Stručna edukacija: Poticaji, potpora i pomoć u odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama u okviru projekta Malim korakom do uspjeha

Fotografije uz članak 10
18.03.2022

Stručna edukacija usmjerena na različite pristupe i metode u odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama pomoću likovnih aktivnosti, obuhvaćajući edukacijsku-rehabilitaciju, likovnu terapiju i likovnu pedagogiju održana je 16. ožujka 2022. u OŠ Petra Studenca Kanfanar za učiteljice/učitelje osnovne škole (razredne nastave u nižim razredima i predmetne nastave u višim razredima), a sudjelovao je i ravnatelj škole g. Ivor Kuček. Nastavak je to odlične i dugogodišnje suradnje sa školom i Društvom inovatora Kanfanar - Rovinj.

Edukaciju je organizirala gospođa Silvana Svilar kao dio projekta Malim korakom do uspjeha Udruge inovatora Hrvatske, a izvršiteljica je bila Ivana Ježić, učiteljica-mentorica likovne kulture i likovna terapeutkinja, diplomirana profesorica povijesti umjetnosti, s dugogodišnjim iskustvom provođenja likovnih aktivnosti s učenicima s teškoćama, s učenicima urednoga razvoja i nadarenim učenicima.

Edukacija se sastojala od vođene likovne radionice i predavanja s power point prezentacijom radi osnaživanja kompetencija učitelja za svakodnevni rad s učenicima u suvremenim inkluzivnim uvjetima koji nastoje ravnopravno uključiti sve učenike i učenice u što kvalitetnije i aktivno sudjelovanje u nastavnim procesima.

Naglasak je stavljen poticanje, potporu i pomoć učenicima pri likovnim procesima u kojima je pomoću likovnih materijala, pribora i tehničkih postupaka te neverbalne komunikacije omogućeno istovremeno sudjelovanje svih učenika tako da rad može privući njihov interes i razvijati njihove potencijale. Radionica je zorno predočila učiteljicama/učiteljima kako mogu organizirati aktivan rad učenika pomoću vođenih vježbi i zadataka, prilagođujući se različitim interesima i razinama funkcioniranja učenika.


Svim učenicima u suvremenim oblicima poučavanja i učenja može specifičan likovni pristup uz primjenu edukacijsko-rehabilitacijskih postupaka povezanih s poticanjem na aktivan rad likovnim materijalima poboljšati motoričke, koordinacijske i kreativne vještine, produljiti vrijeme rada, poboljšati koncentraciju te razvijati interese i širiti vidike, obogaćujući njihov pristup odgojno-obrazovnim sadržajima razredne i predmetne nastave te međupredmetnim temama.

Učitelji su tijekom rada vrlo kratko ponovili temeljne pojmove likovnoga jezika, a upoznati su i s osnovnim načelima likovne terapije koja u kombinaciji s edukacijskom rehabilitacijom može poticati cjelovit razvoj svih učenika i pozitivno djelovati na odgojno-obrazovne procese.

Takav je pristup uveo i same učiteljice/učitelje u aktivan likovni rad sa sljedećim naglascima:

- načela likovne pedagogije uz verbalnu i neverbalnu komunikaciju s učenicima,

- slikarski postupci u kombiniranoj tehnici voštanih pastela i tempere,

- usmjerenost na uporabu elemenata likovnoga jezika: različitih crta i kolorističkih kontrasta (komplementarnoga, toplo-hladnoga ili svijetlo-tamnoga),

- izrada kompozicije na temu koja se može povezati s likovno-terapijskim ishodima te

- predanost kreativnom likovnom izražavanju.

Učitelji su zainteresirao sudjelovali u interaktivnom predavanju uz prikazane brojne primjere učeničkih likovnih radova povezanih s iskustvima iz prakse i kreativno sudjelovali u likovnoj radionici te izrazili želju da se nastavi suradnja njihove škole s Udrugom inovatora Hrvatske, a naglasili su i želju da se bolje upoznaju s likovno-terapijskim postupcima i širim mogućnostima njihove primjene u odgoju i obrazovanju učenika.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259