Prijedlog Udruge inovatora Hrvatske

Fotografije uz članak 7
10.01.2008

Na 1. simpoziju učitelja tehničke kulture Republike Hrvatske što je održan u Selcu od 8. do 11. siječnja, predsjednik Udruge inovatora Hrvatskedr. sc. Stanislav Čajavec u pozdravnom je govoru u ime Hrvatske zajednice tehničke kulture i Udruge inovatora Hrvatske najodgovornijima za organizaciju i provođenje nastave u osmogodišnjim školama iz predmeta tehnička kultura, učiteljima i predstavnicima Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske predložio da se pokuša pronaći mogućnost uvođenja nastavne jedinice pod nazivom "Intelektualno vlasništvo". Obrazlažući taj prijedlog posebno je istaknuo da se u sveukupnom sustavu obrazovanja u Hrvatskoj tom izuzetno važnom segmentu razvoja društva, a napose gospodarstva zapravo uopće ne pridaje pozornost. Školujemo li danas mlade generacije koje će za 15tak godina biti nositelji gospodarskih aktivnosti u Hrvatskoj moramo ih obrazovati na način da shvate kako im znanja o tom vidu vlasništva daju snažno oružje u tržišnim bitkama.

Tijekom četverodnevnog trajanja simpozija učitelji tehničke kulture proveli su strukovnu i metodičku analizu nastavnih cjelina u predmetu Tehnička kultura koji se predaje od 5. do 8. razreda osnovne škole. Cjeline koje su analizirali su: tehničko crtanje, materijali, energetika, tehničke tvorevine i informatika.

Svaka je cjelina zasebno predstavljena u obliku paviljona, a posebno su analizirana i natjecanja. Voditelji radionica su bili viši savjetnici, voditelji županijskih stručnih vijeća i suradnici županijskih stručnih vijeća. U radu i organizaciji simpozija značajnu potporu dala je i Hrvatska zajednice tehničke kulture i njezine sastavnice, nacionalni savezi pedagoga u tehničkoj kulturi, inovatora, modelara, i drugi.

Na plenarnom je dijelu dr. Čajavec u tematskom predavanju sudionicima predstavio programe Udruge inovatora Hrvatske i nastojanja da kroz posebne projekte organiziramo rad s kreativnim učenicima osnovnih i srednjih škola. Projekt Hrvatska baza inovacija i inovatora koju je Udruga inovatora Hrvatske postavila na svojim web stranicama kao izvorište ideja i burzu novih proizvoda i tehnologija za potrebe gospodarstva istaknuo je kao naročito značajnim. Uz našu bazu predstavio je i patentoteke Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo i Europske patentne organizacije, koje jednako tako mogu biti sjajni izvori informacija o stanju tehnike ne manjeg su značenja za učitelje, nastavnike i profesore koje im mogu poslužiti i u osobnom razvoju, kao i proširivanju ideja kako aktualizirati, obogatiti i unaprijediti svoja predavanja u okvirima nastavnih predavanja.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture prof. dr. sc. Ante Markotić izrazio je zahvalnost učiteljima tehničke kulture na njihovim radu u tehničkom obrazovanju mladih koji je vrlo često i širi od nastavnih obveza jer na taj način značajno unapređuju i podižu razinu znanja svojih učenika i dokazuju važnost tehničke kulture za razvoj i napredak našega društva. S tim u vezi opaža se pozitivan pomak u sagledavanju značenja praktičnog rada mladih tehničara u čemu su presudni napori učitelja tehničke kulture, naglasio je dr. Markotić.

Hrvatska zajednica tehničke kulture i Udruga inovatora Hrvatske postavile su u prostorima koji povezuju radionice izložbu o povijesti izumiteljstva u Hrvatskoj, s posebnim predstavljanjem u okviru toga Nikole Tesle, Slavoljuba Penkale, Fausta Vrančića, te 50 godina organiziranog djelovanja inovatorstva u sustavu tehničke kulture.

Tijekom predavanja sudionicima su predstavljena i posebna izdanja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo koja su izazvala značajnu pozornost sudionika.

Pavao Havliček

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259