Uspjeh hrvatskih inovatora na sajmu inovacija u Foshanu, Kina

17.09.2018

U Narodnoj republici Kini je od 13. do 15. rujna 2018. u Foshanu održan 10. Međunarodni sajam inovacija, te 3. Svjetski inovacijski forum (IEI & WIIF 2018.) na kojem su već poslovično izlagali i hrvatski inovatori.

Sudjelovanje hrvatskih inovatora organizirala je Udruga inovatora Hrvatske uz potporu i suradnju Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Na ovom, jednom od najvećih svjetskih sajmova, bilo je izloženo blizu 3000, mahom domaćih, inovacija dok je u međunarodnoj konkurenciji sudjelovalo više od 250 inovacija iz čedrdesetak zemalja svijeta. Udruga inovatora Hrvatske ovom prilikom predstavila je 6 inovativnih projekata većinom nastalih kao rezultat rada istraživačkih timova fakulteta sastavnica Zagrebačkog sveučilišta.

Posebnu pozornost posjetitelja i struke izazvala je „3D Znanstvena podmornica“ autora Josipa Oroza, Lovre Stipanovića i Martina Sokolovića, mladih inovatora iz Samobora koji su svoj ROV (Remote Underwater Vehicle) predstavili atraktivnom videoprezentacijom
( https://youtu.be/INscY0cKfaI ) te je i na ovom sajmu kao i na nizu prethodnih ova inovacija osvojila zlatnu medalju. Osim 3D Znanstvene podmornice, zlatnu medalju je osvojila i Bionička ruka autora Davora Širinića, Luke Miškovića. Srebrna odličja osvojile su inovacije Chess Playing Robot i OptiC a brončane medalje The Clothing for Monitoring of Forest Workers i Algorithm for Defining Optimal Guidelines for Development of Graphic Products.

Član Ocjenjivačkog suda Sajma i ovog je puta bio gospodin Zoran Barišić, dipl. ing., koji je licencirani član IFIA međunarodnog ocjenjivačkog tima https://www.ifia.com/ifia-awards/international-jury-board/ .

Inovacija

Autori

Institucija

Bionička šaka
Bionic Hand

Davor Širinić, Luka Mišković

FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE, ZAGREB

Robot za igranje šaha
Chess Playing Robot

Leon Malnar

FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE, ZAGREB

Inteligentni odjevni predmet za nadzor rada šumskih radnika
The Clothing for Monitoring of Forest Workers

Davor Begić, Dubravko Rogale

TEKSTILNO-TEHNOLOŠKI FAKULTET, ZAGREB

OptIC – Program za razvoj i optimizaciju ionskih kromatografskih metoda
OptIC – Software for Development and Optimization of Ion Chromatographic Methods

Matija Cvetnić, Tomislav Bolanča,Šime Ukić, Marko Rogošić, Marinko Markić, Boris Brigljević, Ana Marija Dizdar, Petar Žuvela

FAKULTET KEMIJSKOG INŽENJERSTVA I TEHNOLOGIJE, ZAGREB

Algoritam za definiranje najoptimalnijih smjernica za razvoj grafičkog proizvoda
Algorithm for Defining Optimal Guidelines for Development of Graphic Products

Marenić & Co

GRAFIČKI FAKULTET, ZAGREB

3D znanstvena podmornica
3D Scientific Submarine

Josip Oroz, Lovro Stipanović, Martin Sokolović

SREDNJA ŠKOLA SAMOBORNa margini Sajma održana je i Izborna skupština IFIA, Međunarodne federacije nacionalnih asocijacija inovatora. Značajno je istaknuti da je u svom drugom mandatu za predsjednika IFIA ponovno izabran gospodin Alireza Rastegar, a kao član Izvršnog odbora IFIA gospodin Zoran Barišić predstavnik Udruge inovatore Hrvatske. Izbor obojice kandidata u njihovom drugom mandatu dovoljno govori o prepoznatljivosti dosadašnjih rezultata u radu izvršnih tijela IFIA, te ugledu UIH-e koji ova naša nacionalna udruga inovatora uživa u svijetu.

Foto galerija

Video galerija

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259