U Zagrebu svečano obilježeni Dan Nikole Tesle i 161. obljetnica Teslinog rođenja

10.07.2017

Ivan Bračić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske

U Hotelu Esplanade u Zagrebu, u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost i u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske, 10. srpnja 2017. svečano su obilježeni Dan Nikole Tesle - dan znanosti, tehnologije i inovacija i 161. obljetnica rođenja Nikole Tesle. Na svečanom događanju okupljene su pozdravili Vesna Bedeković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Jelena Pavičić Vukičević, izaslanica i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Davor Bernardić, saborski zastupnik i predsjednik SDP-a, Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike Hrvatske, Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, Sandra Bischof, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, Ivan Bračić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske i Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost.

Na svečanosti je osmu godinu zaredom dodijeljena i godišnja Nagrada Nikola Tesla – Genij za budućnost i to u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada je pripala Janu Pršle, učeniku Osnovne škole Dragutina Domjanića iz Zagreba. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu za projekt „Kosilica na daljinsko upravljanje“ dobio je mladi inovator iz Požege Zlatko Dražić, dok je nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja za zaštitu okoliša dobio projekt „Pametna kluba“, 21-godišnjeg Solinjanina Ivana Mrvoša.


Laureati ovogodišnjih dana Nikole Tesle
U okviru programa održane su i dvije kraće panel diskusije. O temi „Inspirirani Teslom: doprinos i otkrića novih tehnologija u zaustavljanju klimatskih promjena i zaštiti okoliša“ govorili su stručnjaci, prof.dr.sc. Velimir Abramović, doc.dr.sc. Marin Vuković, dr.sc. Ivan Šimatović i Đuro Horvat, osnivač i vlasnik tvrtke Tehnix d.o.o.. dok su učenici zagrebačkih škola i fakulteta Ivan Pražetina, Filip Gojković, Matilda Prekpaljaj i Jan Pršle sudjelovali u panelu pod nazivom „Inspirirani Teslom“. U programu su izvedene i dvije autorske skladbe nastale povodom ove obljetnice Teslinog rođenja, skladba Beyond Visible Romana Sole i Život noćnog leptira Ljerke Končar-Gamulin i Zrinke Čupić.

Udruga inovatora Hrvatske dugogodišnji je partner u organiziranju događanja koje na jedinstven način slavi i promiče Teslin rad i njegova dostignuća, nastojeći pritom zainteresirati mlade da u njima pronađu inspiraciju za kreiranje novih inovacijskih procesa u društvu.

Ispred Udruge inovatora Hrvatske značajan doprinos organiziranju ove vrijedne manifestacije dala je gospođa Silvana Svilar.Cijelu foto galeriju možete vidjeti na ovom linku

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259