SURADNJA ZAGREBAČKOG SVEUČILIŠTA I UIH-A: INICIJATIVA ZA PRIPREMU ZAKONA O INOVACIJAMA

10.02.2016

Potpisivanje ugovora o suradnji Zagrebačkog
sveučilišta i UIH-a: Inicijativa za pripremu Zakona o inovacijama

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Damir Boras i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš potpisali su 8. veljače Sporazum o poslovnoj suradnji u području razvoja inovacija i drugih aktivnosti usmjerenih unapređenju gospodarstva, poduzetništva i inovatorstva. Jedna od prvih zajedničkih inicijativa Sveučilišta i Udruge bit će priprema Zakona o inovacijama. Potpisnici će sudjelovati i u javnim pozivima, natječajima i projektima u području razvoja i primjene novih tehničko-tehnoloških i inovativnih rješenja namijenjenih hrvatskom i međunarodnom gospodarstvu te zajednički organizirati seminare i predavanja o temama kao što su pretraživanje patentnih baza, važnosti inovatorstva za brži gospodarski razvitak i zaštita intelektualnoga vlasništva.

Sporazum o poslovnoj suradnji potpisan je u okviru tribine Inovacije u medicini, jednoj od niza tribina koje organizira Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i partnerom Udrugom inovatora Hrvatske. Svoj projekt ekološkog stočarstva koji se temelji na spoju izvornih hrvatskih pasmina domaćih životinja i inovacija u njihovu uzgoju i proizvodnji, na tribini je predstavio je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, redoviti profesor Veterinarskoga fakulteta i prorektor Sveučilišta u Zagrebu. Okupljenima je predstavio ishode projekta, tri studije, dva programa, intelektualno vlasništvo nad žigom Eko janje i osnivanje istoimene spin-off tvrtke, ali i druge projekte pokrenute s ciljem poticanja konkurentnoga ovčarstva i kozarstva. Prorektor Šimpraga predstavio je i Program razvoja ovčarstva i kozarstva na krškim područjima Republike Hrvatske, u čijoj je pripremi sudjelovao, a koji je 2008. zaustavila kriza.

Na tribini je ovog puta istaknuta i važnost povezivanja istraživača i gospodarstva te važnost komercijalizacije rezultata istraživanja.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259