Sajam u Ljubljani

Fotografije uz članak 6
28.05.2010

Inovativnost – izazovi gospodarskog razvoja 2010

U organizaciji Gospodarske komore Slovenije – Gospodarske komore Ljubljane 17. i 18. svibnja održan je treći Festival gospodarstva Ljubljanske regije „Inovativnost – izazovi gospodarskog razvoja 2010.“

Središnja tema tog skupa gospodarstvenika i inovatora bila je „Zaštita znanja i inovacija na globalnom tržištu“ kojom se željelo upozoriti na pitanje znaju li se prava vrijednost i načini zaštite znanja koje se nudi na međunarodnom tržištu. O tome je na nizu okruglih stolova i tribina govorilo desetak stručnjaka iz Europe i Kine, kao i institucija Ljubljanskog sveučilišta.

U okviru tog događaja organizacija koja okuplja Slovenske inovatore - ASI organizirala je drugi međunarodni sajam inovacija, na kojem su sudjelovali inovatori iz osam država. Predstavili su ukupno 95 inovacija, a uz njih na posebnom prostoru predstavljeno je još 36 slovenskih inovacija koje su prijavljene na natječaj Gospodarske komore Slovenije – Gospodarske komore Ljubljane.

Uz to na Festivalu je predstavljeno i više inovacija žena inovatorica i mladih inovatora, kao i aktivnosti različitih tvrtki i organizacija koje su dio inovatorskog okruženja u Sloveniji.

Na otvorenju cjelokupne manifestacije sudionike su pozdravili predsjednik Državnog vijeća Slovenije mr. Blaž Kavčić, ministar za visoko školstvo, znanost i tehnologiju Gregor Golobič i predsjednik IFIA – Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora dr. Andraš Vedreš.

Udruga inovatora Hrvatske predstavila je 12 inovacija koje su svoje prvo predstavljanje imale ove godine u Ženevi i to:„VLADIMIR“ - Matija Alanović, Matija Sužnjević - mentor: ZlatkoMikač, gimnazija Karlovac, „Cijevni turbulator protoka TIP TC -09/A-B“ - Stanko Bezek, dipl.ing, „Prototip robotskog sustava za asistiranje u kirurgiji – „ROKI“ - Mr.sc. Petar Čovo,Sveučilište u Zadru, „Protuklizni uređaj za gume“ - Saša Đorđević, „Sigurnosni ventil za vodu s automatikom“ - Aleš Holy i Siniša Popović, „Uređaj za izvođenje vanjske kompresije prsišta tijekom kardiopulmonalne reanimacije“- Ivor Ković, „Cvjetnjak vodeni krug“ - Vlado Kramer,„Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na brodu TIPBRODOPUR BS40“ - Antun Željko Lukas mr. sci. biol. i Darko Novosel, „Uzgoj lijeske s krošnjom koja ima oblik uspravnog vretena na potpornju“ - Vlado Moulis,„Toplo - hladna zavjesa“ - Stipan Orčić, „Didaktička sredstava za učenje matematike "Vidljiva i opipljiva matematika" - Nataša Radas, prof. logoped i „Mirisne granule za usisavače“ - Darko Špelić.

Prvog dana sajma međunarodni ocjenjivački sud vrednovao je 95 inovacija, drugog dana održana je prigodna svečanost uručivanja priznanja i nagrada.

Najviše priznanje – Veliku nagradu za najbolju inovaciju na sajmu dobio je Luka Žnidaršič iz Ljubljane za „FES – pomoćni električni pogon za zračne jedrilice“. Inženjer zrakoplovstva Luka Žnidaršič je razvio svjetsku novost za zračne jedrilice - revolucionarnu izvedbu pomoćnog pogona s lakim, ali vrlo snažnim motorom bez četkica u nosu letjelice te manjim preklopnim propelerom.

Među Hrvatskim inovatorima nagrađeni su:

Zlatnim medaljama: Mr.sc. Petar Čovo, Sveučilište u Zadru za „Prototip robotskog sustava za asistiranje u kirurgiji – „ROKI“ i Ivor Ković za „Uređaj za izvođenje vanjske kompresije prsišta tijekom kardiopulmonalne reanimacije“.

Srebrnim medaljama: Vlado Moulis za „Uzgoj lijeske s krošnjom koja ima oblikuspravnog vretena na potpornju“ i Saša Đorđević za „Protuklizni uređaj za gume“.

Brončanim medaljama: Aleš Holy i Siniša Popović za „Sigurnosni ventil za vodu s automatikom“ i Antun Željko Lukas mr. sci. biol. i Darko Novosel za „Uređaj zapročišćavanje otpadnih voda na brodu TIP BRODOPUR BS40“.

Informaciju pripremio Pavao Havliček

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259