U gradu Prelogu održan 14. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji - AGRO ARCA

16.05.2023

U organizaciji Hrvatske zajednice inovatora i Grada Preloga od 12. do 14. svibnja 2023. održan je 14. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji - AGRO ARCA koji se održao na prostoru Sportsko rekreacijske zone Marina Prelog.

Ovogodišnja AGRO ARCA odvila se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva znanosti i obrazovanja, HAMAG-BICRO-a i Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.


Sajam je otvorio Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede koji je tom prilikom naglasio kako; „Ministarstvo poljoprivrede surađuje s akademskom zajednicom i drugim dionicima u istraživanju, razvoju i prijenosu znanja u području različitih modernih tehnologija koje će hrvatskim poljoprivrednicima smanjiti troškove, donijeti uštede repromaterijala, smanjiti broj radnih sati ljudi i strojeva te povećati kvantitetu i kvalitetu uroda, a u okruženju koje se dramatično mijenja inovacije su jamstvo unaprjeđenja domaće poljoprivredne proizvodnje.“ Svima su se prisutnima obratili i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora.


AGRO ARCA posebnu pozornost posvećuje inovacijama u poljoprivredi, iz razloga što one pridonose unaprjeđenju konkurentnosti proizvodnje i prerade poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i okolišno prihvatljivoj i energetski učinkovitoj poljoprivrednoj djelatnosti.

Sajam je okupio preko 100 izlagača iz 8 zemalja, a predstavila su se i brojna lokalna obiteljska i poljoprivredna gospodarstva iz Međimurja i okolice sa svojim proizvodima.

U sklopu sajma bilo se organizirane brojne radionice, konferencije i paneli. Tako se prvi dan održao Inovacijski forum na temu: „Nove vještine u poljoprivredi“ dok se drugi dan održala Panel diskusija na temu; „Obnovljivi izvori energije u službi uspješnih poljoprivrednih gospodarstava“ te Predavanje Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo „Upotreba intelektualnog vlasništva u poslovanju obrta i OPG-ova“.


AGRO ARCU svake godine prate i radionice za učenike osnovnih i srednjih škola. Tako su i ove godine održane radionice za učenike 6-8 razred na temu: „Bakterije koje žive u tlu i neophodni su kulturama za rast“ u suradnji s Institutom Ruđer Bošković. Ujedno su održane STEM radionice osnove robotike LegoWeDo, dok su ipak najzanimljivije bile kreativne radionice za polaznike vrtića „Vesela loptica“ iz Preloga.

Na sajmu je dodijeljeno 13 zlatnih medalja, 12 srebrnih i 29 brončana medalja u kategoriji juniora i seniora inovatora te posebna medalja IFIA-e (Međunarodne federacije nacionalnih asocijacija inovatora) koju je osvojila tvrtka Ivana Bračića PIP d.o.o. sa inovacijom „Apibonum IB za higijenu pčelinje zajednice“, dok je najboljom inovacijom sajma AGRO ARCA 2023 proglašen Brand WOOLEE gnojivo i repelent od sirove vuneinovatorice Dragice Jerkov.


Woolee je grupa proizvoda, ekološko gnojivo i repelent, koja nastaje od sirove vune ovce pramenke s kraških područja Like i Dalmacije. Peletirano gnojivo Woolee sadrži najveći poznati postotak dušika i drugih hranjiva koji se sporo otpuštaju, tempom kako je biljci potrebno dok je repelent Woolee novi proizvod koji se pokazao kao izvrsna zaštita od puževa golaća i drugih nametnika. Potpuno je ekološki i neškodljiv za ljude, za razliku od konvencionalnih repelenata.


FOTOGALERIJU SAJMA MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU, izvor fotografija Hrvatska zajednica inovatora

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259