Predsjednik Josipović uručio odlikovanja u povodu Dana neovisnosti

Fotografije uz članak 7
18.10.2012

U prigodi Dana hrvatske neovisnosti predsjednik Republike prof. dr. sc. Ivo Josipović uručio je 11. listopada 2011. odlikovanja istaknutim pojedincima s područja gospodarstva, kulture, znanosti, umjetnosti, sporta te za sudjelovanje u Domovinskom ratu. Predsjednik Josipović je u obraćanju odlikovanima istaknuo kako mu je drago da se uručuju baš tim povodom, jer je, kako je rekao, i to izraz priznanja za njihov rad i doprinos razvoju i napretku Hrvatske. Odlikovanja se dodjeljuje više osobama koji su na vrlo različitim područjima tome pridonijeli od borbe za slobodu i neovisnost, gospodarstva, znanosti, umjetnosti, kulture pa do očuvanja narodne baštine, rekao je predsjednik Josipović.

Vaš primjer, koji ste se znanjem i profesijom stavili u službu općeg dobra, jest dobar primjer i na tome vam čestitam i zahvaljujem. Siguran sam da vaš posao i misija ne završavaju, vjerujem da ćete i dalje u svom radu dati još puno dobroga i svojim doprinosom biti na ponos i diku sebi, svojim obiteljima i Republici Hrvatskoj, poručio je na kraju predsjednik Josipović odlikovanima. Redom Danice hrvatske s redom Nikole Tesle za osobite zasluge u inventivnoj djelatnosti i promociju Hrvatske u svijetu odlikovani su prof. dr. sc. Ante Markotić i Đuro Horvat.

Prof. dr. sc. Anti Markotiću odlikovanje je dodijeljeno na temelju prijedloga i Odluke Izvršnog odbora Udruge inovatora Hrvatske od 21. srpnja 2011. godine u kojem se, između ostalog, navodi da je prof. dr. sc. Ante Markotić podupiratelj – dobitnik Državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić, godišnja i životno djelo, dobitnik državnog odlikovanja Red danice Hrvatske s likom Blaaža Lorkovića za gospodarstvo, dugogodišnji dragovoljac u području poticanja, organiziranja i unapređenja inovatorstva u Hrvatskoj, dugogodišnji predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, sudionik radne skupine koja je inicirala projekt izložbe ARCA, sudionik u brojnim aktivnostima udruge inovatora Hrvatske te da je i član Izvršnog odbora Udruge inovatora Hrvatske.

Za Đuru Horvata, inovatora-poduzetnika u prijedlogu Odluke se navodi da je gospodin Horvat vlasnik tvrtke TEHNIX d.o.o. iz Donjeg Kraljevca dobitnik dvije godišnje nagrade za najinventivnijeg poduzetnika i dvije Velike nagrade ARCA, dobitnik Zlatne kune Hrvatske gospodarske komore za inovatorstvo te dobitnik brojnih domaćih i inozemnih priznanja za komercijalizirane inovacije i inovativno poduzetništvo. Osim toga gospodin Horvat je autor više od pedeset primjenjenih inovacija, aktivno sudjeluje u programima Udruge inovatora Hrvatske te je i član njezinog Izvršnog odbora.

Linkovi


Kontakti

Hrvatska zajednica inovatora
Dalmatinska 12 10 000 Zagreb
Tel: +385 1 4886 540
Fax: +385 1 48 46 433
E-mail: uih@inovatorstvo.com
OIB:69872404259