U MURVICI PREDSTAVLJENA OVOGODIŠNJA AGRO ARCA

30.04.2014


Više od 400 inovacija, novih proizvoda, ideja i tehnologija iz Hrvatske i desetak zemlja svijeta bit će predstavljeno na ovogodišnjoj sedmoj Agro Arci koja će se od 9. do 11. svibnja ove godine održati ponovno u Biogradu na Moru. Pored velikog broja domaćih izlagača, inovatora i proizvođača, predstavit će se i izlagači iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Poljske, Mađarske, Švedske, Irana, Iraka, Katara, Egipta, Kuvajta, Sirije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, rečeno je na konferenciji za medije održanoj 29. travnja u prostoru tvrtke Telluris-Medin u Murvici na kojoj su ovogodišnju Agro Arcu predstavili Vojislav Raušević, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske, Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije, Drina Bešenić, voditeljica projekta Agro Arce Grada Biograda na Moru i Petar Čovo, predsjednik ocjenjivačkog suda ovogodišnjeg sajma.

Agro Arca i ove će godine okupiti različite profile inovatora i proizvođača iz poljoprivrede i prehrambene industrije, od udruženja inovatora iz Hrvatske i inozemstva s inovativnim i praktičnim poljoprivrednim rješenjima te novim sustavima uzgoja, poput onog Vlade Moulisa koji je unaprijedio uzgoj lješnjaka, preko malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva do vodećih inovativnih tvrtki poput Tehnixa, PIP-a, Kokot Agroa, Letine inox i Hitnnera koji će se predstaviti s najnovijom poljoprivrednom mehanizacijom.

Pored prodajno-izložbenog dijela sajma, za izlagače i posjetitelje su predviđena stručna predavanja i radionice na kojima će se govoriti o zaštiti intelektualnog vlasništva, zadrugarstvu u maslinarstvu i uljarstvu, te značaju svjetske halal industrije i izvoznom potencijalu domaćih proizvođača, a trima izlagačima koji zadovolje uvjete, bit će dodijeljen i Certifikat halal kvalitete u suradnji s Centrom za certificiranje halal kvalitete kao poticaj i pomoć za izvoz na bliskoistočno tržište.

S obzirom da su prema novoj zakonskoj regulativi poljoprivrednici koji koriste uređaje za zaštitu bilja dužni imati potvrdu o tehničkoj ispravnosti prskalica i atomizera, Ispitna stanica strojeva za zaštitu bilja Zavoda za mehanizaciju Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku u sklopu ovogodišnje 7. Agro Arce obavljat će testiranja tehničkih sustava u zaštiti bilja u vremenu od 9 do 15 sati na igralištu Osnovne škole Biograd na Moru.

Ovogodišnja Agro Arca naglasak stavlja na ulogu mladih u razvoju inovacija osobito u području poljoprivrede i prehrambene industrije. Na sajmu će se tako predstaviti Srednja škola kneza Branimira iz Benkovca s proizvodima od maslina, Učenička zadruga Đardin iz Osnovne škole Sv. Filip i Jakov s proizvodima od buhača, učenici Osnovne škole Ivan Duknović iz Marina s maslinovim uljem, likerima, suhim smokvama te ljekovitim biljem, učenici Osnovne škole Milke Trnine iz Križa s Učeničkom zadrugom Jabuka i proizvodima od jabuka te učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića iz Zadra, učenici Srednje škole Biograd, učenici Srednje škole Ilok i drugi. Prvog dana sajma bit će održano i nekoliko predavanja za djecu i mlade s ciljem poticanja kreativnosti i inovativnosti, upoznavanja s osnovama inovativnog rada i zaštite inovacija te osnovama razvoja poduzetničkih ideja.

Pokrovitelji ovogodišnje Agro Arce su Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Zadarska županija i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar suorganizatori su događanja, dok je Karlovačka županija županija partner. Gradovi Benkovac, Slatina i Ivanić Grad su gradovi partneri, a Centar za certificiranje halal kvalitete i Savjetodavna služba suradničke institucije. Ovogodišnja zemlja partner je Islamska Republika Iran.

Ulaz na ovogodišnji sajam besplatan je za sve posjetitelje. Sajam će biti otvoren svakog dana od 10 do 18 sati, a posljednjeg dana sajma, 11. svibnja u večernjim satima bit će dodijeljene nagrade najboljim ovogodišnjim inovacijama i inovatorima.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259