USPJEH U BELGIJI: INOVATORI OSVOJILI PET ZLATA, JEDNO SREBRO I JEDNA BRONCA

Fotografije uz članak 6
19.11.2014
Na 63. međunarodnom sajmu inovacija INNOVA 2014. održanom od 13. do 15. studenog u Bruxellesu, sedam predstavljenih hrvatskih inovacija osvojilo je pet zlatnih, jednu srebrnu i jednu brončanu medalju. Najviše pozornosti posjetitelja i ocjenjivačkog suda privukla je inovacija Puljanina Franca Žirovnika – Vertikalna eolska električna centrala za koju je dobio i zlatnu medalju. Zlatom su nagrađene i inovacije Senzor željezničkog kotača za metroe TIP ZK24–M Zvonimira Viduke i tvrtke ALTPRO iz Zagreba, Bioreaktorsko postrojenje za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda Ðure Horvata iz tvrtke TEHNIX iz Donjeg Kraljevca. Zlato je osvojila i inovacija ECO-SANDWICH® nastala u suradnji autorice Danice Jelenić s Građevinskim fakultetom Sveučilišta iz Zagreba i tvrtkom Beton Lučko te Naprava za vezanje plovila u marini Marka Vukovića iz Karlovca. Marko Vuković s koautorom Markom Ivšićem Vukovićem osvojio je i brončanu medalju za inovaciju Držač ribičkog štapa na brodu dok je Bernarda Cecelja iz tvrtke BERNARDA iz Pušćina osvojila srebrnu medalju za inovaciju Antidekubitalni madrac AIRMED 3.

Šest inovacija već komercijalizirano

Ove je godine u Belgiji predstavljeno sedam odabranih hrvatskih inovacija koje su nagrađene najznačajnijim nagradama Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2014. održane sredinom listopada u Zagrebu. Značajno je da je od sedam predstavljenih, čak šest inovacija već i komercijalizirano. Hrvatske inovacije u Bruxellesu su predstavljene u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Udruge vitezova hrvatskog inovatorstva te uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Na sajmu se predstavilo 168 izlagača s 266 inovacija iz 15 zemalja sa svih pet kontinenata, a ove ga je godine posjetilo više od 15 tisuća, uglavnom poslovnih, posjetitelja. Inovacije je ocijenio Međunarodni ocjenjivački sud u čijem je sastavu bilo 38 članova, a nagrađeno je 38 posto predstavljenih inovacija.

Leo Pincan i Boris Perovski novi Vitezovi inovatorstva

U Bruxellesu su dodijeljena i odličja Vitezova inovatorstva kojem se odaju priznanja pojedincima zaslužnima za razvoj inovatorstva. Redom viteza odlikovani su Leo Pincan, zamjenik tajnika Saveza udruga inovatora Istarske županije i Boris Perovski, glavni menadžer tvrtke Bernarda i to za dugogodišnji inovatorski rad i poticanje inovatorstva u svojim sredinama.

UIH i ove godine na Baazaru

Na poziv Hrvatske misije u NATO-u, izaslanstvo Udruge inovatora Hrvatske posjetilo je i ove godine tradicionalni NATO-ov humanitarni Baazar. Donacijama Udruge i članica Udruge, UIH već godinama sudjeluje u ovom humanitarnom događanju.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259