PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE URUČIO PRIZNANJA I ODLIKOVANJA ČLANOVIMA I ČLANICAMA UDRUGE INOVATORA HRVATSKE

Fotografije uz članak 11
22.10.2013

Povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske 8. listopada, Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. je u svom Uredu, dana 9. listopada, uručio državna odlikovanja i priznanja članovima i članicama Udruge inovatora Hrvatske za iznimne rezultate u razvoju hrvatskog gospodarstva i inovatorstva. Prijedlog o dodijeli s obrazloženjem najviših državnih priznanja Predsjednika Republike Hrvatske, uputio je Izvršni odbora Udruge inovatora Hrvatske temeljem usvojene Odluke od 15. svibnja 2013. godine. Svečanosti su pored nagrađenih bili prisutni i prof.dr.sc. Ante Markotić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture,Zdenka Terek, glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture i Vojislav Raušević, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske.

Državna odlikovanja i Priznanja uručena su:

Državno odlikovanje Red Danice Hrvatske s likom Nikole Tesle

1. Zvonimir Viduka dipl. inž., Zagreb - organizator, poticatelj inovatorstva i inovator

Dobitnik državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić za promicanje ideje inovatorstva . Dugogodišnji dragovoljac u području poticanja, organiziranja i unapređenja inovatorstva u Republici Hrvatskoj. Inicirao je i realizirao brojne inovacije koje su komercijalizirene u tvrtki ALTPRO d.o.o. iz Zagreba u kojoj je gospodin Viduka vlasnik i direktor. U inovatorstvu djeluje više od 30 godina. Zamjenik je predsjednika Udruge inovatora Hrvatske . Aktivno sudjeluje u programima Udruge inovatora Hrvatske. Za dosegnute rezultate u organiziranju i promicanju inovatorstva odlikovan je Odličjem zaslužnog viteza CHEVALIER gradonačelnika grada Brisselsa 2001 godine i Odličjem Međunarodnog viteza inovatorstva IFIA – Svjetske federacije nacionalnih asocijacija inovatora 2011 godine. Gospodin Viduka dobitnik je i državne nagrade za tehničku kulturu Faust Vrančić za 2012 godinu. Za 2012. godinu gospodin Viduka je od strane Ministarstva poduzetništva i obrta i Udruge inovatora Hrvatske izabran je za najinventivnijeg poduzetnik u Republici Hrvatskoj.

2. Bernarda Cecelja, Varaždinske toplice - Direktorica tvrtke BERNARDA d.o.o. Puščine – organizator, poticatelj i inovator

Dobitnica zlatne kune za inovacije Hrvatske gospodarske komore za 2012. godinu. Nositelj je Odličja viteza inovatorstva Grada Brisselsa za 2012. godinu. Dugogodišnji dragovoljac u području poticanja, organiziranja i promicanja inovacija u zemlji i inozemstvu. Autor je više od dvadeset primjenjenih inovacija u svojoj tvrtki BERNARDA d.o.o. Prijavila je više izuma i modela za zaštitu. Na vlastitim inovacijama zapošljava više od 170 zaposlenika. Na najprestižnijim izložbama inovacija u svijetu( Brissels, Ženeva , Moskva i Zagreb) za svoje inovacije, nagrađena je zlatnim i srebrnim medaljama. U inovatorstvu je aktivna više od 15 godina. Sudjelovala je u brojnim aktivnostima Udruge inovatora Hrvatske.Članica je Skupštine Udruge inovatora Hrvatske.

Državno odlikovanje Red Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića - dodijeljuje se fizičkim osobama za iznimne dosege u gospodarstvu

1. Alojz Šestan – Prelog, direktor tvrtke Šestan – Busch d.o.o. gospodarstvenik, inovator, poticatelj

Alojz Šestan inovativni poduzetnik i uspješan gospodarstvenik, koji je već više od 25. godina prepoznatljiv i na međunarodnom tržištu sa svojim proizvodnim programom ( proizvodnja zaštitnih kaciga ), a koji se odnosi na vojnu industriju. se u samom Gospodarstvenik koji

U području vojne opreme djeluje u proizvodnji balističkih sredstava zaštite, biološko kemijskih sredstava zaštite i proizvodnji plastičnih dijelova.

ŠESTAN-BUSCH je moderna privatna tvornica čija je proizvodnja pod stalnim nadzorom vlastitih stručnjaka obučenih za namjensku proizvodnju i pod vanjskom kontrolom ino-partnera po standardima ISO 9001 i ima stalnu suradnju po pitanju razvoja novih materijala sa poznatim institutima Hrvatske, Njemačke, Italije, SAD-a, Španjolske, kao i drugih zemalja.

ŠESTAN-BUSCH raspolaže pored vlastitih stručnjaka, suvremenim tehnologijama koje odgovaraju kompleksnim zahtjevima proizvodnje vojne opreme, te proizvodi Tvrtke dostižu i prestižu sam vrh svjetske kvalitete vojnih proizvoda, a prije svega:

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu za svoje inovativne proizvode.

U svojim tvrtkama u Prelogu, Italiji, Češkoj i Rusiji zapošljava više od 250 radnika.

Povelja Republike Hrvatske - dodijeljuje se pravnim osobama za doprinos razvitku i promicanju međunarodnog položaja Republike Hrvatske te doprinos znanstvenom, kulturnom, gospodarskom i drugom razvitku

1. Končar – Institut za elektrotehniku d.d. Zagreb

KONČAR – Institut za elektrotehniku je dioničko društvo Grupe KONČAR. Osnovna mu je djelatnost pružanje usluga primijenjenog istraživanja i razvoja proizvodnog programa Grupe KONČAR, kao i razvoj vlastitih proizvoda namijenjenih za globalno tržište. Dobio je status nezavisnog dioničkog društva kojem KONČAR – Elektroindustrija d.d., kao stopostotni vlasnik, svu ostvarenu dobit ostavlja za njegov razvoj. Institut na tržišnim načelima djeluje više od dvadeset godina.

Institut, kao znanstveno istraživačka pravna osoba upisana u upisnik MZOS i kao društvo specijalizirano za primijenjena istraživanja u području elektrotehnike i strojarstva, ima u Grupi KONČAR dvije važne uloge:

- podrška daljnjem razvoju proizvoda, koje proizvode i prodaju društva Grupe, na ugovornoj osnovi i tržišnim načelima, pružajući usluge specijalističkih znanja i istraživačko razvojnih mjerenja u brojnim laboratorijima Instituta i

- primijenjena istraživanja na vlastiti trošak radi razvoja novih proizvoda kompatibilnih proizvodnom programu Grupe KONČAR, pri čemu Institut snosi vlastiti rizik ne samo razvoja nego i plasmana na tržište.

Institut zauzima središnje mjesto primijenjenog istraživanja i podrške razvoju elektroenergetske opreme i postrojenja Grupe KONČAR u kojoj se njeguju tržišna načela.Svoje nove kompetencije Institut razvija na primjeni senzorike i informatičke komunikacijske tehnologije za upravljanje i trajni nadzor opreme. Na taj način Institut aktivno sudjeluje u suvremenim tokovima elektroenergetike pridonoseći razvoju nove napredne (smart) opreme i usluga te tako osigurava održivi razvoj. Smjer razvoja poslovnih aktivnosti je uspješno društvo kapitala s glavnom djelatnošću primjene znanstvenih istraživanja i razvoja, a koje je usmjereno prema inovacijama za globalno tržište i koje vodi brigu o društvenoj zajednici u kojoj djeluje.

Končar – Institut za elektrotehniku d.d. Zagreb član je Udruge inovatora Hrvatske i redovito sudjeluje u Programima Udruge s ciljem afirmacije inovatorstva u akademskoj zajednici.

2. Udruga inovatora Karlovačke županije - Karlovac

Udruga inovatora Karlovačke županije - Karlovac osnovana je 1993 godine u Karlovcu u vrijeme svakodnevnog bombardiranja grada Karlovca i područja Karlovačke županije. Ideju o osnivanju Udruge inovatora Karlovačke županije inicirala je skupina inovatora entuzijasta na čelu s gospodinom Markom Bubašem s ciljem da se oko udruge inovatora okupe kreativni i inventivni pojedinci i tvrtke koje mogu svojim inovativnim prijedlozima i idejama pripomoći Hrvatskoj vojsci i gospodarstvu Županije u rješavanju bitnih tehničko – tehnoloških problema. U tom vremenu iznjedrene su brojne inovacije koje je uspješno koristila Hrvatska vojska ali i Karlovačko gospodarstvo. Od tada pa sve do danas Udruga inovatora Karlovačke županije je po broju članova i članica najbrojnija i među najbolje organiziranim subjektima u Republici Hrvatskoj. Članica je udruge inovatora Hrvatske. Kontinuirano sudjeluje u svim programima Udruge inovatora Hrvatske. Udruga je za svoj kontinuiran i ustrajan rad prepoznata i izvan granica Karlovačke županije te je za postignuća dobila brojna društvena priznanja.

Izvor fotografija: Ured Predsjednika RH, snimio Filip Širanović, službeni fotograf

Linkovi


Kontakti

Udruga inovatora Hrvatske
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259