Radionica „Kako razviti kreativnost i inovativnost svakog pojedinca - inspirirani Nikolom Teslom“ na temu "Dizajn uporabnog predmeta"

06.03.2019
U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Udruge Nikola Tesla- Genij za budućnost održana je 3. edukativna radionica „Kako razviti kreativnost i inovativnost svakog pojedinca- inspirirani Nikolom Teslom“ na temu DIZAJN UPORABNOG PREDMETA. Radionica je održana u prostorijama Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) dana 5. ožujka 2019. godine u dvorani HZTK-e u Dalmatinskoj 12.


Radionicu je vodila Vesna Mlinar, profesorica likovnog odgoja u Osnovnoj školi kralja Tomislava. Nakon pozdravnog govora predstavnice Udruge inovatora Hrvatske, Silvane Svilar, profesorica je djecu upoznala s osnovnim načelima i poviješću dizajna kroz primjer šešira. Djeca su naučila razmatrati funkcionalnost predmeta kao kreativan čin, obraćati pozornost na mogućnosti materijala koji se koristi i na više različitih funkcija koje određeni predmet može imati. Tako šešir kao odjevni predmet ima higijensku, estetsku, ali i socijalnu funkciju. Nekada je šešir označavao socijalni status i muškarci koji nisu pokrivali glavu šeširom, smatrali su se nepristojnima. Nikola Tesla je bio prepoznatljiv po dotjeranom i elegantnom stilu, uz neizostavan detalj - cilindar. Čak je i na poznatom spomeniku kod slapova Niagare u Kanadi prikazan s cilindrom u rukama.

Prepuna dvorana je odjekivala smijehom djece iz Osnovne škole kralja Tomislava, Osnovne škole Lovre plemenitog Matačića i Dječjeg vrtića Izvor. Djeca iz su s entuzijazmom sama izrađivala cilindre koje su ukrašavala simbolima koje vežemo uz Nikolu Teslu; golubica, struja, motor i neizostavni Teslin transformator. Najbolje šešire djeca će nositi 10. srpnja na manifestaciji „Tesla&friends“ u sklopu performansa „Teslina golubica“, puštanja bijele golubice kao simbola mira, koji će obilježiti obljetnicu Teslinog rođendana kraj njegovog spomenika u Zagrebu.


Foto galerija

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259