Uspješan nastup hrvatskih inovatora na Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva TESLA FEST 2008. u Novom Sadu, Srbija

Fotografije uz članak 5
10.11.2008

Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture predstavile su pet hrvatskih inovacija na ovogodišnjem TESLA FESTU 2008, koji je trajao od 12. do 15. listopada u Novom Sadu.

Pokrovitelji su festivala TESLA FEST 2008., kojeg je organizirao Savez inovatora Vojvodine, Vlada Srbije, Izvršno vijeće Vojvodine, Grad Novi Sad, Zavod za intelektualno vlasništvo Srbije, Sveučilište u Novom Sadu, Privredna komora Vojvodine i Regionalna privredna komora Novog Sada.

Sudjelovalo je 150 inovatora s 350 istraživačkih projekata, patenata i drugih razina inovacija iz Srbije, Hrvatske, Rusije, Irana, Rumunjske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

TESLA FEST službeno je otvorio pokrajinski tajnik za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković. Festival inovatorstva u Novom Sadu ima tradiciju dugu tri desetljeća, u početku je nosio ime "KORAK U 21. VEK", a danas je poznat pod imenom "TESLA FEST".

Organizirana je burza inovacija, te seminar o zaštiti intelektualnog vlasništva.

Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture predstavile su sljedeće inovacije:

Dragica Mihajlović i DeMI Design s projektom: KOLEKCIJA PROBRANIH TEKSTILNIH PROIZVODA S LOGOTIPOM NIKOLE TESLE – GENIJE ZA BUDUĆNOST;

  • Lazo Starčević s inovacijom: SKLADIŠNA KOLICA (RUDLE) ZA SVE SMJEROVE VOŽNJE;
  • Roman, Ivan i Tomislav Krunić i ROTO kruna d.o.o. s inovacijom: ROTO RAŠPA;
  • Domagoj Horvat s inovacijom: KONTROLNI SUSTAV PARKIRNIH MJESTA U GARAŽAMA;
  • Grupa autora iz Tehničke škole Ruđera Boškovića s projektom: VIŠENAMJENSKA SPOJNICA varijanta 2.1.,
  • Đorđe Štangl s inovacijom: MEDICINSKI STOLAC ZA KUPAONICU;
  • Društvo inovatora "SIGMA" s projektima u području energetike, posebno primjene Teslinih izuma u suvremenom energetskom sustavu (izvan konkurencije).

Hrvatska je najavila dvije izložbe ARCA, specijaliziranu SUVENIR ARCU u Zagrebu od 4. do 7. prosinca 2008. i veliku izložbu ARCA koja će se održati od 15. do 20. rujna 2009. u Zagrebu. Najavljena je izložba INVENTUM koja će se održati početkom svibnja 2009.

Sve naše inovacije pobudile su veliko zanimanje posjetitelja, a posebno KOLEKCIJA PROBRANIH TEKSTILNIH PROIZVODA S LOGOTIPOM NIKOLE TESLE – GENIJE ZA BUDUĆNOST, ROTO RAŠPA i VIŠENAMJENSKA SPOJNICA varijanta 2.1.

Proglašenje rezultata počelo je uručivanjem priznanja mladim inovatorima. VIŠENAMJENSKA SPOJNICA osvaja zlato, a Domagoj Horvat srebro.

Od naših "seniora" Dragica Mihajlović osvaja zlato, i posebnu nagradu delegacije Irana, a Roman, Ivan i Tomislav Krunić broncu.

Predstavnici Udruge inovatora Hrvatske dodijelili su dva priznanja mladim talentima, i to ELEKTROTEHNIČKOJ ŠKOLI iz Prijedora i Osnovnoj školi "Đura Jakšić" iz Kaća.

Cijeli TESLA FEST medijski je bio izuzetno kvalitetno praćen.

U tisku i na radijskoj postaji Radio Vojvodina svoju je kolekciju i sve naše inovacije predstavila Dragica Mihajlović, a razgovor s Miroslavom Kraljevićem, jednim od autora VIŠENAMJENSKE SPOJNICE objavila je novosadska televizija TV KANAL 9.

U povodu Dana rumunjskih inovatora, vodstvo delegacije uručilo je posebna priznanja i nagrade pojedinim sudionicima među kojima i Dragici Mihajlović!

Delegati Udruge inovatora Hrvatske na sajmu bili su Dragica Mihajlović i Josip Polaček.

Informaciju pripremio
Josip Polaček

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259