TONI MILUN S PREDAVANJA PORUČIO MLADIMA: „BUDITE HRABRI, ISTRAŽUJTE I NE BOJTE SE NEUSPJEHA!“

24.03.2014


Toni Milun

„Budite hrabri, istražujte i ne bojte se neuspjeha. Ne trčite za novcem, jer ako ćete se baviti onim što zaista volite i stalno se budete usavršavali sreća i novac će trčati za vama“, poruka je djeci i mladima s predavanja Tonija Miluna, profesora matematike i statistike sa Sveučilišnog odjela za stručne studije u Zagrebu, inače najpoznatijeg hrvatskog profesora matematike, kojeg je održao 19. ožujka u Velikoj dvorani Hrvatske zajednice tehničke kulture u Zagrebu.

Profesor Milun postao je poznat po online obrazovnom projektu „Were maths is fun“ na www.tonimilun.com, pokrenutom 2011. godine na inicijativu njegovog učenika Nikole Mujdžića. Projekt mu je donio titulu omiljenog hrvatskog profesora matematike i nagradu Ponos Hrvatske. Riječ je o nizu nekonvencionalnih i zabavnih online instrukcija iz matematike koje su pomogle djeci i mladima diljem Hrvatske u rješavanju matematičkih problema. Do danas je Milun zajedno s drugim kolegama snimio i objavio gotovo 2000 videa, a uz njihove online instrukcije iz matematike, fizike i hrvatskog jezika uči čak nekoliko tisuća djece dnevno.

U planu mu je snimiti i ostatak gradiva iz matematike, a onda i gradivo iz drugih predmeta. „Pozivamo kreativne profesore koji su voljni stati pred kameru da se priključe projektu“, kaže Milun dodajući kako neće stati na tome: „Snimit ćemo gradivo koje još nije u kurikulumu, ali ga smatramo važnim, Poduzetništvo, Financijsko obrazovanje i Religijska kultura.“

Milun je na predavanju koje je bilo namijenjeno školarcima i studentima, ali i njihovim profesorima, roditeljima, bakama i djedama, naglasio važnost promjene obrazovnog sustava i prilagodbe današnjem društvu i tržištu rada. „Za desetak godina izumrijet će brojna zanimanja koja danas postoje. Ljude će zamijeniti strojevi. Današnje učenike ne čeka posao u klasičnom smislu u kojem smo navikli. Potreba za poslušnim zaposlenicima se smanjuje. Mladi koji se danas obrazuju trebat će nakon školovanja biti ili poduzetnici ili kreativni djelatnici koji će osmišljavati nove proizvode, usluge i projekte. I morat će se stalno obrazovati. Da bi u tome uspjeli obrazovanje mora postati kreativnije i zanimljivije. Učenici žele znati čemu konkretno služi pojedina nastavna jedinica, a mi profesori im to moramo znati odgovoriti. Trebamo unijeti životne zadatke i primjere u nastavu. Veseli me što su novi udžbenici krenuli u tom smjeru“, rekao je ovaj kreativni matematičar.

Na predavanju je najavio i kampanju popularizacije znanosti. Udruge Međunarodni institut za znanost i obrazovanje (MIZO), Znanstveni edukativno-zabavni centar Zagreb (ZEZ) i Hrvatska urbana mreža (HUM) pokrenule su osnivanje Hrvatske mreže popularizatora znanosti. Cilj je upravo povezivanje svih članova hrvatske scene popularizatora znanosti radi organiziranog nastupa prema institucijama, sponzorima i medijima te zbog kvalitetnije mogućnosti suradnje s europskim kolegama,

Milunovo predavanje dio je ciklusa kreativnih i inspirativnih predavanja koje organiziraju Udruga Nikola Tesla – genij za budućnost i Udruga inovatora Hrvatske u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture s ciljem poticanja kreativnosti i inovativnosti kod osoba svih životnih dobi, a osobito mladih.

Cijelu fotogaleriju možete vidjeti OVDJE.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259