S IZLOŽBE INOVACIJA IVANIĆ-GRAD: SMS VAGA ZA PČELARE

13.07.2014

Domagoj Mihalić

Uređaja, tehnologije i projekata predstavljenih na Izložbi inovacija mladih u Ivanić-Gradu održanoj krajem svibnja ne bi se posramili ni stručnjaci. Iako je većina predstavljenih inovacija, ideja i projekata nastala iz zabave, što u školskim klupama, što u garažama ovih mladih tehničara i inovatora iz Zagreba, Osijeka, Ivani-Grada, Kutine, Koprivnice, Samobora i drugih hrvatskih gradova, želja im je svima nastaviti se baviti inovatorstvom. Želja je to i studentu pete godine zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računalstva Domagoju Mihaliću koji je na izložbi predstavio svoju inovativnu verziju SMS pčelarske vage na kojoj je radio čak tri godine.

Ova inovacija mladog studenta iz Ivanić-Grada služi pčelarima za praćenje parametara košnice i prinose meda. Vaga mjeri masu do 150 kilograma, temperaturu i vlagu zraka i šalje SMS poruke jednom do tri puta dnevno ovisno o potrebi pčelara. Za razliku od sličnih proizvoda na tržištu Domagojeva vaga je jeftinija i dugotrajnija. „Slični proizvodi traju do 30 dana, a ja sam napravio tako da traje 250 dana odnosno čitavu peludnu sezonu“, objašnjava Domagoj. Vaga se, kaže, može i dalje nadograđivati. „Kako bi sustav bio potpuno autonoman mogao bih ugraditi i solarni punjač, ali i nadziranje lokacije vlage pomoću GPS satelitske navigacije, mjerač tlaka zraka, mjerač akustičnog odziva, temperature košnica, čak i alarm za zaštitu od kradljivaca“, kaže ovaj mladi inovator čije SMS vage već koristi nekoliko domaćih pčelara.

Jedač plamena, mehaničko-robotski automat za bonbone, precizni dozimetar tekućina, projekt eko kuće s obnovljivim izvorima energije, solarna utičnica, regulirana LED žarulja, višenamjenska didaktička konzola, Teslina zavojnica, samo su neke od ideja i inovacija koje su izazvale interes velikog broja posjetitelja, osobito školaraca iz cijele Hrvatske. Raduje to organizatore, Elektronički i računalni klub Ivanić-Grad, Zajednicu tehničke kulture Zagrebačke županije i Udrugu inovatora Hrvatske koji su i krenuli u organizaciju ove izložbe s ciljem popularizacije inovativnog stvaralaštva u lokalnoj zajednici te neposrednog povezivanja mladih inovatora, nadarenih učenika i studenata s već afirmiranim inovatorima i inovativnim tvrtkama.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259