U Slatini završena Agro Arca 2011.

Fotografije uz članak 5
11.05.2011

Posljednjeg dana 4. međunarodnog sajma inovacija, eko ideja i tehnologija u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji Agro Arca 2011. najuspješnijim izlagačima dodijeljene su plakete, nagrade i Velika nagrada Agro Arca.

Predsjednica ocjenjivačkog suda bila je akademkinja Vlasta Piližota iz Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, a članovi su bili magistrica Katica Boban, prehrambeni tehnolog iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, dipl. prehrambeni tehnolog Matija Perkovac i ing. strojarstva Marko Bubaš, zamjenik predsjednika Udruge inovatora Hrvatske. – Dodijelili smo jednu Veliku nagradu Agro Arca, pet nagrada Arca i 38 plaketa Agro Arca. Predstavnici udruga inovatora iz inozemstva dodijelili su devet međunarodnih nagrada.

– Eksponate smo ocjenjivali prema informacijama iz kataloga i informacija koje s panoa uz eksponat, a pomogle su nam i informacije koje smo dobili od dežurnih na štandovima. Držali smo se pravilnika o ocjenjivanju eksponata, ali predlažemo organizatoru da u katalogu za sljedeću godinu tiska i pravilnik, kako bi izlagači mogli znati kriterije na temelju kojih se eksponati ocjenjuju.

Nadam se da ste polučili neka iskustva, vidjeli što drugi rade i da ćete to prenijeti u vaše sredine, usavršavati svoje postojeće proizvode i proširiti asortiman. Na taj način ćete barem zadržati broj zaposlenih koji danas imate, a najvjerojatnije ćete ga morati i povećavati ako budete imali više uspjeha na tržištu, rekao je na svečanosti Marko Bubaš.

Plakete, nagrade Arca i veliku nagradu Agro Arca ovogodišnjim dobitnicima uručili su gradonačelnik Ivan Roštaš, i članovi ocjenjivačkog suda Marko Bubaš, Matija Perkovac i Katica Boban. Međunarodne nagrade koje dodjeljuju IFIA, Mađarski savez inovatora i Asocijacija poljskih inovatora dobitnicima je uručio Pavao Havliček, direktor u Međunarodnoj federaciji nacionalnih udruga inovatora, nagrade Ruske kuće za međunarodnu znanstvenu i tehnološku suradnju uručio je Evgueni A. Kainov, a nagradu Iranske asocijacije inovatora dobitniku je uručio Hossein Vaezi Ashtiani.

Nagradu IFIA Agro Gold dobila je tvrtka Agroduhan za doprinos organizaciji sajma u Slatini, a nagradu IFIA Cup tvrtka Interplan za uređaj za biološko pročišćavanje otpadnih voda do 30 osoba. Savez inovatora Mađarske dodijelio je nagradu Genius Medal Pustari Višnjica za nešećerenu slatku bombonijeru (bomboni od naranče, rogača i sezama), a Pustara Višnjica dobila je i posebnu nagradu Poljske asocijacije inovatora za inventivni pristup agraru i turizmu. Poljska je dodijelila i tri medalje IWIS, a dobitnici su Mario Andrija Balug iz zagrebačkog Društva za inteligentne sustave i robotiku Medvedgrad za robotiziranje poljoprivrednih uređaja, Vladimir Flegar iz Udruge inovatora Karlovačke županije za MAG-1(izum za čišćenje prostorija u koje ulazimo vozilima koja se kreću pomoću kotača ispunjenih zrakom) i Dražen Hrvojić iz Starogradačkog Marofa kod Pitomače za inovaciju D-H plastenici. Udruga Ruska kuća za međunarodnu znanstvenu i tehnološku suradnju dodijelila je medalje slatinskim tvrtkama Šapica i Mesoprerada za ukupan nastup na sajmu, a tvrtki Geoslatina za projekt obnovljivih izvora energije – Geotermiju. Iranski inovatori dodijelili su posebno priznanje tvrtki Energija Turbina za obnovljive izvore energije, izgradnju energana.

Završnoj svečanosti nisu mogli prisustvovati Gusztav Farkas iz Mađarske, dobitnik nagrade Arca za stroj za vezenje slame s površinskim agregatom, i Dariusz Beben iz Udruge poljskih inovatora i racionalizatora u ime Instituta za naftu i plin kao vlasnika inovacije, dobitnika nagrade Arca za Metodu desalinizacije ulja na bazi demulzifikatora. Nagrade Arca dobili su još Damir Sever iz Varaždina za ekološki industrijski proizvod, elektroprskalicu Severtech agronomic, Davorin Caren iz Zagreba za grupu proizvoda oblikovanih od recikliranog stakla i Vesna Mrakovčić iz Kornića na otoku Krku za ovčji sir „Črni bodul“ star jednu godinu.

Veliku nagradu sajma dobili su Dmitry Usanov, Alexander Skripal, Anatoly Vagarin, Boris Korotin, Vladimir Feklistov i njihovi suradnici s Državnog sveučilišta Saratov u Rusiji za kompleks za testiranje vodenog medija. Nagradu je primio Evgueni A. Kainov, zamjenik generalnog direktora Ruske kuće, koji se zahvalio u ime svih dobitnika nagrada i plaketa.

– Prvi puta sudjelujem na Agro Arci u Slatini i moj prvi utisak je osmijeh domaćih ljudi s njihovom zahvalnošću svim sudionicima ove izložbe. Srdačnost i želja da svima budu na usluzi, kad se dijelio riblji paprikaš, to je bilo fantastično. Želim se zahvaliti žiteljima ovoga lijepog grada Slatine, zahvaliti se gradonačelniku Slatine za ljepotu ovoga grada, za dobru organizaciju svih programa ove izvrsne izložbe. Nadam se u ime svih iz inozemstva koji su ovdje po prvi ili drugi puta, da je to tek početak duge buduće suradnje. Hvala Udruzi inovatora Hrvatske, organizaciji koja je sposobna motivirati i stimulirati ljude, inovatore, s njihovim idejama i projektima i osobno vidim velike uspjehe inovacija u vašoj zemlji. Mislim da je IFIA organizacija koja omogućava sve većem broju zemalja da budu prisutne u Slatini, pa za mene ne bi bilo iznenađenje da Slatina postane prepoznatljiva po poljoprivredi i prehrambenoj industriji, rekao je Kainov.

Agro Arcu 2011. zatvorio je gradonačelnik Slatine i predsjednik Provedbenog odbora sajma Ivan Roštaš.

– Gospođe i gospodo, velika vam hvala što ste sudjelovali na Agro Arci i što ste svojim sudjelovanjem doprinijeli da i ovogodišnji sajam bude uspješan. Bio je uspješan po kvaliteti inovacija i proizvoda, a po posjećenosti bio je još uspješniji od prošle godine. Posebno upućujem čestitke vama nagrađenima, a zahvaljujem svima koji su pomogli u organizaciji ovog sajma. Zatvaram 4. sajam Agro Arca i vidimo se sljedeće godine na 5. sajmu Agro Arca.

Velika nagrada Agro Arca 2011.

Veliku nagradu 4. međunarodnog sajma inovacija, eko ideja i tehnologija u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji Agro Arca 2011. u Slatini dobili su Dmitry Usanov, Alexander Skripal, Anatoly Vagarin, Boris Korotin, Vladimir Feklistov i njihovi suradnici s Državnog sveučilišta Saratov u Rusiji za kompleks za testiranje vodenog medija. Nagradu je primio Evgueni A. Kainov, zamjenik generalnog direktora Ruske kuće za međunarodnu znanstvenu i tehnološku suradnju.

Sustav za testiranje vodenog medija

Sustav za testiranje vodenog medija namijenjen je za kontrolu kakvoće pitke vode, površinskih i podzemnih voda. Sustav se može uspješno koristiti za ekološke i sanitarne pretrage kakvoće vode. Može primjenjivati u svakodnevnom životu za kontrolu učinkovitosti pročišćavanja vode. Biološki monitoring omogućava procjenjivanje reakcije živih organizama na promjene u okolišu. Najpogodnija za biološki monitoring je vodena buha, izuzetno osjetljiva na zagađenje okoliša. Vjerojatnost preživljavanja vodene buhe najčešći je kriterij za mjerenje toksičnosti, a učinak toksičnosti mjeri se osobinama otkucaja srca tog organizma. Način rada analizatora temelji se na učinku autodinske detekcije u poluvodičkim oscilatorima.

Petar Žarković

Datoteke uz članak
Popis nagrada Agro Arca 2011 295.63 kB

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259