U Ivanić-Gradu održana jubilarna 5. Izložba inovacija I3G

Fotografije uz članak 7
22.05.2018
U Ivanić-Gradu je 17. i 18. svibnja 2018. godine održana jubilarna peta Izložba inovacija I3G u organizaciji Elektroničkog i računalnog kluba. Izložbu je otvorio dr.sc. Tomislav Sokol, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, a otvorenju su nazočili i Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, Ivan Vlanić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ivan Bračić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, dekani tehničkih fakulteta iz Zagreba i Osijeka i mnogi drugi. 

Tijekom izložbe inovacije i inovativne projekte predstavilo je više od 70 škola i fakulteta iz cijele Hrvatske, inovatori pojedinci, ali i uspješni poduzetnici. Održan je i zanimljiv popratni program događanja iz kojeg valja izdvojiti predavanje „Hoće li nam roboti oteti posao/Zašto upisati FER“ dr.sc. Ane Sović Kržić, predavanje „Mehatronika i robotika na FSB-u, prezentaciju projekta „Hrvatska stvara“ ovogodišnjeg ambasadora izložbe, tvrtke STEMI, prezentaciju Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka te natjecanje za djecu i mlade RoboNogomet.

Atrakcija ovogodišnje izložbe bio je performas s Muzikalnom Teslinom zavojnicom na Trgu Vladimira Nazora kojem je prethodio i prvi Ivanić Solar Tour, vožnja solarnih automobila.

Performans s Teslinom zavojnicom izveo je mladi inovator, FER-ovac i član Elektroničkog i računalnog kluba Ivan Kožar koji je ovu impresivnu zavojnicu snage 15kW, a izlaznog napona preko 2 milijuna volti i sastavio. Zavojnica baca preko dva metra dugačke iskre i istovremeno proizvodi tonove poznatih melodija. „Ideja potječe još iz djetinjstva, kada sam počeo raditi Tesline zavojnice, posebno muzikalne, da jednom prilikom dizajniram, testiram i na kraju sastavim jednu posebno veliku zavojnicu. Kako je zavojnica osim tehničkog, velik financijski problem, nisam mislio da ću se imati priliku okušati u izgradnji jedne još neko vrijeme. Međutim, entuzijasti iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Turističke zajednice grada Zagreba prepoznali su njezin potencijal te mi pomogli sakupiti potrebna sredstva za sastavljanje iste, za što sam im iznimno zahvalan“ objašnjava Ivan.

Izložba je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a partneri izložbe bili su Hrvatska zajednica tehničke kulture, Udruga inovatora Hrvatske, Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije, Zagrebačka županija, Grad Ivanić-Grad, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, računalstva i informacijskih tehnologija Osijek i Tehnički muzej „Nikola Tesla“ u Zagrebu.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259