Slatina je živjela tri dana s Agro Arcom 2010.

Fotografije uz članak 8
12.05.2010
Najveća gospodarska manifestacija u Slatini, 3. međunarodni sajam inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Agro Arca, završena je podjelom nagrada i priznanja najuspješnijim sudionicima i njihovim inovacijama.

Obraćajući se nazočnima kao predsjednica stručnog povjerenstva koje je ocjenjivalo originalnost i primjenjivost izloženih inovacija, ravnateljica Uprave za sigurnost i kakvoću hrane u Ministarstvu poljoprivrede Jelena Đugum pozvala je inovatore da ustraju u nastojanjima da svojim inovacijama poboljšaju kvalitetu ljudskog življenja i da sljedeće godine u još većem broju prijave svoje inovacije za ocjenjivanje.

Predsjednik Međunarodne federacije nacionalih organizacija inovatora Andras Vedres naglasio je da će se ovogodišnja Agro Arca pamtiti po Slatinskoj izjavi, u duhu koje trebaju djelovati svi inovatori.

Na završnoj svečanosti dodijeljeno je 59 plaketa Agro Arca, 12 nagrada Agro Arca, 13 nagrada inozemnih  izlagača, te Velika nagrada Arca.

Nagrade su dobitnicima uručili i izrazili svoje čestitke predsjednik IFIA-e Andras Vedres, predsjednik mađarske udruge inovatora Ivan Raisz, gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš, predsjednica ocjenjivačkog povjerenstva Jelena Đugum i glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Vojislav Raušević.


Nagrade Agro Arca 2010. dobili su:

1.      Vlado Moulis iz Daruvara (Uzgojni oblik lijeske),

2.      „Oktalis“ pčelarstvo Bijelić iz Gline (Apiculture – proizvodi od meda),

3.      PTO „Nekić“ i Rade Nekić iz Biograda  (Smilje ulje),

4.      Goran Nikolašević iz Erduta  (Sustav za desalinizaciju morske vode uz pomoć solarne energije),

5.      Mesoprerada d.o.o. iz Slatine (Suha slavonska šunka),

6.      Braniteljska zadruga „EKO-KOS“ iz Slavonskog Broda (Tinktura od divljeg bijelog luka, proizvodi od žira),

7.      Branimir Vujčić i Đuro Banaj  (Volos – komparator),

8.      PZ Ergela Višnjica (Ksenija Plantak i Želimir Bušić, Višnjički kruh – kruh koji budi maštu),

9.      Bela Boros i Marta Varga  (Pročišćavanje voda zagađenih uljima ili mastima),

10.  Bela Kovacs (pročišćavanje pitke vode elektrolizom),

11.  Eko Otopad Energija d.o.o. - Ladislav Kerti i Milorad Kordić, Fermentor EWA za preradu biorazgradivog otpada i

12.  Anđelka Tadić iz Čađavice (Desertno vino od bazge).


IFIA zlatne medalje dobili su:

1.      Marinko Biškić iz Splita (Nadalina – tamna čokolada sa suhim smokvama i prošekom),

2.      zagrebačka tvrtka Novatech  (FITOLIFE – sredstvo za prihranu i pospješivanje rasta biljaka),

3.      B plus d.o.o. iz Karlovca (Uzgoj mlade pšenice organskim metodama),

4.      HDLU Mansarda iz Nove Kapele  (Ekološko cijeđenje limuna),

5.      PZ Ergela Višnjica - Ksenija Plantak i Želimir Bušić, (Višnjički kruh – kruh koji budi maštu),

6.      Energy 9 d.o.o. Slatina (Proizvodnja bioenergije) i

7.      Milan Buršić iz Vodnjana(Istarski suhomesnati proizvodi)


Genius medalje dobili su:

1.      Aqua pur d.o.o. i Marin Sišul iz Rijeke  (Pročistači pitke vode AQ jumbo sustav zrak) i

2.      Anđelka Tadić iz Čađavice (Desertno vino od bazge).


Nagradu Australije dobio je

Vlado Moulis iz Daruvara (Uzgojni oblik lijeske).


Nagrade Saveza pronalazača Srbije dobili su:

1.       Draško Navarra iz Virovitice (Higijenska pojilica za pčele) i

2.       PTO „Nekić“, Rade Nekić i Dijana Pešić(Sirup od kadulje). 


IFIA Cup dobio je

OPG Ivan Juroš iz Zagreba  (Ručna preša za višestruko izbijanje koštica iz sitnokoštunjavog voća),


Veliku nagradu Arca dobio je

Ivan Gregorić iz Vogrskog u Sloveniji (Multifunkcionalni samohodni poljoprivredni stroj).

Ivan Gregorič je na slatinskom sajmu bio jedan od predstavnika Udruge ASI (Aktivni slovenski inovatori). Ima 64 godine, a živi u Vogrskom nedaleko od Nove Gorice. U Slatini se predstavio jedinstvenim izumom, multifunkcionalnim samohodnim poljoprivrednim strojem, kojim se mogu obavljati gotovo svi poslovi u poljoprivredi, vrtu, voćnjaku i oko kuće. Njime se uz dodatke može kositi trava, obrezivati voćke i živice, prati ceste i nogostupe, uklanjati mahovinu, prskati voćnjak, a ima i minifrezu. Gregoričeva inovacija prošle je godine osvojila zlatne medalje na 1. međunarodnom sajmu u Celju, na izložbi inovacija u Nűrnbergu, gdje je proglašena najboljim izumom, te u Brusselsu, gdje je osim zlatne medalje dobio i posebno priznanje belgijskih inovatora kao najbolji izum protekle godine.
U Izoli je 19. i 20. ožujka održana burza inovacija, na kojoj je bilo 4880 inovacija iz 88 država, a samohodni poljoprivredni stroj Ivana Gregoriča dobio je zlatnu medalju Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora IFIA. Upravo je načinjen prototip toga stroja, koji je mnogo lakši i s manje dijelova od prvobitno zamišljenoga. Postoje tri ozbiljna kupca slovenskog patenta, ali vlasnik želi da se serijska proizvodnja obavlja u Sloveniji ili Hrvatskoj. Smatra da bi se morali uvoziti jedino motori i mjenjači. Motor, naime, ima trobrzinski mjenjač, dva diferencijala, i stabilan je na uzbrdicama i bočnim kosinama do 40 posto. Materijali su vrhunski i, kaže autor, stroj je praktično neuništiv. Među posebno značajnim osobinama ističe da njegov stroj ne proizvodi vibracije niti zagađuje zrak.

Posljednjeg dana sajma, na sajamskoj pozornici predstavljeni su proizvodi koji posebno obilježavaju slatinski kraj. Prije oko 150 godina, kad je Hrvatska bila u sastavu Austro-Ugarske, u Slatini je proizveden prvi hrvatski pjenušac. Približno u to vrijeme našička obitelj Pejačević izgradila je u Slatini vinski podrum, koji je nakon samo nekoliko godina prodan bogatoj obitelji Schaumbrg-Lippe, čiji nasljednici danas žive na području Hannovera. Ta je obitelj u Slatini imala tvornicu pjenušca, koji se proizvodio od kadarke, sorte grožđa koja se danas više ne uzgaja. Zahvaljujući direktoru tvrtke Stari podrum Krešimiru Fučkaru, prije tri godine za je tvrtka započela proizvodnju pjenušca od sivog pinota, a ove godine od sorte chardonnay. Radi se o polusuhom, slatkom pjenušcu, izvrsnom za ljubitelje takvih pjenušaca.

Vlasnici i tehnolozi suvremene tvrtke Mesoprerada, sa 62 zaposlena radnika, posebno su ponosni na svoje proizvode trajnog suhomesnatog programa. Kvalitetu proizvoda Mesoprerade potvrđuju certifikati HGK, Izvorno hrvatsko za slavonski kulen i Hrvatska kvaliteta za slatinski kulen i za domaću slatinsku kobasicu. Novi proizvod Mesoprerade je suha slavonska šunka. Uvedeni HACCP sustav i izvršena kategorizacija objekata tvrtke omogućuje slatinskoj Mesopreradi slobodni nastup na tržištu Europske unije. Posebno je značajno da se sva sirovina za proizvode toga poduzeća osigurava na području Virovitičko-podravske županije i Slavonije.

Proizvode s kojima se ponosi slatinska Mesoprerada predstavila je tehnologinja Biljana Frajhaut.

Mirjana Karaman iz tvrtke Vedoni predstavila je Zahanekovu tortu, koja je načinjena je po staroj izvornoj slatinskoj recepturi nekada uglednih slastičara u gradu, a po čijem je vlasniku dobila i ime. Posjetitelji sajma u velikom su broju nazočili tim predstavljanjima, i gotovo je svatko poželio kušati i osjetiti što je to jedinstveno u tim izvornim slatinskim proizvodima.  

Posljednjega dana na sajamskom su prostoru  Udrugu malih i srednjih poduzetnika bez granica „Hrvatska poduzetnička inicijativa“ predstavili su predsjednik Upravnog odbora Boris Solomun i direktor PZ „Puran bednjanskog kraja“ Željko Hojsak, a Alenka Butorac govorila je o svojoj obiteljskoj tvrtki „Šapica“ d.o.o. i o kolaču kome je osmislila recepturu od izvorno slatinskih sirovina i atraktivno pakiranje.  Vladimir Kadežabek iz češke tvrtke Netafim održao je predavanje o plasteničkoj proizvodnji i sustavima navodnjavanja te proizvodnji i korištenju biotermalne vode. Posjetitelji sajma imali su jedinstvenu priliku kušati perkelt od soma, kojeg su pripremili kuhari restorana „Duhan“.  U poslijepodnevnim satima na sajamskoj se pozornici predstavila Industrijsko-obrtnička škola Slatina, čiji su učenici krojačke struke, vođeni svojim nastavnicima, održali modnu reviju, frizeri su pripremili reviju frizura, a učenici ugostiteljske struke različite slastice. Njihov nastup oduševio je brojne posjetitelje sajma, a čestitao im je i ravnatelj škole prof. Mladen Graovac.

Recimo na kraju da su najveću i najznačajniju gospodarsku manifestaciju u Slatini, 3. međunarodni sajam inovacija, ekoideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Agro Arca, obilježila dva iznimno važna međunarodna stručna skupa.

Prvi je bila konferencija asocijacije TAIEX za tehničku pomoć i razmjenu informacija Europske komisije o zaštiti geografskog podrijetla proizvoda i zaštite putem žiga, na kojoj su govorili stručnjaci iz Portugala, Velike Britanije, Bugarske i Hrvatske.

Drugi skup je bila konferencija Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora IFIA o agro i eko inovacijama. Rezultat toga stručnog skupa bilo je potpisivanje Slatinske izjave, dokumenta kojim se želi naglasiti važnost inovatorstva u zaštiti okoliša i obnovljivih izvora energije za budući razvoj lokalnih zajednica.

Na ovogodišnjoj Agro Arci na 2100 četvornih metara zatvorenog i tisuću četvornih metara otvorenog prostora oko 250 izlagača izložilo je 357 novih poljoprivrednih proizvoda i inovacija u tehnologijama obrade poljoprivrednih površina i proizvodnji hrane, s posebnim naglaskom na konkurenciji. Predstavili su se izlagači iz Australije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Irana, Mađarske, Rumunjske, Rusije, Srbije, Slovenije i Hrvatske. Pokrovitelji sajma bili su Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo poljoprivrede, organizatori su bili Udruga inovatora Hrvatske i Grad Slatina, a suorganizatori Virovitičko-podravskažupanija, HGK Županijska komora Virovitica, HOK Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Hrvatska zajednica tehničke kulture i

Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatora IFIA te Udruga inovatora Virovitičko-podravske županije. Posebnu pohvalu zavrijeđuju i djelatnici tvrtke  ASTRO d.o.o. iz Orahovice koji su obavili tehničku realizaciju izložbenog prostora.

Petar Žarković

Plakete Agro Arca 2010. dobili su:

1. PROIZVODNJA VINA I UGOSTITELJSTVO
Stari podrum d.o.o. Slatina

2. MEMORIJSKA NAPRAVA U KUĆIŠTU OD TISUĆLJETNOG HRASTA
Autor: Tomislav Marjanović
Društvo inovatora SIGMA Zagreb

3. TEHNOLOGIJE ZA POTREBE PREHRAMBENE INDUSTRIJE WAT/UM PRVA HRVATSKA KOMERCIJALNA RASVJETA PRIMJENOM LED TEHNOLOGIJE
Tomislav Marjanović
Društvo za energetiku i obnovljive izvore energije grada Zagreba DELTA

4. PROIZVODNJA PLASTIČNE AMBALAŽE
PETREK d.o.o. Zaprešić

5. RUČNA PREŠA ZA VIŠESTRUKO IZBIJANJE KOŠTICA IZ SITNOKOŠTUNJAVOG VOĆA I GRUPA PROIZVODA
OPG Ivan Juroš Zagreb

6. NADALINA – TAMNA ČOKOLADA SA SUHIM SMOKVAMA I PROŠEKOM
Biškić Marinko Split LUXOR d.o.o. Solin

7. AUTORSKI PROJEKT: MOJA MASLINA
Ivičević Nikša Drvenik

8. KOŠNICA ZA PČELE S POLIVALENTNOM PODNICOM I POKLOPCEM
Falak Miroslav Split

9. BRODICE KAO POSLUŽAVNICI
Špika Blaženko Seget Donji

10. BAKALAR NA BIJELO S PRODUŽENOM TRAJNOŠĆU
Karninčić Lada Split TRENTON d.o.o. Stobreč

11. ROTACIJSKA HIDRAULIČNA KLIJEŠTA
Rafael Cingerle, HidroGib d.o.o.

12. ZAŠTITNI ŠTITNIK -DISK
Alojz Tomazin

13. INTERVALNO ELEKTRONSKO ZVUČNO STRAŠILO NA VJETARNI POGON
Rajko Topolovec

15. UPOTREBA BENTONITA ZA SMANJENJE METANA U GOVEDARSTVU I SREDSTVO PROTIV DIZANJA PRAŠINE I ŠIRENJA SMRADA
Marjan Drev, dipl.ing.

15. EKO-TERM PLOČA
Damir Remenar, Ilok

16. DRŽAČI ZA SUNCOBRAN
Zdravko Jambreković

17. FITOLIFE – SREDSTVO ZA PRIHRANU I POSPJEŠIVANJE RASTA BILJAKA
Zagrebačka tvrtka Novatech Ilok

18. BILJNE KUGLE “KUPALICE“
PTO “NEKIĆ” i Rade Nekić Biograd

19. MASLINOVO ULJE I DIZAJN NALJEPNICE
Darko Dujela Zadar

20. MED S CRNIM KIMOM
Ivo Baćlija Zlatna Greda

21. PRERADA RIBE DIMLJENJEM I PROIZVODNJA KAVIJARA, PAŠTETE I BAKALARA NA BIJELO
MARKO – obrt za dimljenje ribe,  Duga Resa

22. PROIZVODNJA VIŠE VRSTA SIREVA
OPG MIŠČEVIĆ Josipdol

23. PROIZVODNJA DOMAĆIH AUTOHTONIH SIREVA
OPG JURČEVIĆ Draganić

24. PČELINJA BOMBA
OPG PČELAR Slavonski Brod

25. EKOLOŠKO CIJEĐENJE LIMUNA
HDLU MANSARDA Nova Kapela

26. ORGON – INTELIGENTNI PLIN
Ivan Jakobović Ruščica

27. SUVREMENA PROIZVODNJA POVRĆA – HIDROPONSKI UZGOJ RAJČICE
Srednja škola “Matije Antuna Reljkovića“ Slavonski Brod

28. MODUL ZA KONTROLU I UPRAVLJANJE PLASTENIKOM
Mirko Cobović, VELEUČILIŠTE U SLAVONSKOM BRODU

29. SOLITARNE PČELE
Udruga „ŽIVA ZEMLJA” Nova Gradiška

30. SLAVONSKA EKO ŠKRINJA
EDUCO – EKO turistička i poljoprivredna zadruga Slavonski Brod

31. TRADICIONALNI KOLAČI I DELICIJE
ŠAPICA d.o.o. Slatina

32. KONZERVIRANO (PASTERIZIRANO) VOĆE I POVRĆE
EUROVOĆE zadruga, Orahovica

33. BAKINA KISELA TJESTENINA
dipl. ing. Miljka Glavaš, dipl. ing. Želimir Bušić, Šaš

34. PROIZVODNJA SINTETSKOG BIODIZELA IZ ENERGETSKOG BILJA
SINTEZA – SLATINA d.o.o. Slatina

35. POBIRAČPLODOVA
Ignacije Jambrešić Nova Bukovica

36. VINO, SIR, MED, ULJE OD BUĆINIH SJEMENKI I ZANATSKI PROIZVODI
SZINERGIA LEADER EGYESULET Sigetvar Hungary

37. ŽARDINJERE ZA CVIJEĆE I UKRASNI PREDMETI ZA VRT
Radosavljević Vlajko Crnac

38. JLS I PROIZVODNJA RASVJETNIH TIJELA
Grad Virovitica i RS METALI XENON d.o.o. Virovitica

39. GRUPA PROIZVODA
UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SLATINA Slatina

40. INFORMACIJSKI SUSTAV ZA PRIJEVOZ OPASNIH MATERIJALA
Damjanovich Imre dr.

41. KORIŠTENJE ENERGIJE VJETRA S POVRŠINSKIM BRZACIMA (MODEL)
Kókai, Dénes

42. POTPUNO ELEKTRONIČKA PERILICA ZA OPORABU „SIVE” VODE
Ökrös, Pál

43. NOVI BIODIZEL
Thész, János, Boros, Bála, Kiraly, Zoltán

44. FITOAROMINI OSVJEŽIVAČI KOLEKCIJA HIDROLATA I ETERICNIH ULJA
‘’SVIJET BILJAKA ‘’d.o.o. Vodnjan

45. MIRISNE GRANULE ZA USISAVAČE
Darko Špelić Pula

46. PROIZVOĐAČSPECIJALNIH POLJOPRIVREDNIH STROJEVA
OSTRATICKÝ, spol. s r.o.
g. Radek Ostratický - Týnec u Bàeclavi Republika Češka

47. PROIZVOĐAČTEHNOLOGIJE I OPREME ZA STAJE, ZA UZGOJ STOKE ZAMUŽNJU, ZA GNOJNO GOSPODARSTVO, ZA BIOPLINSKA POSTROJENJA
FARMTEC a.s. Jistebnice, ČR,
Ondrej Kapoun Sveta Nedelja

48. TRITERPENSKI SPOJ S PROTUUPALNIM DJELOVANJEM
Octavian Plesa, Mircea Pop, Socaciu Carmen, Racolta Emil – Savez inovatora Rumunjske

49. DIJETETSKI TVRDI BOMBONI S IZOMALTOM I PRIRODNIM FUNKCIONALNIM SASTOJCIMA, TE PROCES NJIOVE PROIZVODNJE
Rau Vasile, Ilisiu Elena, Galatan Aurel – Savez inovatora Rumunjske

50. AVISTIM – PRIRODNI ADITIV ZA HRANU ZA PERAD
Socaciu Carmen – Savez inovatora Rumunjske

51. PROČISTAČI PITKE VODE AQ JUMBO SUSTAV ZRAK
Marin Sišul, Aqua pur d.o.o. Rijeka

52. ŠTRUDLA OD BOROVNICA
Andrej Kauzlarić, Fos d.o.o. i BITORAJ Fužine

53. PROIZVODNJA ČAJEVA-OPREMANJE ČAJEVA
HERBARIUM d.o.o. Pitomača

54. BRUMPP -PREHRAMBENI PROIZVOD BRUSNICA U MEDU, OBOGAĆENA PELUDOM I PROPOLISOM
OPG ŠOPLOHER CVIJETA - SLATINA

55.  SNJEŽNO SRCE ( KOZIJI SIR S PLEMENITOM PLIJESNI)
Snježana Šimanović, Čačinci

56.  VJETRENJAČA NA JEDRA
Prof.dr.sc.Petar Kavgić, Slatina

57. PROIZVODNI PROGRAM „GAILLAC”
GAI FM d.o.o. Slatina

58. UNIŠTAVANJE GRINJA
Papp Gizella, László Kótai dr. János Szolcsányi dr. Attila Zoltai dr.

59. NAPITCI S DODATKOM EKSTRAKATA LJEKOVITOG BILJA
Szolcsányi, János dr. Papp György
 

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259