Program Erasmus za poduzetnike početnike važan za gospodarsko povezivanje Europe

18.05.2017
3Fotografije uz članak

Program Erasmus za poduzetnike početnike u Hrvatskoj, perspektivnim europskim, a ujedno i hrvatskim poduzetnicima omogućuje usvajanje potrebnih vještina, znanja i iskustva za pokretanje i uspješno vođenje tvrtke u Europi, istaknula je direktorica Sektora za industriju i IT HGK Tajana Kesić Šapić na konferenciji Pet godina programa Erasmus za poduzetnike početnike u RH održanoj 17. svibnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori na kojoj je predstavljen program i poduzetnici koji su u programu sudjelovali.

"HGK je partner u programu od 2012. godine, a do 2016. ostvareno je ukupno 18 razmjena hrvatskih mladih poduzetnika s iskusnim i uspješnim poduzetnicima iz EU te 14 razmjena u okviru kojih su mladi poduzetnici iz Španjolske, Slovenije, BiH i Italije boravili kod iskusnih i uspješnih hrvatskih poduzetnika te su stjecali nužna znanja i iskustva kako bi u budućnosti uspješnije vodili svoje vlastite tvrtke", kazala je Kesić Šapić te dodala da je prosječno trajanje razmjene bilo četiri mjeseca, a prosječan mjesečni iznos stipendije 900 eura. Najzastupljeniji sektori razmjene bile su marketinške i promotivne usluge, IT-sektor, turizam, a najtraženije destinacije Italija, Španjolska, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Belgija.

"HGK je posrednička organizacija i kontaktna točka ovoga projekta te je za razdoblje od 2017. do 2021. osigurano 103.000 eura za financiranje poduzetnika početnika u okviru programa Erasmus", istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš, dodajući da dva glavna pitanja zaokupljaju poduzetnike: kako pronaći kupca te gdje pronaći novčana sredstva. "HGK poduzetnicima putem svojih programa pomaže u rješavanju financijskih pitanja, putem online Kataloga hrvatskih proizvoda te u području inovacija, istraživanja i razvoja posredstvom Centra za industrijski razvoj CIRAZ", napomenuo je Radoš.

"Riječ je o prekograničnom programu razmjene koji pruža poduzetnicima, u ranoj fazi poslovanja, do tri godine, ili osobama koje tek žele postati poduzetnici i imaju poslovnu ideju, priliku za usvajanje znanja kod iskusnijih poduzetnika u nekoj od EU zemalja, vlasnika tvrtki dulje od tri godine, za buduća poslovanja. Novi poduzetnici kod iskusnih poduzetnika borave i surađuju u razdoblju od jednog do šest mjeseci, a boravak im dijelom financira Europska komisija putem posredničkih organizacija", istaknuo je Gojko Jelavić koji operativno provodi program Erasmus u HGK. "Poduzetnik početnik koji ulazi u program Erasmus na osnovi predstavljenog Poslovnog plana kao najvažnijeg dijela aplikacije, sklopa ugovor s HGK te dobiva stipendiju između 530 i 1100 eura za troškove boravka u inozemstvu, što ovisi o razvijenosti zemlje u kojoj boravi", objasnio je Jelavić te istaknuo da Poslovni plan mora biti na razini održivog i primjenjivog u stvarnosti.

"Program Erasmus podupire poslovanje u ključnom stadiju mladim tvrtkama te je dobra prilika za usavršavanje i stjecanje iskustava mladih poduzetnika ili onih koji će to postati", istaknula je Valeria Rainisio iz Filse iz Italije vodećeg partnera konzorcija Columbus. Navela je da je od 2008. godine kada je program započeo provedeno 3000 razmjena u kojima je sudjelovalo 6000 poduzetnika, a 10.000 poduzetnika nalazi se u bazi programa. Najviše je bilo dolazaka u Španjolsku, Italiju, Veliku Britaniju, Belgiju, Njemačku i Francusku.

Vlastita iskustva stečena kod iskusnijih poduzetnika predstavio je Domagoj Tkalčec iz Karlovca, koji je četiri mjeseca 2014. godine boravio na razmjeni u Sloveniji u tvrtki K-Print iz Kranja, što mu je značajno pomoglo u učenju menadžerskih i marketinških vještina za uspješno vođenje tvrtke.

Odvjetnica Danija Budimir bila je korisnica programa, a ideja joj je bila otvoriti odvjetnički ured, no kao korporativnoj pravnici nedostajale su joj vještine za vođenje ureda. "Htjela sam poboljšati svoje vještine u komunikaciji s klijentima, zastupati klijente na sudu, a ujedno je to bila izvrsna prilika za usavršavanje njemačkoga jezika", rekla je. Zahvaljujući programu, boravila je osam mjeseci u odvjetničkom uredu u Frankfurtu u Njemačkoj. U srpnju 2015. završila je program, a u listopadu otvorila odvjetnički ured te je u ožujku ove godine postala i europska odvjetnica u frankfurtskoj odvjetničkoj Komori.

Jan Ražen iz Slovenije, koji je u Hrvatskoj prije dvije godine otvorio tvrtku što se bavi jedriličarstvom, boravio je u latvijskoj tvrtki Polylabs te se upoznao s praksom vođenja tvrtke, sa suvremenim alatima, s novim pristupu marketingu itd. "Program Erasmus vrlo je značajan program EU za gospodarsko povezivanje te je bitan za europske integracije", smatra Ražen.

Vlasnik informatičke tvrtke 1Klik Rusimir Agić sudjelovao je u programu kao domaćin mladim poduzetnicima iz Slovenije. "Riječ je o korisnom programu za poduzetnike, koji može pomoći mladim ljudima u stjecanju znanja i iskustva koja nisu mogli dobiti tijekom školovanja", kazao je Agić.

Dragan Knežević, vlasnik tvrtke Alter Ars iz područja coachinga, bio je domaćin gostu iz Slovenije. "U ovom je programu potpora HGK bila važna i inspirativna, a suradnjom su usavršavane poslovne ideje, stvarane nove inicijative te smo stekli nove kontakte i nove poslovne prilike", naveo je Knežević.

  Udruga inovatora Hrvatske, koja okuplja 27 udruga, saveza i tvrtki s 1500 inovatora, ugostila je također predstavnika iz Slovenije, a pozitivna iskustva suradnje osobito na poslovima zaštite intelektualnog vlasništva, podijelila je Silvana Svilar iz te Udruge.

                                                                                                                                                                                      IZVOR : HGK

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259