguće nam je snažnije plasirati proizvode na domaćem tržištu unatoč dokazanoj konkurentnosti. Forsira se uvoz i pogoduje se uvozu i stranim proizvodima, osobito u javnim nabavama. Plasirati domaće inovacije koje jedino mogu otvoriti radna mjesta i nove pogone je jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva.“ kazao je Viduka, a s njim su se složili i drugi sudionici okruglog stola. Tako se i direktor tvrtke Tehnix zapitao: „Ako smo mi inovatori proizvođači lokomotiva koja pokreće državu, zašto ne možemo raditi i na vlastitom tržištu?“. Profesor Petar Čovo istaknuo je pak da javne uprave nemaju pravo ignorirati domaće proizvode, tim više što se financiraju od nameta koje plaćaju domaći proizvođači.

Direktor tvrtke Šestan – Bush Alojzije Šestan rekao je kako samo izvoz može spasiti zemlju iz problema. „Zato država mora pomagati uspješne, a one problematične upozoravati. Kod nas je nažalost obrnuto“ kazao je Šestan i dodao da je u Hrvatskoj u fokusu medija politika, a ne gospodarstvo. Direktorica tvrtke Bernarda d.o.o. Bernarda Cecelja predložila je uvođenje tzv. stimulativnog tečaja, kako bi se stimulirali izvoznici, dok je vlasnik PIP-a Ivan Bračić kao ključan problem istaknuo nepredvidljivost. „Mi poduzetnici i inovatori svjesno ulazimo u rizike i rizici su dio našeg posla, no ne smiju nas institucije naše države dovoditi u konstantnu neizvjesnost“.

Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš istaknuo je i problem nepostojanja zakona o inovacijama. Da je zakon sve potrebniji, smatra i Rene Kajp iz Hrvatskog zavoda za intelektualno vlasništvo, koji se osvrnuo i na problem prijave patenata na hrvatskim fakultetima.

Direktorica Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore Tajana Kesić Šapić naglasila problem nedostatka komunikacije između državnih institucija, a onda i institucija i poduzetnika. Šapić je govorila i o projektima komore koji pomažu poduzetnicima i pozvala poduzetnike da se u njih uključe.

Na okruglom stolu dotaklo se i problema velikog broja parafiskalnih nameta, kojih je prema posljednjim evidencijama čak 300-injak, ali i na problem nedostatka obrazovanih kadrova za industriju. Prorektor za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu smatra da treba iskoristiti ogroman kreativni potencijal studenata, kao što to čine američka sveučilišta davši primjer Stanforda koji je u proteklih 30 godina generirao čak 40 tisuća tvrtki. Emil Kuhtić iz Hrvatske udruge poslodavaca zaključio je kako izvrsni traže izvrsnost te kako se od države očekuje kvaliteta institucija, kvaliteta politike, politički leadership i dugoročna perspektiva. Sudionici okruglog stola složili su se da je izvoz iznimno važan jer ne samo što pokreće gospodarstvo, već je i prevencija sivoj ekonomiji koja se u Hrvatskoj procjenjuje na 30% BDP-a i predlažu osnivanje agencije za izvoz.

Na kraju rasprave, okupljeni poduzetnici poručili su i da su jedina rješenje za konkurentnost na stranom tržištu uska specijalizacija i inovativni proizvodi. Da je tomu tako pokazuje i primjer domaćina skupštine i okruglog stola, tvrtke Tehnix koja i ove godine ulaže oko dva milijuna eura u novu, šestu po redu, tvornicu koja će otvoriti još 40 novih mjesta u Donjem Kraljevcu.

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259