USUSRET 3. MEĐUNARODNOM SAJMU INOVACIJA, EKOIDEJA, PROIZVODA I TEHNOLOGIJA U POLJOPRIVREDI I PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI AGRO ARCA

Fotografije uz članak 6
03.05.2010

U Slatini predstavljena obiteljska poljoprivredna gospodarstva

SLATINA – Već treću nedjelju uzastopno u središtu Slatine predstavljaju se izlagači na ovogodišnjem 3. međunarodnom sajmu inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Agro Arca. Nakon Brodsko-posavske županije i grada Varaždina, ove nedjelje (2. svibnja) u Parku 136. slatinske brigade predstavila su se obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja Virovitičko-podravske županije i grada Slatine kao domaćina Agro Arce. Među njima su bili i štandovi inovatora Ignaca Jambrešića iz Nove Bukovice i Petra Kavgića iz Slatine, obiteljske tvrtke Šapica i Zavičajnog muzeja Slatina.

SUVENIRI I IZUMI

Obiteljsko poduzeće Šapica predstavilo se šapom kao tradicionalnim slavonskim kolačem koji je već postao brend u cijeloj Hrvatskoj, a od nedavno je proširila ponudu i na kolače po receptima naših baka, koje u Šapici rade po narudžbi i dostavljaju kupcima. Zavičajni muzej Slatina izložio je nove razglednice kao vrstu suvenira, ali ustanova promovira slatinsku kulturnu baštinu pa su na tim razglednicama zastupljeni motivi starog kotara da bi na najljepši način pokazao kako se čuva slatinska graditeljska baština, i motiv arheološkog nalaza. Izrada unikatnog nakita staklenim perlicama već je uhodani posao u Sopju, a izrađen je i popratni materijal, tako da se perlica već prepoznaje kao suvenir slatinskoga kraja, ali i cijele Virovitičko-podravske županije. Servis bijele tehnike Jambrešić ima deset izuma, od kojih su dva patenta, šest čekaju da budu priznati, a dva su prijavljena ove godine. Inovator posebno ističe pobirač plodova, pomoću kojega stariji ljudi bez sagibanja mogu pokupiti plodove voća sa zemlje. Petar Kavgić predstavio je novu vrstu vjetrenjače, koja bi radila na jedra i koja bi mogla koristiti i najslabiji vjetar brzine 1-3 metra u sekundi za navodnjavanje poljoprivrednih kultura. Patent je prijavljen i u tijeku je proces verifikacije.

NAJISKORIŠTENIJE VOĆE I POVRĆE, PČELINJI I MLIJEČNI PROIZVODI

OPG Jasne Doner iz Sladojevaca bavi se proizvodnjom meda i ostalih pčelinjih proizvoda. U paleti proizvoda su različiti medovi, a dokaz njihove kvalitete je osvajanje priznanja Zlatne Zvonimirove žlice na 4. županijskoj izložbi i 1. međunarodnom ocjenjivanju meda u Virovitici za med od lipe kao šampiona svih vrsta medova, te Zlatni tanjurić za med od bagrema. Poljoprivredna zadruga Višnjica predstavila se s kruhom i projom od batata te šparogama, a na njihovu štandu mogle su se kupiti i presadnice slatkog krumpira. Udruga malih sirara Virovitičko-podravske županije Kumice ponudila je polumeki i tvrdi ovčji i kravlji sir te kuhani i polutvrdi ovčji sir. Slađana Kiš bavi se proizvodnjom „konzumnih suvenira u bocama“, a radi se o drvenim predmetima (poput kosa, grablja, đerama) uronjenih u različite vrste rakija. OPG Liović nudi 20 vrsta jabuka, od kojih su sedam ekojabuke, a proizvodi također domaći sok od jabuke i drugo voće i povrće. OPG Vašarević iz Slatine bavi se pčelarstvom i ima stotinjak košnica u predjelu Lisičina i Huma, gdje je nezagađena priroda. Njihovi proizvodi su medovi, propolis, čajevi, a u posljednje vrijeme izrađuju i „šumske olovke“ od grančica različita drveća. Blaženka Nekić u svom OPG-u Nekić bavi se proizvodnjom različitih prerađevina od ekološkog voća i povrća. Nagrađena je zlatnom medaljom u Opatiji za pire od jabuka s cimetom, u Dubrovniku srebrnom medaljom za pekmez od šipka i brončanom medaljom za pekmez od žutih šljiva, te brončanom medaljom za pekmez od kajsija. Poljoprivredna zadruga Slavonski biser, obiteljsko gospodarstvo Šimanović iz Čačinaca, predstavila je proizvode temeljene na kozjem mlijeku i kozjem mesu. OPG Tadić iz Čađavice proizvodi zimnicu, a postalo je poznato po grah salati i gurmanskom ajvaru, a tu su još bučino ulje, sok od kupine i brojni drugi proizvodi. OPG Šoploher proizvodi slatku i slanu zimnicu, uz redovni dodatak meda, a među inovacijama su proizvodi s medom, cimetom, peludom i propolisom, razne vrste pekmeza i likera s dodatkom meda.

Štandove obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava obišao je i slatinski gradonačelnik Ivan Roštaš, koji je kušao kolače tvrtke Šapica, družio se s mališanima i s njima se provezao u kočiji koju su vukli uvijek zanimljivi poniji s ergele Višnjica. U ime Organizacijskog odbora 3. Agro Arce, pročelnica Vera Radaš zahvalila se svi OPG-ima, zadrugama, obrtima, što su došli predstaviti svoj rad i dio onoga što ćemo moći vidjeti na sajmu Agro Arca od 7. do 9. svibnja u prostorima Agroduhana.

Petar Žarković

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259