Prijem kod Predsjednika uprave KONČAR ELEKTROINDUSTRIJA DD Darinka Bage

Fotografije uz članak 4
08.12.2009

Udruga inovatora Hrvatske se treba zalagati kvalitetnije vrednovanje tehnologija i istraživačkog rada

Predsjednik uprave KONČAR ELEKTROINDUSTRIJA DD Darinko Bago primio je delegaciju Udruge inovatora Hrvatske u povodu nedavnog uspjeha končarevih inovatora na međunarodnom sajmu inovacija, novih tehnologija i proizvoda INVENTIKA koji je krajem listopada održan u Bukureštu.

Susretu i u razgovoru sudjelovali su i član uprave KONČAR ELEKTROINDUSTRIJA DD mr. Vladimir Plečko, mr. Vladimir Siladi voditelj dijela projekta iz KONČAR INSTITUTA ZA ELEKTROTEHNIKU, te Jusuf Crnalić glavni voditelj projekta. Ispred Hrvatske zajednice tehničke kulture bio je prof. dr. sc. Ante Markotić, a Udruge inovatora Hrvatske prof. dr. sc. Stjepan Car predsjednik, Vojislav Raušević glavni tajnik i Pavao Havliček zamjenik glavnog tajnika.

Tom prigodom predsjednici Hrvatske zajednice tehničke kulture prof. dr. sc. Ante Markotić i Udruge inovatora Hrvatske prof. dr. sc. Stjepan Car uručili su mu posebnu Veliku nagradu, drugu po vrijednosti, koju je končarevim inovatorima za „Niskopodni elektromotorni vlak“, dodijelila Državna agencija za znanstvena istraživanja, inovacije i transfer tehnologija Rumunjske. U obrazloženju nagrade istaknuto je da je temeljni kriterij bio povezanost inventivnog i znanstvenog istraživanja s proizvodnjom i plasmanom na tržište.

Istom prigodom uručena je, Jusufu Crnaliću voditelju projekta „Niskopodni elektromotorni vlak“ zlatna medalja. Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske dr. Car predstavio je programe Udruge, te posebno istaknuo da se oni temelje na nastojanjima i aktivnostima povezivanja akademske zajednice i gospodarstva u Hrvatskoj. Iskustva iz inozemstva koja smo stekli na sajmovima inovacija, novih tehnologija i proizvoda ukazuju da se svijet sve više okreće komercijalizaciji znanstveno istraživačkih projekata i njihovom usmjeravanju ka konkretnim potrebama industrije. Jednako tako nagrađivanje inventivnih i kreativnih pojedinaca izuzetno je poticajno poneki puta i znači više od materijalne nagrade istaknuo je dr. Car.

Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture dr. Markotić naglasio je značenje Zajednice u njegovanju tehničke kulture posebice među mladima. Svi smo svjesni da nas samo proizvodnja može izvesti iz krize koja nije samo financijska. Zainteresirati mlade za tehnička zanimanja zbog toga je jedan od najvažnijih ciljeva Hrvatske zajednice tehničke kulture i njezinih 15 nacionalnih saveza istaknuo je dr. Markotić.

Darinko Bago je zahvaljujući na primljenoj nagradi naglasio da je u Hrvatskoj premalen broj proizvodnih tvrtki koje poput KONČARA, te tvrtki u području farmaceutike i kemijske industrije imaju organizirani znanstveno istraživački rad. Iako se u Hrvatskoj 60 tisuća ljudi bavi istraživanjem i razvojem, u akademskoj se zajednici ali i šire ne cijeni se dovoljno njihov rad.

Problem je u Zakonu o znanosti koji definira da se znanošću bave samo znanstvenici. Po tom zakonu Tesla nikad ne bi bio to što jest. U tom zakonu zanemareni su svi koji se bave istraživanjima i razvojem tehnologija, a činjenica je u znanstvenoj praksi da tehnologija pretvara inovaciju u proizvod Udruga inovatora Hrvatske treba inzistirati na promjeni Zakona o znanosti kako bi uključio tehnologije i istraživače, te se zalagati za izgradnju sustava referenci i izvrsnosti, kao i stvaranje posebnog Fonda za nagrađivanje i promociju.

Na žalost u našoj vladi nema savjetnika Premijera za tehnologije. Mišljenja je da bi u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa trebali postojati direktor i glavni znanstvenik Ministarstva. Funkcija direktora trebala bi biti povezivanje znanosti i gospodarstva, a glavnog znanstvenika izgradnja i poticanje izvrsnosti. Zbog svega toga Udruga inovatora Hrvatske ima uz ostalo i obvezu zalagati se i inicirati promjene koje bi ove nepravde ispravile, naglasio je predsjednik uprave KONČAR ELEKTROINDUSTRIJA D.D. Darinko Bago.

Informaciju pripremio Pavao Havliček

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259