Studenti Geotehničkog fakulteta osvojili Grand Prix ARCA 2021. za inovaciju „Reciklirana guma & solarna fotokataliza“

26.10.2021
Ovogodišnja 19. međunarodna izložba inovacija ARCA 2021, održala se od 14. do 16. listopada 2021. u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske.

Na izložbi je predstavljeno više od 180 inovacija i novih tehnologija iz gotovo svih područja ljudskoga rada, od industrije do svakodnevnice, i to kao rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz javnoga i privatnoga sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih i razvojnih tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu.

Priliku za predstavljanjem svojih inovacija na izložbi imali su i mladi autori, učenici srednjih tehničkih škola te studenti hrvatskih sveučilišta za koje je, kao i za osnovnoškolce, pripremljen popratni program s brojnim radionicama iz STEM područja.

Prvog je dana održana i tribina pod nazivom „Inovacije i transfer tehnologije kao poticaj gospodarskog razvoja Republike Hrvatske“.

U sklopu sajma održane su brojne radionice za sve uzraste, tako su održane radionice „LegoWeDo“ na kojoj su sudjelovali učenici OŠ Grigora Viteza i OŠ Marija Jurić Zagorka te radionice „Arduino“ gdje su učenici I. tehničke škole Tesla sklapali igraču konzolu MAKERbuino mladog inovatora Alberta Gajšeka.

Ujedno je bilo organizirano i predavanje koje je pobudilo veliki interes među poduzetnicima i inovatorima “ Financijska perspektivan EU za razdoblje 2021. – 2027. – Prilike za poduzetnike inovatore “ koju je vodio senior consultant PwC-a Franjo Benjak.

Izložba je završila u subotu 16. listopada 2021. tradicionalnom dodjelom nagrada i medalja. 22 inovacije nagrađene su zlatnom medaljom, 32 inovacije srebrnom te 41 inovaciju brončanom medaljom.

Posebnu IFIA (International Federation od Inventors Associations)) nagradu osvojila je inovacija:Ćelija za robotsko pročišćavanje srha autora: HS Produkt d.o.o.

WIPO (World Intellectual Property Organization) nagradu u kategoriji mladih dodijeljena je inovaciji: Križić-Križić Power Max autora: Branko Raičković i Jan Rastović.

Dok je WIPO nagrada za seniore dodijeljena inovaciji Nuotwo autora: Marka Brkljačića.


Ivana Grčić, Mladen Božičević, Paula Benjak, Marija Tomaš, Benjamin Radetić sa Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu laureati ovogodišnje izložbe inovacija ARCA 2021.

Veliku nagradu 19. međunarodne izložbe ARCA 2021., odnosno Grand Prix ARCA 2021. osvojila je inovacija RECIKLIRANA GUMA & SOLARNA FOTOKATALIZA – skupine autora: Ivana Grčić, Mladen Božičević, Paula Benjak, Marija Tomaš, Benjamin Radetić sa Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Izložba inovacija ARCA već godinama po uzoru na najprestižnije svjetske sajmove i izložbe inovacija promiče inovatorstvo i inovacije te je jedan od najznačajnijih događaja u kalendaru Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora (IFIA).

Posjet izložbi i bogatim popratnim događajima bio je besplatan za sve posjetitelje uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera propisanih od Nacionalnog stožera civilne zaštite RH.

Cijelu fotogaleriju izložbe ARCA 2021. možete pogledati OVDJE.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259