Svečano otvoren natječaj za godišnju nagradu “Nikola Tesla – Genij za budućnost” na danima Nikole Tesle 2023.

02.02.2023U Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu u sklopu održavanja Dana Nikole Tesle 30. siječnja 2023. otvoren je ovogodišnji natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“. Već četrnaestu godinu za redom natječaj je otvoren u tri kategorije. U kategoriji Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli namijenjenoj djeci i mladima te u kategorijama Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslinog izuma i Projekti iz područja proširenog Teslinog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije.

Otvorenje natječaja bilo je popraćeno i prigodnim programom iz kojeg izdvajamo panel raspravu „Voda temelj života“ čije su sudionice bile dr. med. Lovorka Postružin, Snježana Turalija; vlasnica obrta za poslovno savjetovanje GREENiKA, Ruža Grgurev; upraviteljica zadruge Pesla i doc. dr. sc. Vlatka Stupalo; članica Zavoda za vodni promet i voditeljica Laboratorija za planiranje i modeliranje u vodnom prometu na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Važan dio programa bilo je i predavanje “Možemo mi i to“ Dijane Karačić; učiteljice savjetnice Tehničke kulture i učiteljice Informatike. Tim je predavanjem predstavljeno natjecanje za Godišnju nagradu Nikola Tesla – Genij za budućnost s ciljem poticanja učenika i studenata na inovativne i kreativne ideje.
Okupljenim uglednicima iz znanstvenog i društvenog života prigodnim govorima obratili su se Markita Franulić; ravnateljica Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“ u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Anica Hursa Šajatović; dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga; predsjednik Hrvatske zajednice inovatora, dr. sc. Marijana Borić; viša znanstvena suradnica u Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Uz njih, s nekoliko riječi cijenjenim gostima, obratio se i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Grada Zagreba, gospodin Ivan Ivanković te je i službeno otvorio natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“.

Događanju su prisustvovali i drugi uvaženi gosti, simpatizeri i prijatelji Udruge, a čitav program i ove je godine uspješno organizirala Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost predvođena predsjednicom Udruge gospođom Dragicom Mihajlović. Osim četrnaestog otvaranja natječaja, ovime je obilježena i četrnaesta godina postojanja ove udruge.

Više o natječaju za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“, ali i o istoimenoj udruzi pogledajte na web stranicama udruge http://www.unt-genius.hr/, a više o programu ovogodišnjih Dana Nikole Tesle koji se obilježavaju u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ pronađite na web stranicama Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“ https://tmnt.hr/hr-hr/.


FOTOGALERIJU OTVORENJA MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU, izvor fotografija Mario Drausnik

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259