Pripreme za Agro Arcu 2010. idu dobro

Fotografije uz članak 3
09.02.2010

Značajan dio priprema za AGRO ARCU proveden je i prije zadanih rokova ocjenjeno je na sastanku članova Provedbenog odbora ovogodišnjeg 3. međunarodnog sajma inovacija, novih tehnologija i proizvoda u čijem radu je sudjelovao i predsjednik Međunarodne federacije nacionalnih organizacija – IFIA dr. Andraš Vedreš.

U radu Provedbenog odbora sudjelovali su Ivan Roštaš, Vera Radaš, Marin Kokorić, Matija Perkovac ispred Grada Slatine, Andraš Vedreš u ime IFIA, te Vojislav Raušević i Pavao Havliček ispred Udruge inovatora Hrvatske i Josip Tadić Udruge inovatora Virovitičko podravske županije.

Gradonačelnik Roštaš ocijenio je da ove godine moramo učiniti još jedan značajniji iskorak, a to je pojačati međunarodno značenje AGRO ARCE. Zbog toga je izuzetno značajna i potrebna je pomoć IFIA i dr. Vedreša u privlačenju zemalja iz okruženja. Ove godine očekujemo da će ponovno AGRO ARCU otvoriti ministar poljoprivrede Čobanković. Dogovoreno je da grad Varaždin bude grad partner jer su oni kao grad otišli daleko i na obnovljivim izvorima energije i u agraru kao i inovatorstvu. Predsjednik IFIA dr. Vedreš složio se s nastojanjima da AGRO ARCA mora postati međunarodni događaj, prepoznatljiv za grad Slatinu i regiju, te će ju uvrstiti u kalendar događaja IFIA.

U tom duhu naglasio je da će IFIA dodijeliti tri nagrade:

  • IFIA CUP za najbolju hrvatsku inovaciju
  • IFIA ECO - 5 medalja
  • IFIA zlatnu – 5 medalja

Uz to, njegova matična organizacija MAFE - Savez inovatora Mađarske organizirat će, uz sudjelovanje mađarskih inovatora i stručni skup „Mađarski eko - agro dan“ tijekom kojega će predstavnici i stručnjaci iz grada Gardony i županije Fejer predstaviti nekoliko projekata sufinanciranih iz Europskih fondova a kojima su postignuti značajni pomaci u ekološkoj proizvodnji hrane i korištenju prirodnih izvora energije u podizanju kvalitetnijeg života. Glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Raušević naglasio je da Udruga inovatora Hrvatske želi nastaviti suradnju s IFIA i MAFE koju smo počeli prošle godine. Boravak dr. Vedreša u Slatini pokazuje želju da u profiliranju ovogodišnje AGRO ARCE da i svoj osobni doprinos Sigurno je da dr. Vedreš svojim utjecajem kao i poznavanjem prilika u tom području Mađarskoj može biti spona između pojedinih regija, gradova tvrtki u području agrara i ekologije u Mađarskoj s našim sajmom. Uspijemo li u tome, ostvarili bismo indirektno ipak našu želju da Mađarska bude, makar i neformalno, zemlja partner AGRO ARCE Predloženi oblik suradnje omogućuje da kroz program IFIA privučemo i druge članice te organizacije da sudjeluju na AGRO ARCI. Prvu reakciju već imamo – najavljeno je sudjelovanje Irana, a očekujemo i još neke članice IFIA, jer smo pozive uputili svim članovima ExCoa.

Prateći skupovi na ovogodišnjoj AGRO ARCI dogovoreni su s HGK te se očekuje održavanje stručnog skupa u suradnji s agencijom EU na teme „ Zaštita geografskog porijekla proizvoda“ i „ Zaštita proizvoda žigom“. Planira se promocija „Slatinskog pjenušca“ – prvog Hrvatskog pjenušca proizvedenog prije 150 godina.

Od drugih sadržaja ističemo natjecanje lovačkih udruga u pripremanju čobanca, promocije novi tehnologija i proizvoda, dodjeljivanje nagrada što je posebnost AGRO ARCE. Poziv na sudjelovanje prihvatile su i neke velike hrvatske kompanije. Dogovoreno je da će IFIA biti partner sajma, što će Udruga inovatora Hrvatske posebno isticati u svim materijalima prema javnosti i medijima.

Informaciju pripremili Pavao Havliček i Vojislav Raušević

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259