TEHNIX ORGANIZIRAO MEĐUNARODNU STRUČNU KONFERENCIJU O GOSPODARENJU OTPADOM U DRUBROVNIKU

25.09.2015
Članica Udruge inovatora Hrvatske, kompanija Tehnix organizirala je u Dubrovniku Međunarodnu poslovnu konferenciju na kojoj je stručnjacima, znanstvenicima i direktorima iz Hrvatske i inozemstva predstavila tehnološko otkriće razvijeno u kompaniji Tehnix - suvremenu MBO-T tehnologiju za potpunu industrijsku reciklažu komunalnog miješanog i pred sortiranog otpada.

Četrdesetak sudionika konferencije je u tri dana upoznavalo sustav tehnološkog otkrića kompanije Tehnix, kojim se postižu očekivani ciljevi održivog razvoja planete i cirkularna ekonomija. Pored toga, prikazana je tehnologija industrijske reciklaže. Kompanija Tehnix dobila je stotinu svjetskih priznanja za razvoj MBO-T tehnologije kojom je moguće postići najbolje ciljeve održivog razvoja te zaštitu planete. Novom komunalnom industrijskom reciklažom postiže se i sasvim novi razvoj jer se iz otpada izdvaja 8 vrsta sirovina potrebnih industriji. Iz organskog otpada, zelenog i poljoprivrednog otpada dobiva se eko kompost za razvoj poljoprivrede. Iz ostatka gorivog otpada proizvodi se RDF goriva energija.„Da bi se svijet održivo razvijao treba više sirovina, više energije i više novih radnih mjesta. Sve to imamo u otpadu izgradnjom tipskih MBO-T tvornica za industrijsku reciklažu. Tehnix je razvio, patentirao, projektira, gradi i proizvodi, montira i obučava upravljanje i održavanje postrojenja, to je u svemu hrvatski proizvod. Savjetujemo zajedno sa stručnjacima, ekspertima za razvoj eko znanosti primjenu najboljih tehnoloških rješenja u praksi“, rekao je direktor Tehnixa Đuro Horvat.

Glavna poruka trodnevne rasprave svih sudionika konferencije u Dubrovniku je i da nitko u Republici Hrvatskoj nema pravo zaobilaziti znanost koja zajedno s industrijom ima najbolja rješenja za postizanje nacionalnih i globalnih ciljeva u gospodarenju otpadom.

„Poruke najvećih lidera svijeta o zaustavljanju klimatskih promjena obavezuju sve nas da zaštitimo prirodu kojoj pripadamo. Kroz raspravu sudionika konferencije postignuta je jedinstvena suglasnost za obvezujuće aktivnosti nacionalne i lokalne politike koja se bavi razvojem Republike Hrvatske, da prihvati tehnološka rješenja koja bitno doprinose razvoju R. Hrvatske, štiti prirodu i prirodne resurse te doprinosi zadovoljstvu građana u održivosti prirode. Tehnološko otkriće MBO-T tehnologije je razvojna šansa kojom potpuno možemo i moramo promijeniti dosadašnji način strategije. Izgradnjom predviđenih regionalnih centara za sakupljanje komunalnog otpada te njegovo odlaganje je potpuno neprihvatljivo, suprotno direktivama Europske Unije, nedopustivo obzirom na troškove u gradnji takvih objekata sa malim stupnjem reciklaže, velikom potrošnjom energije, prostora i novih odlagališta. Izgradnjom nefunkcionalnih skupih uređaja za čišćenje voda iz novih deponija guraju lokalnu upravu te gradove u financijski i ekološki bankrot te uništenje prirode i sve veće nezadovoljstvo građana Republike Hrvatske. Novi Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o gospodarenju otpadom omogućuje bitne promjene za dosadašnju strategiju koja je nametnuta bez stručnih argumenata. Analiza ekonomske i ekološke procjene nametnuta je konzultantima bez stručnjaka iz Republike Hrvatske. Namjerno ih je zaobišla kako bi manjina njih ostvarivala svoje osobne ekonomske interese. To se ne smije dogoditi jer time uzimamo održivu budućnost građanima, prirodi i Republici Hrvatskoj. Konferencija u Dubrovniku želi postići cilj zajedništva politike, znanstvenika, gospodarstva i nezadovoljnih građana Republike Hrvatske i nas koji tražimo od ministra, sadašnjeg i budućeg, da kroz argumente promijenimo što ne valja i složimo se s onim ciljevima kojima se može ostvariti zaštita prirode, „zero waste“, održivi razvoj te globalni ciljevi cirkularne ekonomije“, dio je zaključka s dubrovačke konferencije.

Na međunarodnoj konferenciji u Dubrovniku donesen je i Dubrovački eko Manifest. „Ovaj dokument nastao je u Dubrovniku kao plod objektivne i dovoljno kritičke rasprave domaćih znanstvenika i međunarodnih eksperata za okoliš te hrvatskih zastupnika u Europskom Parlamentu prisutnih na konferenciji, a posebno prisutnih novinara, urednika stručnih časopisa i televizije, da smo se obavezali pomoći lokalnim vlastima da najboljim najjeftinijim rješenjima ostvare projekte u održivom gospodarenju komunalnim otpadom i zaštiti voda bez velikih troškova, nudeći uslugu izrade projekata, studija i tehnoloških rješenja koja se financiraju putem Europskih fondova i domaćih banaka, HBOR-a i drugih izvora, da se koriste MBO-T rješenja koja se sama otplaćuju, ne zagađuju zemlju, zrak, vode te ostvaruju ciljeve održivog razvoja i cirkularne ekonomije“, rekao je Horvat.

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259