RoboCup Junior

Fotografije uz članak 1
14.03.2017

Na natjecanju mladih robotičara u Sinju 11. ožujka 2017., Udrugu inovatora Hrvatske predstavljao je mr. sc. Petar Čovo, zamjenik predsjednika UIH-a.

Natjecanje je održano pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova. Mladi robotičari već 6 godina na svjetskim natjecanjima predstavljaju hrvatsko znanje i kulturu, a njihov potencijal najbolje otkriva podatak da su lani u Leipzigu pobijedili konkurenciju iz 40 zemalja te postali svjetski prvaci.

U razgovoru s izbornikom mlade robotičke reprezentacije Ivicom Kolarićem, Petar Čovo je dogovorio zajednički pristup inovacijskom obrazovanju mladih robotičara kroz podizanje svijesti o intelektualnom vlasništvu.

Prvenstvo su organizirali Hrvatska zajednica tehničke kulture i Hrvatski robotički savez – Hrvatsko društvo za robotiku, a natjecalo se 220 učenika osnovnih i srednjih škola, koji su bili podijeljeni u 110 ekipa. Natjecanje su podržali su: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo obrane, Ministarstvo turizma, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu, Grad Zagreb i Alkarsko društvo Sinj.

Sudionike natjecanja su pozdravili, župan SDŽ, Zlatko Ževrnja, povjerenik grada Sinja, Igor Vidalina, tajnici resornih ministara Momir Karin, brigadir Podrug. Grad Zagreb predstavljao je Josip Bećo Vučković, a natjecanje je svečano otvorio u ime predsjednika Hrvatskog Sabora, saborski zastupnik Miro Bulj.

Svojim nastupom klapa Sinj upriličila je program natjecanja a Sinjske mažoretkinje su dale svoj buke natjecanju mladih robotičara.

Natjecanje je održano u Sinj, gradu vitezova i alkara jer je viteška igra "robotička alka" – simbol hrvatske pobjede i spajanja suvremenosti s hrvatskom tradicijom, koja će na Svjetskom prvenstvu mladi robotičara u Japanu biti predstavljena cijelom svijetu. Pobjednici natjecanje mladih robotičara, potkraj srpnja odlaze u Japan kao hrvatska reprezentacija.

Prema riječima izbornika robotičke reprezentacije Ivice Kolarića, u robotičkoj alki natjecalo se je 40-ak djece s područja Sinja i okolice.

Natjecanja u devet kategorija održavala su se po pravilima svjetske RoboCup organizacije, a deseta kategorija je bila namijenjena stvaranju robotičkog podmlatka – Recue Line Beginner. Jedanaesta, posebna, disciplina odvijala se u kategoriji ‘Robotička alka’ i pobudila je veliko zanimanje prisutnih.

Pobjednici po disciplinama su:

1. SOCCER LIGHT PRIMARY – Antonio Nikolić i Paško Zekić (mentor Zoran Vukić)

2. ROBOTIČKA ALKA – Dominik Topić, član Zajednice tehničke kulture

3. ROBO RESCUE JUNIOR PRIMARY – Gregor Gašparić i Maksimilijan Perković, OŠ Antun Nemić Gotovinski, Koprivnica

4. RESCUE LINE SECONDARY – Gregor Premec, OŠ Dugave

5. RESCUE MAZE – Matej Novosad, Janko Pribičević i Ines Kušen, članovi Hrvatskog društva za robotiku

6. ON STAGE SECONDARY – Nera Kuzminski, Ana Klarić, Nika Vinković i Pavo Želimorski, 1. OŠ Varaždin

7. CO SPACE PRIMARY – Bruno Pernar, OŠ Ludina

8. ON STAGE PRIMARY – Martin Peček i Borna Svržnjak, udruga Robofreak

9. SOCCER LIGHT SECONDARY – Roko Parać, Matko Pribičević, Branimir Ćaran, Andro Katanec i Petar Slavica, Školska knjiga

10. RESCUE LINE SECONDARY – Grgur Premec, OŠ Dugave

Marko Jurela, učenik OŠ Ivana Mažuranića Han osvojio drugo mjesto u kategoriji Robotička alka.

Najuspješniji mentor je Ivica Kolarić iz Varaždina, koji je ujedno izbornik mlade robotičke reprezentacije.

Link:

http://www.ferata.hr/pobjednici-hrvatskog-prvenstva-mladih-roboticara/

http://www.hrobos.hr/19-natjecanja/339-2-kolo-hrvatske-lige-roboticara-sinj.html

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259