Tvrtka Tehnix dobitnik nagrade “Inovacija godine” za 2020. godinu

30.12.2021
Drugu godinu zaredom, tvrtki Tehnix d.o.o. iz međimurskog Donjeg Kraljevca pripala je nagrada “Inovacija godine” koju dodjeljuje Udruga inovatora Hrvatske.

Lani je to bilo za njihovu inovaciju EKOMUNAL TEHNIX – specijalno komunalno vozilo za sakupljanje i odvoz komunalnog otpada. A ove godine direktor tvrtke Đuro Horvat primio je nagradu za MO-BO-TO inovativnu tehnologiju za bioreaktorsko kompostiranje i proizvodnju EKO komposta.

Nakon završetka Javnog poziva kojeg je raspisala Udruga inovatora Hrvatske i brojnih pristiglih prijava, ocjenjivački sud bio je odredio tri finalista. Uz Tehnix to su bili HS PRODUKT d.o.o. (dr.sc. Marko Filipović i Igor Stojković – Ćelija za robotsko pročišćavanje srha) i JEL-TOM d.o.o. (Franjo Pokrajčić – Mobilne Box barijere – sustav za zaštitu od poplava).

Svečanost je upriličena u prostorijama Fakulteta strojarstva i brodogradnje

Sveučilišta u Zagrebu, koji je član Udruge inovatora Hrvatske od 2020. godine, ali je s jačim predstavljanjem inovacija krenuo još 2015. godine kada je Sveučilište pristupilo Udruzi, objasnio je dekan prof. dr. sc. Dubravko Majetić:

– Fakultet ove godine ima 2500 studenata. I upravo su naši studenti nositelji inovacija na ovome fakultetu. Sa svojim su profesorima od te 2015. godine do danas osvojili 10 zlatnih medalja, 11 srebrnih i 4 brončane na sajmovima inovacija. Svega toga ne bi bilo da nema naših djelatnika, Sveučilišta, ali i privrede koja stoji iza nas i svega što radimo. To je temelj svakog tehničkog fakulteta.

Nagrada Inovacija godine dodjeljuje se za komercijalizirane inovacije koje promiču inovatorstvo te utječu na podizanje inovativnosti i konkurentnosti gospodarstva Republike Hrvatske. Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga:

– Želja nam je u budućem razdoblju produbiti važan segment napretka društva, a to je suradnja gospodarstva i akademske zajednice. Hrvatska neće krenuti putem pravog oporavka gospodarstva bez suradnje s akademskom zajednicom. Važno je imati na umu da najrazvijenije zemlje svijeta razvoj svog društva temelje na inovacijama, koje dolaze upravo iz akademske zajednice.

Direktor Tehnixa Đuro Horvat pojasnio je kako se nagrađena MO-BO-TO tehnologija odnosi na bitno usavršeni tehnološki postupak kojim se postiže skraćenje proizvodnje komposta sa 6 na 2 mjeseca, a povećava se kvaliteta dobivenog eko komposta koji, obogaćen fosfatom obogaćuje plodnost zemlje i omogućuje proizvodnju zdrave hrane.


prof. dr. sc. Dubravko Majetić, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu,
prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, Đuro Horvat, laureat i direktor tvrtke Tehnix d.o.o., Diana Krčmar, načelnica Sektora za inovacije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Zoran Barišić, predsjednik Ocjenjivačkog suda “Inovacija godine”

Tehnološki postupak je unaprijeđen tako da je na specijalnom stroju za prevrtanje brazdi ugrađen rezervoar za prihvat čiste vode obogaćene kisikom i aktivnim bakterijama iz oborinskih voda s krovišta hala u prihvatni bazen unutarnje hale. Na stroju za prevrtanje brazdi ugrađen je operativni sekundarni rezervoar od 1 do 2 m³ zavisno od kapaciteta kompostane te dimenzije i dužine brazdi za prevrtanje. U rezervoaru se nalaze dva difuzora za aeraciju vode u koju se na početku kompostiranja dodaju aktivne bakterije razvijene u specijaliziranim laboratorijima za proizvodnju komposta. Niskotlačnim kompresorom dodaje se zrak u rezervoar te potiskom na površinu vode stvara tlak do 0,3 bara koji omogućuje da se vodu obogaćenu kisikom i bakterijama ubacuje u prostor na kojem se vrši miješanje i prozračivanje brazdi.

U takvom postupku miješanja vrši se nekoliko bitnih operacija kojima se ubrzava postupak proizvodnje eko komposta, ravnomjerno i sveobuhvatno dodavanje bakterija na biomasu gdje se nalaze dvije dizne raspoređene pod kutem od 45°C tako da se okretanjem rotora i lopatica na rotoru ubacuje zrak u brazde, dodaju aktivne bakterije, ravnomjerno ih se raspoređuje po površini pripremljene usitnjene biomase postupkom drobljenja, tako da bakterije uđu u dubinu drobljene biomase. To omogućuje brzu i intenzivnu bioreakciju proizvodnje eko komposta u kontroliranim uvjetima u natkrivenim i prozračivanim prostorima u kojima se odvija brzo zrenje kompostne mase koja se grije bakterijama do temperature od 70°C, kada se prevrtanjem vrši pothlađivanje i dozrijevanje biomase u vremenu od 6 tjedana, a dva tjedna ostaje za sazrijevanje, pothlađivanje, prosijavanje, čišćenje i pakiranje eko komposta.

Europska komisija u stvaranju zelenog plana EU istaknula je činjenicu je briga za tlo, briga za život, dakle tlo je resurs koji moramo čuvati od zagađenja, obogaćivati ga bio gnojivima proizvedenim na tvornički način, uz što manje troškove, koristeći u proizvodnji što manje energije i vremena, stvarajući nova radna mjesta, čuvajući pitke vode kao značajni neobnovljivi resurs.

– Najvažnije je proizvoditi na zdravoj zemlji zdravu hranu. Stoga smatramo da ovaj projekt spada u opće dobro svih ljudi na planeti Zemlji, koja je naš zajednički dom, zaključuje prvi čovjek Tehnixa.

Izvori:

Web portal universitas-portal.hr

Web portal vijesti.hrt.hr

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259