U auli Građevinskog fakulteta Rijeka otvoren 6. ADRIATECH - Hrvatska izložba inovacija u građevinarstvu

27.10.2022Danas je u auli Građevinskog fakulteta Rijeka otvoren 6. ADRIATECH - Hrvatska izložba inovacija u građevinarstvu u organizaciji SUIR Saveza udruga inovatora Rijeke. Izložba se održava od 24. do 28. listopada 2022. uz financijsku potporu Primorsko-goranske županije. Suorganizatori izložbe su HZI Hrvatska zajednica inovatora Zagreb, Udruga građevinskih fakulteta Hrvatske Zagreb, Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije i Građevinski fakultet u Rijeci, uz suport Centra za inovacije i transfer tehnologije Rijeka. Na izložbi je predstavljeno ukupno 34 inovacije inovatora i inovativnih tvrtki, zagrebačkog, osječkog i riječkog građevinskog fakulteta te inovacije iz Irana i Srbije.


prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga
predsjednik Hrvatske zajednice inovatora

Osnovni cilj izložbe je približiti inovacije akademskoj zajednici, uvažavajući aktivnosti koje provodi Nacionalno inovacijsko vijeće, kojim uz ministra gospodarstva supredsjedava ministar znanosti. U svim europskim dokumentima, povezuju se istraživanja i inovacije te razrađuje trokut znanja između obrazovanja, istraživanja i inovacija što čini temelj za postizanje sinergijskih učinaka ulaganja u znanost i inovacije iz nacionalnih, regionalnih i međunarodnih fondova.

Ulaganja u znanost i inovacije, pa onda i u transfer tehnologije će omogućiti da javna hrvatska sveučilišta postanu međunarodno kompetitivna, odnosno, sveučilišta koja stvaraju novu znanstvenu, društvenu, kulturnu i gospodarsku vrijednost. Interakcijski mehanizam kojim se ovo može ostvariti su zajednički istraživački projekti u kojem surađuju javna sveučilišta i gospodarstvo. Time se osnažuju mehanizmi transfera znanja, tehnologije i intelektualnog vlasništva s javnih sveučilišta u gospodarstvo te komercijalizacija rezultata istraživanja.


Inovacijski forum „Inovacije u građevinarstvu“

Na samom početku izložbenog događanja održan je Inovacijski forum „Inovacije u građevinarstvu“, koji su organizirali Hrvatska zajednica inovatora Zagreb i Građevinski fakultet u Rijeci. Uz pozdravne riječi predsjednika Hrvatske zajednice inovatora prof.dr. Miljenka Šimprage i dekana Građevinskog fakulteta u Rijeci prof.dr. Mladen Bulića, na forumu se govorilo o tehnološkim inovacijama i transferu znanja - prilike i izazovi primjene kompetencija znanstvene zajednice (dr. Boris Golob, STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci), Znastveno-istraživačkim i razvojnim projektima Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu“ (izv.prof.dr. Ana Baričević), o zgradama gotovo nulte energije proizvedene na industrijski način (mr. Ivan Palijan, Palijan d.o.o. Zagreb) te je dan prikaz Sveučilišta u Rijeci kao središte potencijala regionalnog inovacijskog ekosustava (prof.dr. Saša Zelenika prorektor za strateške projekte riječkog sveučilišta).


FOTOGALERIJU MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU, izvor fotografija Savez udruga inovatora Rijeka

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259