Stotinjak učenika na ovogodišnjem Kvizu znanja o Nikoli Tesli

Fotografije uz članak 7
10.03.2017

Stotinjak učenika na ovogodišnjem Kvizu znanja o Nikoli Tesli

Više od stotinu učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola te fakulteta sudjelovalo je 9. ožujka na 8. Kvizu znanja iz fizike i općem znanju o Nikoli Tesli na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost i tradicionalno uz partnerstvo Udruge inovatora Hrvatske.

Kviz znanja jedna je od triju kategorija godišnje Nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost. Nagrada se još dodjeljuje u kategorijama kreativnog i inovativnog proizvoda, uporabnog predmeta ili suvenira inspiriranog likom i djelom Nikole Tesle ili replike Teslina izuma te Projekta iz područja Teslina proširenog djelovanja (čist planet, zaštita okoliša, korištenje novih obnovljivih izvora energije, edukacija o kreativnosti i inovativnosti).

Testiranje je otvoreno prigodnim programom u kojem su se mladima obratili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, prodekanica fakulteta Sandra Bischof, pomoćnica glavnog tajnika Udruge inovatora Hrvatske Silvana Svilar, potpredsjednik Transparency International Croatia Don Markušić, profesorica s Rochester Institute of Technology Croatia Jasminka Samardžija, počasna članica Udruge Mirela Holy te viši kustos Tehničkog muzeja Nikola Tesla Renato Filipin. U programu otvorenja nastupila je i glazbenicmiaa Nelea Mišić.

Zoran Barišić, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske pismom se obratio mladim natjecateljima kviza: „Teslin lik i djelo morali bi nositi neku pouku ili poruku mladima. Budući da nije zasnovao obitelj i dom, nije imao djece, jer je smatrao da bi ga obitelj ometala u posvećenosti svojim izumima, znao je cinično reći: “ Povijest ne pamti oženjene izumitelje...“. Može se zaključiti da su njegova djeca ili njegova sreća bili njegovi izumi. Očito da su za Teslu postojali različiti vidovi i definicije sreće jer je živio i radio izvan uobičajenih društvenih normi i pravila. Tesla je bio dosljedan, kako je živio tako je i umro na zadnjem katu Newyorškog hotela sam, ali ne i usamljen, ako računamo prebogat duhovni svijet i golubove koji su ga okruživali...dakle, Teslina poruka bi bila jasna: izađite iz postojećih okvira, promišljajte i pronalazite nove puteve, drugačija rješenja, ma kako vam se ona u prvi mah činila nevjerojatna....“

Troje najuspješnijih kandidata iz svake kategorije 4. travnja sudjelovat će na finalnom testiranju, a ukupno troje najboljih bit će i nominirano za Godišnju nagradu koja će već tradicionalno biti dodijeljena 10. srpnja u Hotelu Esplanade u Zagrebu u okviru manifestacije Tesla&friends kojom će se obilježiti Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija.

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259