Sajam AGRO ARCA treba prerasti u tradicionalni sajam

Fotografije uz članak 4
01.12.2008

2. međunarodni sajam inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji "AGRO ARCA 2009" Slatina 17. – 19. travnja 2009.

Sajam AGRO ARCA drugi puta otvoriti će svoja vrata od 17. do 19. travnja 2009. godine u Slatini rečeno je na prvom radnom sastanku u Poglavarstvu grada Slatine. Na radnom sastanku sudjelovali su Ivan Roštaš, gradonačelnik grada Slatine, Robertino Repić, dogradonačelnik, Oliver Jukić, Marin Kokorić ispred Poglavarstva, Vesna Bedeković pročelnica Ureda za društvene djelatnosti u Županiji Virovitičko-podravskoj, Željko Majačić predstavnik Obrtničke komore, Josip Tadić, predsjednik Udruge inovatora Virovitičko podravske županije, prof. dr. sc. Ante Markotić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, Marko Bubaš, zamjenik predsjednika Udruge inovatora Hrvatske, Vojislav Raušević, glavni tajnik, Silvana Svilar, stručna suradnica i Franjo Kukuruzović, direktor tvrtke ASTRO d.o.o.

Glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Raušević u svom uvodu izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da se ponovo nalazi u već poznatoj sredini te otvorio sva potrebita pitanja vezana uz organizaciju 2. međunarodnog sajma "AGRO ARCA 2009". Također je izrazio zadovoljstvo dosegnutim rezultatima 1. sajma AGRO ARCA i činjenicom da je grad Slatina na svoju 200-tu obljetnicu ponovo pokrenuo sajam u Slatini čime se nastavlja tradicija sajmovanja. Ove godine s pripremama se je počelo nešto ranije. Osnovni koncept sajma koji je bio osnova prvog sajma za slijedeću godinu se planira proširenje i to, u značajnijoj mjeri na promotivnim aktivnostima sajma, održavanju stručnih skupova i radionica kao i na značajnijim aktivnostima u obradi potencijalnih izlagača iz zemlje i inozemstva.

I ove godine u organizaciju sajma uključiti će se Hrvatska zajednica tehničke kulture naglasio je njen predsjednik i rekao da je prošlogodišnja AGRO ARCA bila pilot projekt koja je nesumnjivo uspjela i da je to sjajna osnova za nastavak započetog. AGRO ARCA trebala bi postati budući brend grada Slatine isto kao što je Celjski sajam u Celju. Specijalizirani sajmovi su budućnost. Iskustvo u organiziranju sajmova imamo i ove godine moramo apsolutno sve učiniti da 2. AGRO ARCA bude uspješnija i bolja jer se mora iskoristiti proklamirana politika svih svjetskih čimbenika da je 21. stoljeće, stoljeće hrane i vode. Hrvatska zajednica tehničke kulture pomoći će i u materijalnim i ljudskim resursima. Također ja naglasio da se ove godine na vrijeme trebaju animirati resorna Ministarstva kako bi se i ona aktivnije uključila u organizaciju sajma.

Gradonačelnik Slatine prof. Ivan Roštaš izvijestio je prisutne o obavljenom razgovoru s direktorom AGRODUHANA gospodinom Vukelićem s kojim je dogovoreno korištenje još kvalitetnijeg prostora kako unutarnjeg tako i vanjskog što će jamčiti još povoljnije uvjete za cjelokupnu postavu sajma. Predložena hala ima površinu od 2500 m2 i s još boljim i većim vanjskim prostorom koji će se moći upotrijebiti za potrebe izlagača i same organizacije sajma. Grad Slatina se već počinje pripremati za predstojeći sajam, na način da će u organizaciju istog biti uključena sva moguća logistika koju Grad Slatina ima na raspolaganju.

Gospodin Oliver Jukić je naglasio da ove godine imamo više resursa, a najbitnije je vrijeme. Bili su lokalni izbori, formirala se vlast i ove godine je situacija jasna. Imamo infrastrukturu postavljenu. Nada se da će ovaj sajam biti puno bolji nego lani. AGRO ARCU moramo poboljšati i moramo poboljšati kvalitetu prvih informacija. Imamo dovoljno vremena i morali bi razmišljati i o kulturno-zabavnom programu. Ove godine je u Virovitici osnovan i studentski servis koji možemo koristiti za poslove oko sajma.

Predsjednik Udruge inovatora Virovitičko podravske županije JosipTadić zahvalio se gradu i županiji na pomoći na organizaciji prvog sajma AGRO ARCA i rekao da istu takvu, a nada se i veću potporu očekuje i u narednom periodu.

Pročelnica Ureda za društvene djelatnosti pri Virovitičkopodravskoj županiji gospođa mr. sc. Vesna Bedeković naglasila je da će se županija i ove godine biti jedan od suorganizatora sajam AGRO ARCA. Prenijela je pozdrave župana i rekla da će se županija i ove godine uključiti kroz financijsku potporu. Također će pomoći u animaciji srednjih poljoprivrednih škola i uključivanju Visoke škole za menađment u turizmu i informatici iz Virovitice kroz konkretne programske sadržaje. Gospođa Bedeković suglasila se s prijedlogom da se Visoka škola iz Virovitice sa svojim potencijalom uključi u osmišljavanje i provedbu stručnih skupova i radionica vezanih uz "AGRO ARCA 2009".

Gospodin Kukuruzović je naglasio potrebu većih marketinških aktivnosti što pretpostavlja i daleko više pripremnih poslova. Mora se oformiti operativno tijelo kako bi se znalo tko što radi i tko za što odgovara. Na taj način uvesti će se veća disciplina i sajam će polučiti veće rezultate. Predstavnik Obrtničke komore je rekao da se nada da će sajam prerasti u tradicionalni sajam i nastaviti tradiciju grada Slatine kao sajamskog grada.

Zamjenik predsjednika Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš je naglasio da dolazi iz Karlovačke županije koja se je i prošle godine sudjelovala na AGRO ARCI. Rekao je da perspektiva sajma svakako postoji i da inovatorima treba dati poticaj da sve ono što je novo i predstave na AGRO ARCI. Mišljenja je da se treba više okrenuti ekološkoj hrani, pa tako i na tu temu organizirati Okrugli stol kao i na temu novih tehnologija i novih proizvoda. On je mišljenja da konkurentni proizvod može stvoriti samo inovator.

Zaključak radnog sastanka je pojačani marketing u animaciji izlagača, pokrovitelja, supokrovitelja, uključivanje znanstvene zajednice, Visoke škole, poljoprivrednih škola, organiziranje nekoliko stručnih skupova kao i izrada financijskog plana AGRO ARCE.

Informaciju pripremili:
Silvana Svilar
i Vojislav Raušević

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259